Enderun Mektepleri "Zeka Atölyesi" ile Hayat Buldu - Son Dakika
Güncel

Enderun Mektepleri "Zeka Atölyesi" ile Hayat Buldu

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: Zeka atölyesi sınıfı giriş kapısı detay görüntüsü Zeka atölyesinde eğitim gören öğrencilerden detay görüntü Okul Müdürü Harun Uzun röportaj Zeka atölyesinde eğitim gören öğrencilerden detay görüntü Tepeşehir Yatılı Bölge İlk/ Ortaokulu bina detay görüntüsü Enderun mektepleri "zeka atölyesi" ile hayat buldu Tokat'ın Erbaa ilçesinde, Osmanlı döneminde nitelikli insan yetiştirmek için kurulan "Enderun mektebi"nden ilham alan Tepeşehir Yatılı Bölge İlk ve Ortaokulu yetkilileri, gelecek vadeden öğrenciler için "Zeka Atölyesi Projesi"ni hayata geçirdi Projeyle 24 öğrenciye hafta sonları üçer saat akıl ve zeka oyunları ile düşünme becerileri konularında eğitim veriliyor EROL YILDIZ - Tokat'ın Erbaa ilçesindeki Tepeşehir Yatılı Bölge İlk ve Ortaokulu'nda, Osmanlı döneminde nitelikli insan yetiştirilen "Enderun mektebi" örnek alınarak başarılı ve gelecek vadeden öğrenciler için "Zeka Atölyesi Projesi" uygulamaya konuldu.

04.03.2016 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Zeka atölyesi sınıfı giriş kapısı detay görüntüsü

Zeka atölyesinde eğitim gören öğrencilerden detay görüntü

Okul Müdürü Harun Uzun röportaj

Zeka atölyesinde eğitim gören öğrencilerden detay görüntü

Tepeşehir Yatılı Bölge İlk/ Ortaokulu bina detay görüntüsü Enderun mektepleri "zeka atölyesi" ile hayat buldu

Tokat'ın Erbaa ilçesinde, Osmanlı döneminde nitelikli insan yetiştirmek için kurulan "Enderun mektebi"nden ilham alan Tepeşehir Yatılı Bölge İlk ve Ortaokulu yetkilileri, gelecek vadeden öğrenciler için "Zeka Atölyesi Projesi"ni hayata geçirdi

Projeyle 24 öğrenciye hafta sonları üçer saat akıl ve zeka oyunları ile düşünme becerileri konularında eğitim veriliyor

EROL YILDIZ - Tokat'ın Erbaa ilçesindeki Tepeşehir Yatılı Bölge İlk ve Ortaokulu'nda, Osmanlı döneminde nitelikli insan yetiştirilen "Enderun mektebi" örnek alınarak başarılı ve gelecek vadeden öğrenciler için "Zeka Atölyesi Projesi" uygulamaya konuldu.

Erbaa Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün desteğiyle Tepeşehir Yatılı Bölge İlk ve Ortaokulu bünyesinde açılan zeka atölyesinde, 24 öğrenciye cumartesi ve pazar günleri üçer saat akıl ve zeka oyunları ile düşünme becerileri konularında eğitim veriliyor.

Tepeşehir Yatılı Bölge İlk ve Ortaokulu Müdürü Harun Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin ilham kaynağının, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki enderun mektepleri olduğunu, bu mekteplerde öğrencilerin yeteneklerine göre ayrılarak eğitildiklerini söyledi.

Enderun mekteplerinin, dünyadaki ilk "üstün zekalılar okulları"ndan biri olduğunu dile getiren Uzun, "Bu okulda öğrenciler yeteneklerine göre ayrılırdı. Hatta mekteplerin duvarında 'burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz' yazdığı söylenir. Biz de bu manada projeler düşünüyorduk" dedi.

"Okulda da üstün zekalılara eğitim verilebileceği" düşüncesinden yola çıkarak yaptıkları araştırma ile ilçede üstün zekalı pek çok öğrenci bulunduğunu belirlediklerini kaydeden Uzun, bu öğrencileri eğitmek amacıyla "Zeka Atölyesi Projesi"ni hayata geçirdiklerini anlattı.

Uzun, "Burada üstün zekalılara olduğu gibi diğer öğrencilerimize de de eğitim verilecek. Bu atölyemiz, yatılı bölge okulları arasında Türkiye'de ilk defa uygulanan bir projedir" ifadesini kullandı.

Zeka Atölyesi Projesi'nin 6 aylık bir süreç sonucunda hayata geçtiğine değinen Uzun, "Öncelikle 3 öğretmenimizi akıl ve zeka oyunları eğitmenliği için İstanbul'a eğitime gönderdik. Öğretmenlerimiz sertifika alarak döndü. Daha sonra okulumuzda tarama yaptık. Gelecek vadettiğini düşündüğümüz 24 öğrencimizi belirledik. İlk olarak 2 kurs açtık. Daha sonra projemizi ilçeye yayma amacıyla tanıtım toplantıları yaptık" diye konuştu.

Akıl ve zeka oyunları eğitimi

Zeka Atölyesi'nde üstün zekalılara yönelik dünya ölçeğinde kabul görmüş, geçerliliği olan 50 çeşit materyal bulunduğuna dikkati çeken Uzun, "Bu materyallerin bazılarını yurt içinden, bazılarını da yurt dışından temin ettik. İlk ve ortaokul öğrencilerine atölyemizde cumartesi ve pazar günleri üçer saatlik eğitimler veriyoruz. Genel olarak akıl ve zeka oyunları ile düşünme becerileri eğitimi gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde çalışmamızı anaokul öğrencilerine yönelik genişleteceğiz" dedi.

Uzun, Zeka Atölyesi'nin sadece ilçeye değil, bölgeye de hitap ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Aileler, okulun internet sitesinde bulunan başvuru formunu doldurarak bize başvurabiliyor. Uzman ekibimiz okullarda tarama yaparak rehberlik araştırma merkezi uzmanları ile tespit ettikleri üstün zekalı öğrencileri kurslara alıyor. Anne babalardan ricamız şu, üstün zekalılar farklı bir gruptur ancak her çocuk özeldir, biz ailelere onlara farklı davranmamalarını istiyoruz. Sadece profesyonel yardım alsınlar. Eğer çocukları erken dönemde konuşmaya, okumaya, yazmaya, yürümeye başlamış ya da birtakım şeylerden hoşlanmıyorsa üstün zekalılık belirtileri gösteriyor demektir. Bu durumda uzmandan yardım almalarını öneriyoruz."

Enderun Mektepleri "Zeka Atölyesi" ile Hayat Buldu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Enderun Mektepleri 'Zeka Atölyesi' ile Hayat Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement