Berat Albayrak: Rus Uçağının Düşürülmesi de Yeniden İncelenecek - Son Dakika
Ekonomi

Berat Albayrak: Rus Uçağının Düşürülmesi de Yeniden İncelenecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin bugüne kadar piyasaya güven verdiğini belirterek, "Türkiye, piyasasıyla, likiditesiyle hiçbir şekilde yapısal anlamda bakıldığında yasakçı blokaj uygulayan, sermayeye ket vuran bir ülke olmadı.''

26.07.2016 13:28  Güncelleme: 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin bugüne kadar piyasaya güven verdiğini belirterek, "Türkiye, piyasasıyla, likiditesiyle hiçbir şekilde yapısal anlamda bakıldığında yasakçı blokaj uygulayan, sermayeye ket vuran bir ülke olmadı. Geleni de gideni başının üstünde ağırlayarak güven telkin eden bir ülke oldu. Bundan sonra daha da fazla olacak." dedi.

Bakan Albayrak, Habertürk canlı yayınında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ve sonrasındaki süreçle ilgili soruları cevapladı.

Türkiye'nin makro ve mikro anlamda ekonomik dinamiklerinin çok sağlam olduğunu vurgulayan Albayrak, potansiyel tehditlerin de her geçen gün elendiğini ifade etti.

Albayrak, Türkiye'nin demokratikleşme, özgürleşme ve ekonomik reformlarıyla, büyümeyle ilgili ikliminin daha da hızlandığının altını çizerek, "Bu gerçekten hareketle o kurum, bu reyting hususuyla ilgili şu veya bu detaylara ben takılmıyorum. Makro anlamda kısa, orta ve uzun vadede Türkiye'nin mevcut durumuyla ilgili üç önemli unsur var. Bunlar, para piyasaları, maliye politikaları ve siyasi süreç." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin her üç alanda da güçlü olduğunu, güven tesis ederek telkin ettiğini belirten Albayrak, "Tüm bu üç noktanın Türkiye'nin aslında doğru bir pazar, doğru bir yatırım ortamı, iklimi olduğunu güçlendiren bir resim olduğu çok açık. Bunlara destek olarak Türkiye'nin milli, ulusal varlık fonu diyeceğimiz bir düzenlemenin de yakında geleceği, hazine özelinde artık ürün çeşitliliğine daha fazla giderek daha fazla enstrümanın da geliştirilip kaynak çeşitliliğinin de arttırılacağı bir iklime doğru gidiyoruz." diye konuştu.

Albayrak, Türkiye'nin çevre ülkelerde yaşanan siyasi, ekonomik ve yapısal sıkıntılara kıyasla, son girişime rağmen daha da güçlendiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin alternatif ve büyüyen bir pazar olduğu tüm sermaye çerçevesi içerisindeki ülkeler, fonlar ve yabancı yatırım bankaları açısından çok açık ve net bir şekilde ortaya çıkıyor. Türkiye'de son 12-13 yıldır piyasalara güven telkin eden bir iktidar var. Güven tesis etmek en önemli konu. Türkiye'de darbe girişiminden iki gün sonra piyasaları açtı. Türkiye, piyasasıyla, likiditesiyle hiçbir şekilde yapısal anlamda bakıldığında yasakçı blokaj uygulayan, sermayeye ket vuran bir ülke olmadı. Geleni de gideni başının üstünde ağırlayarak güven telkin eden bir ülke oldu. Bundan sonra daha da fazla olacak. Müzmin pesimistlere de sesleniyorum, piyasa düşüşte de çıkışta da zengin eden bireyler, kurumlar ve fonlar bulur. Türkiye'nin o kötümser iklim dönemi bitti. Bundan sonra Allah'ın izniyle çok daha iyi, güzel ve hayırlı olacak."

Rus uçağının düşürülmesi de yeniden incelenecek

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusundaki görüşlerini de ifade eden Albayrak, Rusya ile bölgesel komşuluk ilişkilerinin olduğunu hatırlattı.

Bakan Albayrak, şunları kaydetti:

"Rusya devletiyle ilişkilerin normalleşmesi, bölgesel komşuluk, ortaklıklar bugüne kadar yaşanan süreçler, bize başka soruları da açacak. Savcılarımız 24 Kasım uçak konusunu da inceleyecek. 24 Kasım'da yaşanan uçak krizi gibi konularda hangi normallikler var, 'halkına bunu yapan arka planda bunları da yapmış olabilir mi?' sorusunu da göreceğiz. Biz ilişkilerin normalleşmesine olumlu bakıyoruz, bakacağız. Hem komşuluk ilişkisi hem de son dönemlerde geliştirilen önemli projeler var. Bu çerçevedeki yeni dönemin ekonomik ve siyasi olarak daha olumlu adımlara vesile olabileceğini düşünebiliriz."

Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin de normalleşmeye başladığını vurgulayan Albayrak, bu konuya öncelikli olarak bölge barışına katkı sağlaması açısından bakacaklarını ve bir sonraki fazında her türlü ekonomik, enerji, toplumsal veya diğer konuların konuşulabileceğini sözlerine ekledi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Berat Albayrak: Rus Uçağının Düşürülmesi de Yeniden İncelenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement