Enerjisa Tufanbeyli Linyit Santrali Açılış Töreni - Son Dakika
Güncel

Enerjisa Tufanbeyli Linyit Santrali Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Önümüzdeki 10 yılda enerji alanında ihtiyaç duyacağımız yatırım miktarı 110 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

24.04.2016 16:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Önümüzdeki 10 yılda enerji alanında ihtiyaç duyacağımız yatırım miktarı 110 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bunun için kömür ve su gibi kendi kaynaklarımızı, güneş ve rüzgar gibi doğal kaynakları daha etkin kullanarak enerjideki talebi karşılamayı ve dışa bağımlılığımızı asgariye indirmeyi hedefliyoruz. Bunun için de 'illa ithal kömür alalım' gayreti içinde olanlar var. Ben şahsen ithal kömürün ülkemize gelmesine karşıyım." dedi.

Erdoğan, Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde, Enerjisa Tufanbeyli Linyit Santrali'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, santrale ilişkin teknik detayları paylaşarak, 450 megavat kapasiteye sahip santral için 1,1 milyar dolarlık dev bir yatırım yapıldığını belirtti.

Santralde, 6 milyar dolarlık doğalgaza denk kömür kullanılarak, 1,5 milyon konutun tüketimini karşılayabilecek enerjinin üretileceğini vurgulayan Erdoğan, "İnşaat sürecinde çalışan sayısını sordum, 4 bin 500 dediler. İşletme döneminde de bin kişiye istihdam oluşturacak bu santral, yılda 5,5 milyon ton linyit kömürü işleyecek. Türkiye'nin en büyük özel sektör linyit santrali olan bu tesis, sahip olduğu yeni ve çevreyle uyumlu teknolojisi sayesinde uluslararası standartlar üretim yapacak." diye konuştu.

Erdoğan bu tür yatırımlara karşı çıkanlar olabileceğini belirterek "Bildiğiniz gibi bu tür yatırımlarda birçok 'istemezük' diyenler çıkar fakat bunların üzerine üzerine gitmek suretiyle, onlara bunu kabul ettirmek durumundayız, tüm milletimizin menfaati, çıkarı için, ülkemizin menfaati ve çıkarı için." dedi.

Tufanbeyli Santrali'nin Türkiye'nin en yüksek, Avrupa'nın dördüncü büyük soğutma kulesi sayesinde fabrikadaki emisyon değerlerinin uluslararası standartların da altına düşürüldüğünü kaydeden Erdoğan, santralin ülkeye kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

"Tufanbeyli farklı bir konuma ulaşacak"

Tufanbeyli'ye kazandırılacak yeşil alanlar, okullar ve altyapı konusunda E.ON Üst Yöneticisi Johannes Teyssen'le mutabık kaldıklarını belirten Erdoğan, aynı şekilde Sabancı grubunun da bu konuda meslek lisesiyle gerekli desteği vereceğini kaydetti. Erdoğan, Tufanbeyli'nin söz konusu yatırımlarla çok daha farklı bir konuma ulaşacağını söyledi.

Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu alanların en başında enerjinin geldiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"2003 yılında enerji ithalatımız 11,5 milyar dolarken, bu rakam 2014 yılında 55 milyar dolara yükseldi. Geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarındaki düşüş sayesinde enerji ithalatımızı 38 milyar dolarda tutabildik. Cari açığımızın önemli bölümü, enerji ham maddelerinin ithalatından kaynaklanıyor. Örneğin geçtiğimiz yıl 63 milyar dolar civarında olan dış ticaret açığımızın yarısından fazlası enerjiden kaynaklıdır. Ülkemiz geliştikçe, büyüdükçe, sanayiden ticarete, hizmet sektöründen altyapıya kadar her alanda ileriye gittikçe enerji ihtiyacımız da artıyor. Milletimizin refah düzeyinin yükselmesi, şehirleşmenin artması, her alanda teknolojinin daha etkin kullanılması enerji talebini yükseltiyor."

"İthal kömürün ülkemize gelmesine karşıyım"

"Bir ülkenin refah düzeyi nasıldır, ne durumdadır?" sorularının cevabının enerji tüketimiyle orantılı olduğunu vurgulayan Erdoğan, OECD ülkeleri arasında enerji talep artışının en fazla Türkiye'de olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin, 2023 hedefleri doğrultusunda ilerledikçe enerji talebinin de katlanarak süreceğinin altını çizen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki 10 yılda enerji alanında ihtiyaç duyacağımız yatırım miktarı 110 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bunun için kömür ve su gibi kendi kaynaklarımızı, güneş ve rüzgar gibi doğal kaynakları daha etkin kullanarak enerjideki talebi karşılamayı ve dışa bağımlılığımızı asgariye indirmeyi hedefliyoruz. Bunun için de 'illa ithal kömür alalım' gayreti içinde olanlar var. Ben şahsen ithal kömürün ülkemize gelmesine karşıyım. Onu da burada ayrıca açıklıyorum. Niye karşıyım? Cari açığı tahrik ettiği için karşıyım. Kalorifik düzeyi düşüktür, olabilir, Benim yerli kömürüm var mı? Var. İthal kömürden beş kullanacağın yerde, bundan on kullanırsın ama yerli kömür kullanırsın. Yerli kömürü kullanmak suretiyle cari açığımızı daha da düşürürüz. Bu adımın atılması lazım."

"Dünyada kömür, petrol ve doğalgazın önünde"

Türkiye'nin yerli kömür konusunda ciddi bir kaynağa sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, özellikle son 13 yılda, bu alanda birçok adım atıldığını anımsattı. Hem kamu kaynaklarının hem de özel sektörün dinamizm ve imkanlarının adeta seferber edildiğini anlatan Erdoğan, "Sadece güneş ve rüzgar gibi doğal enerji kaynaklarıyla Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak mümkün değil. Kömür ve su kaynaklarımızı mutlaka en ileri seviyede, en iyi şekilde değerlendirmek mecburiyetindeyiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışını yaptığı tesisin, kömür kaynaklarının etkin kullanımı bakımından çok önemli ve örnek bir yatırım olduğunu belirtti. Dünyada kömürün yüzde 29'luk oranla en çok kullanılan enerji kaynağı olarak petrol ve doğalgazın önünde olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Bizim yeterli petrolümüz ve doğalgazımız olmayabilir ama zengin sayılabilecek kömür kaynaklarımız var. Öyleyse bu imkandan en iyi şekilde istifade etmek durumundayız. Dünyada da enerji talebini karşılama bakımından kömürün daha uzun yıllar boyunca liderliği elden bırakmayacağı görülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Bunlara da çok fazla kulak asmaya gerek yok"

"Bizdeki bazı çevrecilerin, kömür, hidroelektrik ve nükleer santralle karşıtı eylemleri hiçbirimizi yanıltmasın. Bunlara da çok fazla kulak asmaya gerek yok. Gereğini yapmak durumundayız." ifadesini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Benim için aslolan milletimin menfaatidir, ülkemin menfaatidir. Bunun karşısına dikilenlerin hepsi teferruattır. Bunu bir kenara koyalım. Bunların dikili ağacı yoktur bu ülkede. Köprü yaparsın karşı çıkarlar, baraj yaparsın karşı çıkarlar. Her şeyin bunlar zaten karşısındadır. Ağaç dikersin karşı çıkarlar, hepsinin karşısındadırlar. Sadece Avrupa ülkelerine bakıldığında, kömürle ilgili karşımıza çıkan fotoğraf şudur: Polonya yüzde 84, Almanya yüzde 45, İngiltere yüzde 39, Romanya yüzde 38, Danimarka yüzde 34 oranında elektrik üretimini kömürle gerçekleştiriyor. Dünyada da durum farklı değil."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Enerjisa Tufanbeyli Linyit Santrali Açılış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement