" En iyi nasıl soru sorulur?" - Son Dakika
Güncel

" En iyi nasıl soru sorulur?"

Ege'de "Ortaokul Matematik Öğretmenleri için Üst Düzey Düşünme Becerilerine Yönelik Soru Yazma Eğitimi Mesleki Gelişim Programı" 100 matematik öğretmenin katılımı ile başladı.

09.02.2016 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kültür Salonu'nda ortaöğretim matematik öğretmenlerinin üst düzey soru yazma becerilerini geliştirebilmek adına iki gün sürecek olan "Ortaokul Matematik Öğretmenleri İçin Üst Düzey Düşünme Becerilerine Yönelik Soru Yazma Eğitimi Mesleki Gelişim Programı" başladı.

Uluslararası geniş ölçekli sınavlarda (PISA, TIMSS vb.) Türkiye'nin matematik başarısını arttırabilmek için Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile "Uluslararası Geniş Ölçekli Sınavlarda Türkiye'nin Matematik Başarısını Arttırabilmek İçin Bir Model Önerisi: Bilişsel Tanıya Dayalı İzleme Modelinin Etkililiği" başlıklı TÜBİTAK Projesi kapsamında, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde "Üst Düzey Düşünme Becerilerine Yönelik Soru Yazma Eğitimi" düzenlendi.

Eğitime Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinden toplam 710 öğretmen başvurdu. Bunların arasından çeşitli koşullar gözetilerek değerlendirme yapıldı. Seminere 100 öğretmen çağrıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Doğan yaptı. Üst düzey düşünmenin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğan, bu etkinliğin amacına ulaşmasını ve seminere katılmaya hak kazanan 100 matematik öğretmeninin yeterli faydayı sağlayacağını söyledi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı ise bu düzeyde bir etkinliğin ilk defa düzenlenmesinin önemli olduğunu ifade ederek, seminere katılan öğretmenlere başarılar diledi. Etkinlik panellerle devam etti.

Etkinlik kapsamında Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Yurdakul "Üst Düzey Düşünme" konulu sunumu yaptı. Yrd. Doç. Dr. Yurdakul "Öğrencide ortaya çıkaracağımız nitelik nedir? Bunu bilmemiz gerekiyor. Düşünmeyi temel düzeyde ve üst düzeyde olarak ikiye ayırabiliriz. Temel düzeyde düşünmeyi mekanik düşünme ve ezber olarak, üst düzey düşünmeyi ise bilgileri karmaşık ya da amacı gerçekleştirmek olarak tanımlayabiliriz" diye konuştu.

AMACIMIZ ÜST DÜZEY DÜŞÜNEN BİREYLER YETİŞTİRMEK

Doç. Dr. Gözde Akyüz ise "Matematik Sorularının Matematiksel Süreçler ve Temel Matematik Yeterlikleri Açısından Analizi" üzerine konuşma yaptı. Doç. Dr. Akyüz, "Özellikle PISA'da (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) matematiksel okuryazarlık kavramının ön plana çıktığını görüyoruz. Bizim amacımız öğrencilerin üst düzey becerilerini ve düşünme yeteneklerini geliştirebilmek ve problem çözebilen, bugüne uyum sağlayan bireyler yetiştirmektir.Son dönemlerdeki bilimsel, teknolojik değişimler diyor ki üst düzey düşünen bireyler yetiştirelim. Ve böylece bu öğrenciler sonraki yaşamlarına dair gereksinim duyabilecekleri matematiğe özgü bilgi ve becerileri kazanabilsinler "dedi.

Katılımcılar 31 farklı il ve 63 farklı ilçede görev yapıyor. Eğitimin, İzmir merkezli olmasına rağmen katılımcıların görev yaptıkları il ve ilçe çeşitliliği bakımından Türkiye geneline ulaştığı düşünülüyor.

Eğitim iki gün sürecek. İlk gün Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden katılan öğretim üyelerince kuramsal seminerler gerçekleştirildi. İkinci gün ise öğretim üyeleri ve asistanların rehberliğinde 3 ayrı grup, 5 ayrı oturumda çalıştaylar düzenleyecek.Katılımcıların hem matematik alan bilgisi hem de üst düzey düşünmeye odaklı soru yazma becerileri geliştirilmeye çalışılacak.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement