Endoskopik Ultrasonografi İşlemleri Omü'de Yapılmaya Başladı - Son Dakika
Sağlık

Endoskopik Ultrasonografi İşlemleri Omü'de Yapılmaya Başladı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bektaş, endoskopik ultrasonografi işlemlerinin OMÜ'de yapılmaya başladığını söyledi.

12.02.2016 10:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bektaş, endoskopik ultrasonografi işlemlerinin OMÜ'de yapılmaya başladığını söyledi.

Prof. Dr. Bektaş, AA muhabirine, endoskopik ultrasonografinin, endoskopik ultrason endoskop ve ultrason cihazlarının birleştirilmesinden oluşan bir alet olduğunu söyledi.

Bu aletin sindirim ve solunum sisteminde tanı ve tedavi amacıyla kullanıldığını bildiren Bektaş, şunları kaydetti:

"Bu yöntemle tedavi dünyada 1980'li yıllarda, ülkemizde 1990'lı yıllarda kullanıma girmiş. Orta ve Doğu Karadeniz'de ilk kez OMÜ Gastroenteroloji Bilim Dalında kullanılmaya başlanmıştır. Yemek borusu, mide, pankreas, safra yolları, rektum ve komşu organlardaki hastalıkların tanı, evreleme ve bazen de tedavisinde kullanılmaktadır. Bu bölgelerde bazı yönleriyle diğer radyolojik görüntüleme yöntemlerinden daha üstün özellikleri vardır. Endoskopide saptanan mukoza altındaki lezyonların hangi tabakadan geliştiğini, özelliklerini diğer tetkik yöntemlerine göre daha iyi göstermektedir. Perkütan yolla ulaşılması zor veya imkansız olan pankreas ve medisten lezyonlarından biyopsi alınmasını sağlamaktadır. Bu hastalarımızı daha önce Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük merkezlere gönderiyorduk. Bu cihazın kullanılmaya başlanması hastalarımız için de büyük kolaylık sağlayacaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Endoskopik Ultrasonografi İşlemleri Omü'de Yapılmaya Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement