Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Moskova'da - Son Dakika
Güncel

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Moskova'da

Türkiye Rusya Karma Ekonomik Komisyonu 13. Dönem Toplantısı Moskova'da düzenlendi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "(Rusya'dan alınan doğalgaz) Fiyat indirimine yönelik bir teklifimizin olduğunu ve bu formülün bize böyle bir revizyon hakkı verdiğini belirtmiştik. Bu konuda Gazprom’un karşılıklı olarak gerekli adımları atacağı kanaatimizi koruyoruz" "Akkuyu projesinde daha da hızlanmamız gerektiğini soruyorsanız, ben de aynı kanaatteyim, daha da hızlanmamız lazım" Rusya Enerji Bakanı Novak: "Artırımla ilgili teknik şart ve koşullar müzakere ediliyor.

26.11.2014 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan alınan doğalgazın artırılmasına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini belirterek, Rus enerji şirketi Gazprom'dan fiyat teklifi beklediklerini söyledi.

Türkiye - Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 13. Dönem Toplantısı, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlendi. Toplantı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ile Rusya Enerji Bakanı Aleksandır Novak başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının ardından Yıldız ve Novak, KEK toplantısı nihai protokolünü parafe etti.

Yıldız, daha sonra ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Tükiye'nin doğalgazla ilgili ihtiyacının artarak sürdüğünü vurguladı. "Bu konuda Gazprom'un vereceği fiyat tekliflerini müzakere edeceğiz" diyen Yıldız, iki ülkenin de bu projeyi geliştirmek istediğinin altını çizdi.

Yıldız, "Fiyat indirimine yönelik bir teklifimizin olduğunu ve bu formülün bize böyle bir revizyon hakkı verdiğini belirtmiştik. Bu konuda Gazprom'un karşılıklı olarak gerekli adımları atacağını kanaatimizi koruyoruz" ifadelerini kullandı. Gazprom'un piyasa koşullarında teklif vereceğine inandığını dile getiren Yıldız, "Bu yeni bir kontrat ve karşılıklı ülkelerimizin ekonomik fizibiliteleri dikkate alınarak yapılacaktır" dedi.

"Toplam elektriğimizin yüzde 22-23'ünü Rus gazıyla üretiyoruz"

Yıldız, Rusya'dan gazın sevk edilmesi durumunda Türkiye'nin 2015'in hemen başında gaz almaya hazır olduğunu belirterek, ancak Gazprom'a göre bunun 2016 başında gerçekleştirebileceğini aktardı. Rus şirketlerinin Türkiye'de elektrik üreten tesislerin özelleştirilmesiyle ilgilendiği yönündeki bir soruya da cevap veren Yıldız, şöyle konuştu:

"Türkiye'de elektrik üretimi açısından baktığınızda Rusya'dan ithal ettiğimiz gazın ciddi bir yeri vardır. Türkiye elektriğin yüzde 43'lük kısmını doğalgazdan elde etti. Bu rakam bu yıl kuraklıkla beraber 45-46'ya çıktı. Doğalgazın yarısını Rusya'dan aldığımız için toplam elektriğimizin yüzde 22-23'ünü Rus gazıyla üretiyoruz. Elektrik üretim santrallerinin özelleşmesiyle ilgilenecek Rus firmalarına, diğer firmalarda olduğu gibi ihaleyi açabileceğimizi bu vesileyle söylüyorum."

Akkuyu Santrali'nin ÇED raporu

Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali'nin Çevre Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun tamamlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın onayına sunulduğu bilgisini paylaştı. Nükleer santralin yapılmasıyla alakalı her iki ülkenin kararlılığının sürdüğünü vurgulayan Yıldız, ÇED raporuyla ilgili gerekli değerlendirme yapıldıktan sonra sonucunun kamuoyuyla paylaşılacağını anlattı.

"Akkuyu projesinde daha da hızlanmamız kanaatindeyim"

Yıldız, "Stres testlerinden geçebilecek, güvenli ve sürdürülebilir bir enerji kaynağına sahip olmak için hep beraber yoğun bir çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Akkuyu projesinde daha da hızlanmamız gerektiğini soruyorsanız, ben de aynı kanaatteyim, daha da hızlanmamız lazım" yorumunu yaptı.

"Rusya'ya tarım ihracatını iki kat artırmak istiyoruz"

Yıldız, Putin'in Türkiye ziyareti öncesi gerçekleşen KEK toplantısının her iki ülke için de büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin 33 milyar dolara yaklaştığını anımsatan Yıldız, bu hacmin, iki ülke liderleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gösterdiği 100 milyar dolarlık hedef doğrultusunda geliştirilmesi için gayret ettiklerini belirtti.

Yıldız, görüşmelerinde, serbest ticaret anlaşmasının güncellenmesi, enerji, ulaşım, tarım, turizm, müteahhitlik ve yatırımlar gibi birçok alanda görüş alışverişinde bulunduklarını aktardı. Türkiye'nin Rusya'ya 1,3 milyar dolar hacmindeki tarım ihracatını, süt ve süt ürünleri, tavuk eti ve yumurta gibi kalemlerle bir yıl içinde az iki katına çıkarmayı hedeflediklerine işaret eden Yıldız, Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı G20 platformunda, bölgeyi ilgilendiren hususlarda Rusya ile beraber çalışmak istediklerine dikkati çekti.

"Gaz artırımıyla ilgili teknik şartlar ve koşullar müzakere ediliyor"

Rusya Enerji Bakanı Novak da görüşmelerde Mavi Akım üzerinden Türkiye'ye yapılan gaz sevkiyatında artış talebinin yanı sıra Türkiye'deki elektrik enerjisi üreten tesislerinin özelleştirilmesi konusundaki olası iş birliğinin değerlendirildiğini ifade etti. Rusya'dan Türkiye'ye gaz sevkiyatının mevcut anlaşma gereği sürdüğünü hatırlatan Novak, "Görüşmede Türkiye'ye sevk edilecek gazın artırılması konusunu değerlendirdik. Artırımla ilgili teknik şart ve koşullar müzakere ediliyor. Bu çalışmalar BOTAŞ ve Gazprom tarafından yürütülüyor. Gaz indirimi konusunda da iki şirket arasında görüşmeler devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Rus Bakan, gaz sevkiyatında artış yapılması için bazı fizibilite çalışmaları yapılması gerektiğini kaydederek, bazı yeni yatırımların söz konusu olabileceğini ve bunun fiyatlara ne kadar etki edeceğinin belirlenmesi gerektiğini anlattı. Türkiye'nin Rusya için stratejik öneme sahip bir ülke olduğunu vurgulayan Novak,  Türkiye-Rusya ikili ticaret hacminde bu yıl yaklaşık yüzde 1'lik artış beklediklerini dile getirdi.

Novak, tüm alanlarda ticaret hacminin artarak geliştiğinin altını çizerek, tarımda ise çok daha yüksek bir artışın sağlandığına da dikkati çekti.

Yıldız, Gazprom Başkanı Aleksey Miller'le görüştü

Bu arada Bakan Yıldız, KEK toplantısı öncesi Rus mevkidaşı Novak ve Gazprom Başkanı Aleksey Miller'le ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Yıldız-Miller görüşmesinde, Türkiye'nin gaz artışı ve fiyat indirimi talebi gibi konular değerlendirildi.

KEK Eşbaşkanları Yıldız ve Novak tarafından parafe edilen KEK Toplantısı Nihai Protokolü, 1 Aralık'ta Türkiye'de düzenlenecek "Üst Düzey İşbirliği Konseyi"nde bir araya gelecek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından imzalanacak.

Bakan Yıldız, KEK toplantısının ardından Novak'ın verdiği öğle yemeğine de katıldı. Yıldız'ın Moskova temasları yemeğin ardından diğer programlarla devam edecek. - Moskova

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Moskova'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Altin Zeqiri: Tek odak noktam Rizespor
    11:57 Altin Zeqiri: Tek odak noktam Rizespor

    Çaykur Rizespor'un 23 yaşındaki Kosovalı futbolcusu Altin Zeqiri, İstanbulspor maçında 3 puan almak istediklerini ve tek odak noktasının Rizespor olduğunu söyledi. Zeqiri, takımın geleceğini düşündüğünü ve sezonu iyi bir noktada bitirmek istediklerini belirtti.

  • Konya'da Balkondan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti
    11:57 Konya'da Balkondan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde altıncı kattaki evinin balkonundan düşen 70 yaşındaki kadın hayatını kaybetti. Alzaymır hastası olduğu belirtilen kadının cenazesi morga kaldırıldı.

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı yaptı
    11:57 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı yaptı

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı kapsamında 2 bin 750 liralık hediye giyim kartı verdi. Müdür Yılmaz Kılınç, ramazan ayının yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu belirterek, öksüz ve yetim çocukların yüzlerini güldürmek ve bayram sevincini yaşatmak istediklerini söyledi.

  • Ramazan ayında Enderun Usulü Teravih Nazamazı Gökmeydan Camii'nde kılındı
    11:56 Ramazan ayında Enderun Usulü Teravih Nazamazı Gökmeydan Camii'nde kılındı

    Eskişehir, Odunpazarı Müftülüğü Ramazan Ayı Enderun Usulü Teravih Namazı, 'Kur'an Ziyafeti ve İrşad Programı' Gökmeydan Camii'nde gerçekleşti. Okunan Kuran-ı Kerim ve ilahilerden sonra Odunpazarı ilçe Müftüsü Hamdi Uzunharman, cemaate hitap etti. Eskişehir Dini İhtisas Merkezi Eğitim Görevlisi Selçuk Arap farklı makamlarla kıldırdığı teravih namazına, il Müftülüğü Yunus Emre ilahi korosu eşlik etti.

  • Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması
    11:55 Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması

    Samsun'un Havza ilçesinde Türk Kızılay tarafından 2 gün süren kan bağışı kabul çalışmasında 58 ünite bağış alındı. Türk Kızılay'ın Güvenli Kan Temini Projesi kapsamında Havza'da iftar sonrası kan bağışı kabul edildi. Kevser Camisi önüne konuşlandırılan kan bağış aracında 20.30 ila 23.30 saatleri arasında bağışlar kabul edildi. Genç Kızılay gönüllülerinin destek verdiği çalışmalarda 2 günde 58 ünite kan bağışı toplandı. Türk Kızılay Havza İlçe Koordinatörü Ömer Faruk Çörekçioğlu, azalan kan stoklarının tamamlanmasının önemine dikkat çekerek, tüm bağışçılara teşekkür etti.

  • Samsun'da Tombala Oynayan 39 Kişiye 270 Bin Lira Cezası
    11:55 Samsun'da Tombala Oynayan 39 Kişiye 270 Bin Lira Cezası

    Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan bir kahvehanede tombala oynadıkları tespit edilen 39 kişiye toplamda 270 bin lira idari para cezası uygulandı. İş yeri sorumlusu ise kumar oynanması için yer ve imkan sağlamak suçundan işlem gördü.

  • Edirne'de Uyuşturucu Operasyonu ve Diğer Olaylar
    11:54 Edirne'de Uyuşturucu Operasyonu ve Diğer Olaylar

    Edirne'de polisin denetimlerinde uyuşturucuyla yakalanan 4 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramalarında 16 adet sentetik uyuşturucu hap ve bir miktar esrar ele geçirildi. Ayrıca, Uzunköprü ilçesinde bir kişi kayıp kızının bulunması için polise başvurdu ve Edirne'de sosyal medya hesabı çalınan bir kişi polise başvurdu.

  • Bilecikli sporcu Altuğ Gesge, Türkiye Şampiyonasında şampiyon oldu
    11:54 Bilecikli sporcu Altuğ Gesge, Türkiye Şampiyonasında şampiyon oldu

    Çorum'da düzenlenen Okul Sporları Liseler Arası Taekwondo Türkiye Şampiyonasında 48 kilogramda yarışan Bilecikli sporcu Altuğ Gesge, 8 maçta raunt kaybetmeden bütün karşılaşmalarda galip gelerek Türkiye şampiyonu oldu. Gençlik ve Spor İl Müdürü Yasin Özdemir, sporcu Altuğ Gesge ve antrenör Hanife Yıldız'ı tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • Bilecik İl Müftülüğü, üniversite öğrencilerine 'İyilik Sofrası' temasıyla iftar verdi
    11:54 Bilecik İl Müftülüğü, üniversite öğrencilerine 'İyilik Sofrası' temasıyla iftar verdi

    Bilecik İl Müftülüğü, Kayıboyu Camii Toplantı Salonunda düzenlenen bir programda üniversite öğrencilerine iftar verdi. İl Müftüsü Ali Erhun, gençlere hitap ederek Ramazan'ın önemini vurguladı. İftar programında Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu ve öğrencilere hediyeler verildi.

  • Bilecik Kaymakamı depremzedelerin iftar sofrasına misafir oldu
    11:54 Bilecik Kaymakamı depremzedelerin iftar sofrasına misafir oldu

    Bilecik'in Gölpazarı İlçe Kaymakamı Alparslan Sözen, 6 Şubat depreminden sonra ilçede yaşayan vatandaşın iftar sofrasına misafir oldu. Kaymakam Sözen, deprem felaketinin üzerinden kaç sene geçerse geçsin hiçbir zaman kimseyi yalnız bırakmayacağını belirtti.

  • Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor
    11:53 Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde ithal edilen sığırlara danışmanlık hizmeti veriliyor

    Tokat'ın Yeşilyurt ilçesinde bir besiciye ithal ettiği sığırlar için İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından danışmanlık hizmeti veriliyor. Besici Atilla Yılmaz, Polonya'dan getirdiği 35 dişi 'limuzin' cinsi sığırların etçi bir ırk olduğunu ve bu nedenle tercih ettiklerini belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Türk ise veteriner hekimlerin çiftçiye bu ırk hakkında bilgilendirme ve sağlık hizmetleri sunduğunu ifade etti.


Advertisement