Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yumurta küfesi bizim sırtımızda.

20.05.2015 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yumurta küfesi bizim sırtımızda. Biz gece gündüz demeden, yaş yağmur demeden, sıcak soğuk demeden, hep beraber gayret edeceğiz. Bu bayrağı yere düşürmeden yeni arkadaşlarımıza teslim edeceğiz" dedi.

Yıldız, İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş'nin, Çanakkale'nin Biga ilçesindeki İÇDAŞ Süper Kritik Bekirli Termik Santrali'nin ikinci ünitesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AK Parti hükümetleri döneminde büyük enerji atılımları yaşadığını söyledi.

Türkiye'de son 12 yılda yapılan bütün yatırımların, son 3 yılda çok ciddi bir gerçeği ortaya çıkardığını ifade eden Bakan Yıldız, "Arz talepten daha fazla olmuştur. Üretim tüketimden daha fazla olmuştur. Biz tüketildiği yerde enerjinin üretilmesine veya tersi enerji bir yerde üretiliyorsa orada tüketilmesine çok önem veririz. İletim hatlarının hemen hemen en aza indiği bir yapı demektir bu o yüzden bu manada da bizim son derece etkin bir tesislerinden birisidir" diye konuştu.

Ülkede 8 bin 484 kilometre kıyı şeridi olduğunu hatırlatan Taner Yıldız, şöyle devam etti:

"Biz yatırım yapmaya gayret ediyoruz. 46 tane yatırım isteği var, enteresandır 46 tane de itiraz var. Hangi enerji kaynağından olursa olsun, nükleer patlıyor, kömür isi paslı, rüzgarlar kuşları öldürüyor, güneş tarım tarlalarımızı mahvediyor, doğalgaz zaten ithal, jeotermal yer altını etkiliyor. Hangi enerji kaynağı olursa olsun yapılan itirazın bence enerji kaynağından daha ziyade, Türkiye'nin kalkınmasına yapılan itiraz olduğunu bilmeniz lazım. Türkiye'nin kalkınmasına itiraz edenler var. Onlar tuzu kurular. Yumurta küfesi bizim sırtımızda. Biz gece gündüz demeden, yaş yağmur demeden, sıcak soğuk demeden, hep beraber gayret edeceğiz. Bu bayrağı yere düşürmeden yeni arkadaşlarımıza teslim edeceğiz."

Türkiye'de ilk enerji santralinin çok mütevazi bir rakamla 1902 yılında kurulduğuna işaret eden Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sene 2002, 31 bin 800 megavat kurulu gücü vardı Türkiye'nin ilk 100 yıl içerisinde. Yalnızca mukayese etmek açısında söylüyorum. Türkiye büyüyor, Türkiye ilerliyor ve Türkiye gelişiyor. Bütün bunlarla beraber son 12 yılda AK Parti hükümetleri ile beraber yaptığımız yatırımın miktarı 39 bin megavat civarında. İlk 100 yıldakinden daha fazlasını son 12 yılda yaptık. Türkiye'nin ilerlemesi, Türkiye'nin büyümesi, gelişmesi ile alakalı çok çarpıcı rakamlar var."

Bakan Yıldız, kömür santrallerinin bu bölgede devam etmesi gerektiğini söyledi. Bu alana hizmet için emeklerini esirgemeyen özel sektör temsilcilerine teşekkür ettiğini belirten Yıldız, "Buradaki vatandaşlarımızın enerji sektörü ile alakalı vermiş oldukları desteklerden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Çünkü Türkiye bir önceki yıl 7 bin megavat, geçen yıl da 5 bin 500 megavatlık bir enerji kurulu gücü ekledi. Bunun ne anlama geldiğini çok iyi bilir enerji sektöründe bulunanlar. Bugün burada 600 megavata aşkın yeni bir üniteyi devreye alıyoruz. Bunun tam 12 katını önceki yıl devreye aldık. Hem de birçok kaynaklar açısında devreye aldık" dedi.

İÇDAŞ Genel Müdürü Engin

İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin ise, Türkiye'de 2014 yılında üretilen elektrik miktarının 250 milyar 435 milyon 500 bin kilowatt olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

Bu elektriğin yüzde 5,6'sının İÇDAŞ'ın Bekirli ve Değirmencik Termik Santralleri tarafından üretildiğini dile getiren Engin, "İÇDAŞ Süper Kritik Bekirli Enerji Santrali'nin birinci ünitesini 2011'de işletmeye almıştık. İkinci üniteyi de bu yıl içinde işletmeye başladık. Bu santralimizin iki ünitesinin toplam gücü bin 236 megawatt. Bugün ikinci ünitenin resmi açılışını hep birlikte yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

İÇDAŞ'ın 2005 yılında 135 megawattlık ilk akışkan yataklı termik santrali devreye alarak enerji sektörüne girdiğini hatırlatarak şöyle devam etti:

"İÇDAŞ, 13 yıldır Çanakkale Biga'daki modern teknolojiyle kurulu tesislerinde çelik, enerji, tersane, lojistik sektörlerinde üretimini sürdürüyor. İÇDAŞ Süper Kritik Bekirli Termik Santrali iki üniteden oluşuyor. 618 megawattlık ilk ünite 2011 yılında faaliyete aldık. İkinci 618 megawattlık üniteyi de işletmeye aldık ve bugün resmi açılışını yapıyoruz. Böylece Süper Kritik Bekirli Termik Santrali'nin kurulu gücü bin 236 megawatta ulaştı."

Bakan Yıldız tören sonunda işçilerle sohbet edip hatıra fotoğrafı çektirdi.

Törene, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, AK Parti Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir, Biga Kaymakamı Fatih Genel, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden ile fabrika çalışanları ve protokol üyeleri katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement