Enflasyon Rakamlarının Yankıları - Son Dakika
Yerel

Enflasyon Rakamlarının Yankıları

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, döviz kurlarındaki artışın etkisinin, mazot, otomobil, altın, ilaç ve beyaz eşya fiyatlarında görüldüğünü bildirdi.

05.10.2015 16:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin,  döviz kurlarındaki artışın etkisinin, mazot, otomobil, altın, ilaç ve beyaz eşya fiyatlarında görüldüğünü bildirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çetin, eylülde en yüksek artış gösteren ürünlerin yüzde 22,01 ile patlıcan ve yüzde 20,43 ile sivri biber olduğunu anımsattı.

Bu durumun manşetlerde yine patlıcan ve biber enflasyonunun yer almasına ve tarım fiyatlarına dönük bir yanlış algı oluşmasına neden olacağına dikkati çeken Çetin, Türkiye'nin Venezuela, Rusya, Arjantin, İran ve Brezilya'dan sonra en yüksek enflasyon oranına sahip ülkeler arasında yer aldığını ifade etti.

Çetin, dövizdeki artışın etkisinin mazot, otomobil, altın, ilaç ve beyaz eşya fiyatlarında görüldüğünü belirterek, yüksek enflasyonun Türkiye'deki geçim sorununun en önemli kaynağı olduğunu söyledi.

Son TÜİK verilerine göre halkın en yoksul yüzde 20'sinin ortalama kişi başı aylık net gelirinin 376 lira olduğuna işaret eden Çetin, "İkinci gelir grubundaki yüzde 20'nin ortalama kişi başı geliri 657 liradır. Batı Akdeniz'de nüfusun yüzde 20'sinin ortalama kişi başı aylık geliri 441 liradır. Bu kesimlerin başta gıda fiyatları olmak üzere enflasyona karşı kırılganlığının yüksek olduğu açıktır."

Yüksek enflasyonun ücretlerde ve sosyal yardımlarda artışı reel olarak yok ettiğini dile getiren Çetin, bu nedenle enflasyonun ve enflasyonu yaratan yapısal faktörlerin Türkiye'nin gündeminde olması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Enflasyon Rakamlarının Yankıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement