Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun: (2) - Son Dakika
Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun: (2)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Batman'ın Kozluk ilçesindeki Türkiye Petrolleri (TP) ve Koza İpek Holding'in ayrı ayrı faaliyette bulunduğu petrol sahalarının ihtilaflı olduğunu bildirdi.

11.09.2015 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Batman'ın Kozluk ilçesindeki Türkiye Petrolleri (TP) ve Koza İpek Holding'in ayrı ayrı faaliyette bulunduğu petrol sahalarının ihtilaflı olduğunu bildirdi.

Alaboyun, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığında (TPAO) basın mensuplarıyla bir araya geldi, soruları yanıtladı.

TP ile Koza İpek Holding'in arama yaptığı sahadaki ihtilaflı duruma ilişkin bilgi veren Alaboyun, sorunun 17 Aralık öncesinde meydana geldiğini aktardı. Alaboyun, "Orada ihtilaflı bir durum var. Geçmişte bu saha tamamen TP'ye aitti, daha sonra el değiştirerek başka bir firma aldı, ardından da Koza İpek Holding alıyor. Normalde kendi alnında sondaj yapması gerekirken maliyetten kaçarak TP'nin sınırına 20 metre uzaklıkta, biri 10, diğeri 20 ve bir diğeri de 50 metre derinlikte üç sondaj yapıyor. Bu soruna, TP ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü müdahil olup, bunlara bir uyarı yazısı gönderiyorlar" ifadelerini kullandı.

Petrol kuyu sondajlarında sağa ve sola 40-50 metre kadar sapmaların olabileceğini anlatan Alaboyun, Koza İpek Holding'in bu sapma ile TP'nin kuyu sınırlarına girdiğini ve petrol üretmeye başladığını söyledi. Alaboyun, şunları kaydetti:

"Arkadaşlar diyor ki, 'Sen bizim sahamıza müdahilsin', yani 'kendi sahan içerisinde uygun bir yere sondaj yap'. Fakat bu arada ihtilaf devam ediyor. Bunlar da (Koza İpek Holding) üretim yapıyor, TP de üretim yapıyor. Burada söylemek istediğimiz şu; bu saha şu an ihtilaflı bir saha. Onların iddia ettiği gibi 'TP şirketin ham petrolünü almıyor' gibi bir şey söz konusu değil. Bizim arkadaşlarımızın teklifleri şu olmuş:  'Burası ortak bir rezervuar. Bize göre bu rezervuarın büyük bir kısmı bizde görünüyor. TP olarak zaten bu üretim miktarlarından da belli. Bunun büyük bir kısmı bizdeyse bağımsız bir kuruluş gelsin, incelesin bunun ne kadarı Koza İpek Holding'e ne kadarı TP'ya ait bu belirlensin.' Ondan sonra biz buraya ortak bir tesis kuralım, petrol aşağıdan çamurlu, sulu geldiği için bu dinlendirilecek. Depolanacak daha sonra tankerlerle getirilecek bir sistem var. Onlar bunu da kabul etmiyorlar. 'Biz yüzde 50, yüzde 50 hiçbir ortaklığa girmeyiz' diyorlar."

Alaboyun, ihtilaflı sahada petrol üretiminin devam ettiğini aktararak, "Şu an onlar da üretim yapıyor biz de üretim yapıyoruz. Onlar da petrollerini dilediği gibi TÜPRAŞ'a götürüyorlar. Bizimle bir alakası yok. TÜPRAŞ özel bir şirket. Onlar günlük 150 varil üretiyorlar. Biz de ortalama 600 varil üretiyoruz. Yani onların ürettiğinin 4 katını TP üretiyor. Dikkat ederseniz kendi alanlarında açmaları gereken kuyuları gelip TP'nin sınırında açıyorlar" şeklinde konuştu.

"Hukuki yollardan petrolümüzü geri isteyeceğiz"

TP Genel Müdürü Besim Şişman da konuyla ilgili akredite bir denetim kurumuna başvurduklarını bildirerek, "Hesaplarımıza göre karşı taraf kendi hak ettiği petrolün üstünde petrol üretmiş ve devam ediyor" dedi.

Şişman, üretilebilen petrolün yüzde 90'ının TP'ye ait olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

"Daha önce şirketle anlaşma yaptık. Onlar petrollerini bize veriyorlardı, biz hepsini bir arada satıyorduk. Fakat böyle bir ihtilaf olunca kendi petrolümüzü satın alma konumuna düşmemek için tekrardan yazı yazdık ve 'Artık sizin petrolünüzü almayacağız. Kendi petrolünüzü nasıl satıyorsanız satın ve hukuki yollardan bu petrolümüzü de geri isteyeceğiz' dedik. Şu ana kadar onlar yaklaşık 100 bin varil petrol ürettiler. Hesabımıza göre hak ettikleri 60 bin varil. Bizim 40 varil petrolümüzü de ekstradan ürettiler. Bu bizim hesabımıza göre böyledir. Belki uluslararası firma gelecek diyecek ki 'Bu üç aşağı beş yukarı şu şekildedir' ve biz ona da 'kabul' diyeceğiz. Fakat sonuçta biz TP'nin hakkını korumak zorundayız. Bu iki şirket arasındaki sıkıntıdır."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement