Endemik Çiçeklere Zarar Veren Küçükbaş Hayvan Girişi Yasaklandı, Anzer Balında Rekolte Arttı - Son Dakika
Güncel

Endemik Çiçeklere Zarar Veren Küçükbaş Hayvan Girişi Yasaklandı, Anzer Balında Rekolte Arttı

Endemik Çiçeklere Zarar Veren Küçükbaş Hayvan Girişi Yasaklandı, Anzer Balında Rekolte Arttı

Rize'nin İkizdere İlçesi'nin 2 bin 300 rakımlı Ballıköy Köyü'nde endemik çiçek türlerine zarar veren küçükbaş hayvanların yaylaya girişinin yasaklanmasının ardından, bu yıl rekoltede artış sağlandı.

03.10.2015 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize'nin İkizdere İlçesi'nin 2 bin 300 rakımlı Ballıköy Köyü'nde endemik çiçek türlerine zarar veren küçükbaş hayvanların yaylaya girişinin yasaklanmasının ardından, bu yıl rekoltede artış sağlandı. Geçen yıl 1000 kilogram olan Anzer balı rekoltesi, bu yıl 1500 kiloya ulaştı.

İyi bir üretim yılı geçirdiklerini kaydeden Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Koopertifi Başkanı Osman Civelek, bu yıl Anzer'de 200 aile ile 3 bin kovanda 1500 kilo civarında bal üretimi yapıldığını açıkladı. Tahlil için Hacettepe Üniversitesi'ne gönderilen balların yüzde 80'inin raporlarının olumlu olarak belirlendiğini ifade eden Civelek, bu yıl sahteciliğe karşı ekstra güvenlik önlemleri aldıklarını söyledi. Civelek, "Ballar 1 kilo, 500 ve 250 gramlık kavanozlara dolumu yapıldı. Üzerinde satış fiyatı yazan kavanozlarda karekodu, güvenlik bandı, kooperatifin ve Ballıköy muhtarlığının ıslak imzaları ile mührümüz var. Geçen yıl balımızın birçok taklidi yapıldı. Bunu önlemek için bu yıl geniş güvenlik önlemleri aldık. Anzer balı bu şekilde piyasaya arz edilecek. Kooperatifimiz haricinde hiçbir yerde yetkili bayiimiz yoktur. Tek satış noktamız kooperatifimizdir. Bizim dışımızda gerçek Anzer balını bulmak mümkün değildir" dedi.

YAYLAYA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SOKULMADI, REKOLTE ARTTI

Rize Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün bu yıl aldığı kararla hazineye ait mera arazilerinin arıcılara tahsis edildiğini ve yaylaya küçükbaş hayvan sokulmadığını ifade eden Civelek, "Yaylada hayvancılık yasaklanarak sadece arıcılık faaliyeti yapıldı. Küçükbaş hayvanlar çiçekli arazilere zarar veriyordu. Bu yıl yaylaya küçük baş hayvan sokulmayınca çiçekler korundu. Geçen yıl 1000 kilogram olan bal rekoltesi de 1500 kilograma ulaştı" diye konuştu.

Anzer balının kilosunun 850 liradan satışa sunulduğunu ifade eden Civelek polenin 400 gramının ise 430 liradan satıldığını açıkladı. - Rize

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Endemik Çiçeklere Zarar Veren Küçükbaş Hayvan Girişi Yasaklandı, Anzer Balında Rekolte Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement