En kısa orucun tutulduğu Muğla, iftar açtı - Son Dakika
Güncel

En kısa orucun tutulduğu Muğla, iftar açtı

Türkiye'de en kısa orucun tutulduğu Muğla'da ilk iftar yapıldı.

28.06.2014 22:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de en kısa orucun tutulduğu Muğla'da ilk iftar yapıldı.

Eski Garaj alanına Menteşe Belediyesi tarafından kurulan iftar çadırında uzun kuyruk oluşturan vatandaşlara Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, yemek dağıttı.

Gürün, gazetecilere yaptığı açıklamada, ramazan ayında toplumsal hayatta paylaşmanın, dayanışmanın, yardımlaşmanın arttığını dile getirdi.

Ramazan ayında yardımlaşma ve dayanışma, birlik ve beraberlik duygularının en yoğun şekilde yaşandığını vurgulayan Gürün, "On bir ayın sultanı kabul edilen ramazan ayı, tüm insanların birbirini anlaması için iyi bir fırsattır" dedi.

Gürün, iftar çadırında hayırsever vatandaşlar tarafından her gün yemek verileceğini kaydetti.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise ramazan ayındaki yardımlaşma ve toplu iftar açma geleneklerini yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Ramazan ayı dolayısıyla Eski Garaj alanında çadır kurduklarını ve her gün ihtiyaç sahibi bin kişiye iftar vereceklerini belirten Gümüş, çadıra gelemeyen vatandaşların da yemekleri evlerine götüreceklerini belirtti.

İftar çadırının ramazan boyunca açık kalacağını bildiren Gümüş, şöyle konuştu:

"Rahmet ve bereket ayı ramazanda, ihtiyaç sahibi vatandaşların yanı sıra iftara evine yetişemeyen ve iftar çadırına gelemeyen vatandaşlarımız için de evlere servisimiz olacak. Ramazan ayı boyunca halkımıza iftar yemeği verip, çeşitli eğlenceler düzenleyeceğiz. Etkinliklerimiz sadece ilçe merkezinde sınırlı kalmayacak. Mahallerimizde de etkinlikler düzenleyeceğiz."

- " Fethiye'de 3 iftar çadırı kuruldu"-

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçı ise Fethiye ilçesindeki Çatalarık Sosyal Tesisleri, Menteşeoğlu İlkokulu ve Köprübaşı mevkisine kurulan 3 iftar çadırında yaklaşık 8 bin kişiye sıcak yemek dağıtılacağını söyledi.

İlçe merkezine uzak olan köy ve mahallelere de belirli günlerde iftar çadırı kuracağını ifade eden Saatçı, zabıta müdürlüğü ekiplerinin ihtiyaç sahibi 7 bin kişiye ramazan paketi ile evlerinden çıkamayan vatandaşlara sıcak yemek servisinde bulunduğunu dile getirdi.

Saatçı, 14 yıldır ramazan ayında iftar çadırı kurduklarını ve vatandaşlara sıcak yemek dağıttıklarını kaydetti.

Marmaris'te ise vatandaşlara iftar yemeği dağıtımı Marmaris Belediyesi Dinlenme ve Huzurevi'nde yapıldı.

Marmaris Huzurevi Derneği tarafından hayırseverlerden alınan bağışlarla huzurevinin yemekhanesinde hazırlanan yemekler, aynı yerde kurulan çadırda dağıtıldı.

Dernek Başkanı Zehra Yüzak, günde 400 kişilik 3 çeşit çıkartılacak yemek miktarının talebin fazla olması durumunda 700 kişiye kadar artırılabileceğini söyledi.

Marmaris'te ayrıca ramazan dolayısıyla belediye tarafından maddi durumu iyi olmayan 600 aileye her biri 250 lira değerinde gıda paketi yardımı dağıtıldı. Ramazanda her gece ilçenin bir mahallesinde eğlence düzenlenecek, Karagöz ve Hacivat gösterileri yapılacak.

Milas ilçesinde 9 ayrı mahallede sırayla günlük 3 bin kişiye, Yatağan ilçesinde 750, Köyceğiz ilçesine bağlı Toparlar Mahallesi'nde hayırseverler tarafından 800, Kavaklıdere ilçesinde 13 mahallede sırayla kurulacak iftar çadırında her gün 400 kişiye, Dalaman ilçesinden hayırseverler tarafından belediye tarafından kurulacak iftar çadırında 500 kişiye yemek verilecek.

Muğla Müftüsü Abdurrahman Koçak, ramazan ayı içerisinde Kurşunlu ve Şeyh Camisi'nde sakallı şerif ziyaretleri olacağını, tüm camilerde mukabele yapılacağını ifade etti.

Güneşin açısı, enlem ve boylam gibi etkenler göz önüne alınarak Diyanet İşleri Başkanlığı uzmanlarınca hazırlanan vakitlere göre ramazanın ilk günü için en kısa orucun 16 saat 34 dakika ile Muğla'da tutulduğunu vurgulayan Koçak, şunları söyledi:

"Ramazan orucunun uzunluğu kısalığı tartışılır. Oysaki oruç bir ibadettir. Hali vakti yerinde olan, sağlığı, sıhhati yerinde Müslümanın oruç tutması farzdır. Ramazanda oruç tutmanın uzun ya da kısa olması tamamen güneşin hareketine göre ayarlanır. Bilindiği üzere kış ayalarında günler kısa, yaz aylarında uzundur. Ramazanın yaz aylarında geldiği süre içinde uzun tutulur. Bu konuda herhangi bir tartışmaya gerek olmadığını düşünüyoruz."

En kısa orucun tutulduğu Muğla, iftar açtı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel En kısa orucun tutulduğu Muğla, iftar açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement