Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptıkları işlerin anlattıklarından çok daha fazla olduğu bir dönemi yaşadıklarını belirterek, "Bugünlerde pazar yerine dönen, vaatlerin çok fazla uçuştuğu bir dönemde biz icraatlarımızı yapmaya devam edeceğiz.

21.05.2015 19:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptıkları işlerin anlattıklarından çok daha fazla olduğu bir dönemi yaşadıklarını belirterek, "Bugünlerde pazar yerine dönen, vaatlerin çok fazla uçuştuğu bir dönemde biz icraatlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Türkiye'de kıymetli olan değerler çok zor elde ediliyor" dedi.

İzmir programı kapsamında, Torbalı'da kurulan Meko Metal AŞ üretim tesislerinin açılış törenine katılan Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'deki siyasi istikrara duydukları güvenden ve yatırım yapmalarından dolayı şirketin yönetim kurulu başkanı Ziya Eren'e teşekkür etti.

Son bir haftada Amasya ve Sivas'ta çöpten, Çanakkale'de kömürden, bugün de Karaburun'da rüzgardan elektrik üretimiyle ilgili yatırımların açılışını yaptıklarını, bugün ayrıca güneşle ilgili bir yatırımı daha hizmete açacaklarını ifade eden Yıldız, metal sanayisine yönelik bu fabrika açılışıyla birlikte toplam 1 milyar doların üzerindeki yatırımları açmış olacaklarını dile getirdi.

Taner Yıldız, şöyle konuştu:

"Arkadaşlarımız açılış programlarını yetiştiremediklerini bana söylüyorlar. Hamdolsun yaptığımız işlerin, anlattığımız işlerden daha fazla olduğu bir dönem yaşıyoruz. Hele hele bugünlerde pazar yerine dönen, vaatlerin çok fazla uçuştuğu bir dönemde biz icraatlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Türkiye'de kıymetli olan değerler çok zor elde ediliyor. Siyasetin saygınlığı için 13 yıldır çok fazla gayret gösterdik. Vatandaşlarımızın ümidini, sanayicilerimizin zekasını küçümseyen vaatlerin, siyasetin saygınlığının azaltılmasına neden olduğunu düşünüyorum."

Meko Metal'in Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Eren'in aynı zamanda Kayseri Erciyesspor Kulübü Başkanı olduğuna dikkati çeken Yıldız, "Takımın hangi ligde oynadığından ziyade, Kayseri ile alakalı hassasiyetleri en üst düzeyde tutan bir sanayicimize Kayseri olarak teşekkür borçluyuz" diye konuştu.

Ziya Eren ise açılışı yapılan tesisin 35 milyon dolara mal olduğunu, üretim kapasitesini 3'e katlayan yatırımla istihdamın da 2 kat arttığını söyledi.

Güneş enerjisi tesisi açılışı

Bakan Yıldız, daha sonra Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez'i makamında ziyaret etti.

Basına kapalı gerçekleşen ziyaret sonrasında esnafı dolaşarak vatandaşlarla sohbet eden Yıldız, Cemer Kent Ekipmanları tarafından, İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan çatı üstü güneş enerjisi sisteminin açılış törenine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada da son 12 yılda yapılan elektrik enerjisi yatırımlarını anlatan Yıldız, Türkiye'ye elektriğin ilk geldiği 1902 yılından 2002'ye kadar geçen yüzyılda 31 bin 800 megavatlık kurulu gücün bulunduğunu, son 12 yılda 39 bin megavatlık kurulu güç inşa edildiğini, yüzyılda elde edilenin daha fazlasının ise 12 yılda tamamlandığını aktardı.

Güneşten elde edilen 90 dakikalık enerjinin, dünyanın bütün enerji kaynaklarından elde edilen enerjiye karşılık geldiğini, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini, Türkiye'nin de politikalarını bunun üzerine kurguladığını anlatan Taner Yıldız, kendi enerjisini üretmek isteyenlere üretim sınırı koymadıklarını, 1 megavatın altındaki sistemlerin de lisans olmadan satışını yapabildiklerini bildirdi.

Yenilenebilir enerji

Son olarak 600 megavatlık güneş enerjisi üretim lisansına beklenenden 14 kat fazla talep geldiğine işaret eden Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu, hem Türkiye'deki siyasi istikrara olan güven, hem enerji sektörüne olan güven hem de kendi ayakları üzerinde yürüyebilen bir mekanizma demektir. Bugün bir çok Avrupa ülkesi yaptıkları sübvansiyonları kaldıracak, 'U' dönüşü gerçekleştirebilecek politikalara girdi. Çok yüksek fiyatlar verdiler, şimdi dönmek istiyorlar ama biz özel sektörle beraber büyüyen bir yapı içindeyiz. 12 yıl önce elektriğin yüzde 32'si özel sektörden karşılanırken, 12 yıl sonra kamu ancak yüzde 32'sini karşılar duruma geldi. Özel sektörle kamunun yerini değiştirdik. Türkiye'nin enerjisine 2015 yılında 4 bin megavatlık yeni kurulu güç eklenecek ve bunun takribi yüzde 95'i yenilenebilir enerji kaynaklarından olacak."

Enerji Bakanı Yıldız, Türkiye için önemli başlıklardan birinin de enerji tasarrufu olduğunu, tasarruf ve verimlilikle ilgili yatırımların kendisini 2 aydan başlayarak, 2-3 yıl içinde amorti ettiğini vurgulayarak, yapılan hesaplara göre Türkiye'de 15 milyar liralık tasarruf edilebilecek alanın bulunduğunu, bunun 2 Atatürk Barajı anlamına geldiğini, gelecek dönemde İzmir'de de sanayicilere bu konudaki somut projeleri anlatmak istediklerini ifade etti.

Fabrikanın enerji ihtiyacının yarısı güneşten

İzmir Valisi ve İzmir Kalkınma Ajansı Başkanı Mustafa Toprak, İzmir Kalkınma Ajansı olarak yenilenebilir enerji ve çevre dostu projeler için açtıkları mali destek teklif çağrısıyla, 41 projeye 27 milyon lira destek verdiklerini, toplam 55 milyon lirayı bulan örnek yatırıma imza atıldığını söyledi.

Vali Toprak, jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi açısından çok zengin olan İzmir'in yenilenebilir enerji teknolojileri konusunda da bir üs olabileceğini savundu.

Şirketin genel müdür yardımcısı Melek Eroğlu ise yenilenebilir ve temiz enerji konusunda aktif bir rol almak istediklerini, bugün 400 kilovat gücünde çatı üstü güneş enerjisi sistemini devreye soktuklarını anlattı.

Çatı üzerinde bu büyüklükteki ilk sistemlerden birisini devreye soktuklarını aktaran Eroğlu, "İzmir Kalkınma Ajansı ile birlikte kurduğumuz bu yatırım, yıllık 620 bin kilovat saat enerji üretecek ve üretimde kullandığımız enerjinin yaklaşık yarısını kendimiz üretmiş olacağız. Bunu yüzde 100'e çıkarmak için yatırımlara devam edeceğiz. Bu yatırımla yıllık bin 200 ağacı kurtarmış ve 720 tona eşdeğer karbon salınımını engellemiş olacağız" şeklinde konuştu.

Şirketin diğer genel müdür yardımcısı Ömer Cihat Akay da sektörün yüzde 60'ını elinde bulunduran şirketin ihracata ağırlık verdiğini, dünya markası olmayı hedeflediklerini belirtti.

Açılış öncesi şirketin genel müdürü Fuat Eroğlu, Bakan Taner Yıldız'a, üzerinde Fetih Suresi'nin yazılı olduğu bir vazo hediye etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement