Enflasyon Raporu 2016 - Son Dakika
Ekonomi

Enflasyon Raporu 2016

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Ocak ayı enflasyonu artacak.

26.01.2016 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Ocak ayı enflasyonu artacak. Enflasyonun yılın ilk çeyreğinde çift haneye çıkmaması için gayret göstereceğiz" dedi.

Başçı, "Enflasyon Raporu 2016-I"in tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, finansal istikrar boyutunda attıkları adımların sonuç verdiğini dile getirerek, bankaların daha uzun vadeli borçlanma sürecinin başladığını, zorunlu karşılıklara faiz ödemeye başladıklarını söyledi.

Yakın dönemde küresel finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkilerin görüldüğünü, küresel şokların gelişmekte olan ülkeleri iki boyutta etkilediğini dile getiren Başçı, "Bunlardan birincisi döviz kurlarında bir miktar zayıflama gözlenebiliyor bir şok geldiğinde. İkincisi de finansal koşullarda sıkılaşma gelebiliyor. Dolayısıyla burada yakın dönemde küresel finansal koşullardaki sıkılaşmanın yurtiçi koşullara yansımaları oldu. Bugünlerde uzun vadeli TL cinsinden Hazinenin borçlanma faizleri yüzde 11'ler seviyesinde. Kısa uçta şu anda 10,75 Merkez Bankasından marjinal fonlama oranı. Nispeten yatay getiri eğrisi var. Diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla bu çok daha yatay bir getiri eğrisine işaret ediyor. Bu küresel şok, tek araçla çalışan ülkeleri nasıl etkiledi diye bakmamızda fayda var, bu tartışmaları sağlıklı yapabilmemiz için. Onların uzun vadeli faizlerini, ciddi bir şekilde yukarıya doğru çekti ve getiri eğrileri çok daha dik hale geldi. Tek bir politika faiziyle ayda bir defa toplanıp, ufak adımlar atmak şeklindeki bir politika uygulamanın sonucu bir yerde getiri eğrisinin sert bir şekilde dikleşmesi şeklinde gözlendi. O yüzden şu ana kadar bizim çerçevemizin çok daha dayanıklı olduğu görülüyor. Ağustos ayından bugüne kadar olan durumda, bu çerçeveden bugün itibarıyla memnunuz" diye konuştu.

Getiri eğrisinin çok dik olmasının krediler üzerinde ciddi genişletici etki yapabildiğini ve uzun vadeli enflasyon bekleyişlerinin hızla yukarı sürüklenmesi gibi sonuca yol açtığını ifade eden Başçı, "Onun da bir yerde bizim çerçevede daha az olduğunu, daha sınırlı olduğunu gözlüyoruz" ifadesini kullandı.

Tüketici ve ticari kredi büyüme oranlarında yılın üçüncü çeyreğinde başlayan belirgin yavaşlama eğiliminin son çeyrekte de devam ettiğine işaret eden Başçı, yıllık büyüme oranlarının bu iki grupta yıl sonu itibarıyla tüketici kredilerinde yüzde 8,7, ticari kredilerde yüzde 16,2 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Başçı, 2014 başından bu yana olduğu gibi 2015 son çeyreğinde de ticari kredilerin, tüketici kredilerine göre daha yüksek bir oranda büyümeye devam ettiğini belirterek, kredi büyümesi ve kompozisyondaki bu gelişmelerin dengelenme sürecine ve finansal istikrara katkı yapmasının yanı sıra son dönemdeki maliyet gelişmelerinin enflasyon üzerinde sınırlayıcı yönde etki yapacağını değerlendirdiklerini belirtti.

On üç haftalık ortalamaların yıllıklandırılmış büyüme hızlarına göre, tüketici kredilerinin 2015 genelinde, ticari kredilerin ise daha çok yılın ikinci yarısında, geçmiş yıllar ortalamalarının önemli ölçüde altında kaldığına dikkati çeken Başçı, "Ancak yılın son çeyreğinde ticari kredilerde daha belirgin olmak üzere her iki kalemde de 13 haftalık ortalamalara göre hesaplanan eğilimlerde sınırlı miktarda artış yaşandı. Yakın dönemde tüketici kredilerine risk ağırlıklarına yapılan düzenlemeler, önümüzdeki dönemde kredi büyümesini destekleyebilecektir. Bununla birlikte finansal koşullardaki sıkılığın sürmesi nedeniyle önümüzdeki dönemde, yıllık kredi büyüme hızlarının, makul düzeylerde seyretmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Bunun özeti şu; krediler boyutunda enflasyona yukarı yönlü herhangi bir risk şu anda görmüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Hükümete mektup

Geçen yılın son çeyreğinde, tüketici fiyat endeksinin, bir önceki çeyreğe kıyasla 0,86 puan artarak yüzde 8,81 ile hem Ekim Enflasyonu Raporu öngörüsünün hem de yıl sonu enflasyon hedefi etrafındaki belirsizlik aralığının üzerinde gerçekleştiğini belirten Başçı, "Böyle bir durumda hükümete açık mektup yazmamız gerekiyor. O mektubu da bugün gönderiyoruz. Enflasyon raporu mesajlarının özeti şeklinde. Mektup iletildikten sonra bugün ilerleyen saatlerde internet sitemizde sizlerle paylaşacağız. Aynı mesajlar olacak, sadece hükümete bir kollektif çaba gerektiğine dair ilave hatırlatma var ki zaten hükümet bunun gayet farkında" dedi.

Başçı, dün akşam Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısı yaptıklarını ifade ederek, gıda enflasyonunun, son yıllarda sürekli manşet enflasyonunun üzerinde seyrettiğini kaydetti. Başçı, Gıda Komitesinin konuyla ilgili sunduğu raporda, gelişmeleri ve şimdiye kadar yapılan çalışmaları özetlediğini söyledi. Raporda, son derece kuvvetli bir irade olduğunu gördüğünü, kırmızı et ve ekmeğin enflasyon üzerine ciddi etki yaptığını bildiren Başçı, şöyle devam etti:

"Kırmızı et en ağır şekilde korunan bir sektördür Türkiye'de. Kırmızı et fiyatları arz-talep dengeleri açısından ele alındı. Orada tedbirlerin hızla alınması ve fiyat istikrarının sağlanması konusunda bir irade ortaya kondu. İkinci konu da ekmek fiyatları ele alındı. Ekmekte maliyet nedir, yeni fiyatlamalar nasıldır, o konuda gerekli açıklamaları ilgili bakanlar yapacak. Orada kuvvetli bir irade söz konusu, bu sevindirici. Oradaki kolektif çaba ihtiyacını göstermiş oluyor. Buradaki sapmanın önemli bir kısmı gıdadan kaynaklanıyordu. Gıda ve tütün dışı enflasyona baktığımızda tahminlerimizin biraz üst bandına yakın gerçekleşme olduğunu gördük."

"Ocakta enflasyonun çift haneye çıkma ihtimali az"

Başçı, yılın son çeyreğinde ABD Doları cinsinden ithalat fiyatlarında kaydedilen düşüşe karşın, gıda

fiyatları ve döviz kuru gelişmeleriyle enflasyon üzerindeki maliyet baskılarının devam ettiğini dile getirerek, söz konusu

artan maliyet unsurlarının çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırladığını, asgari ücrette yapılan ayarlamanın genel ücretler ile enflasyon üzerindeki yansımalarını yakından

izleyeceklerini belirtti.

Konuyla ilgili çalışmaların başladığını belirten Başçı, "Bir yandan TÜİK toplarken biz de fiyat topluyoruz. Orada aşağı yukarı tahminlerimiz doğrultusunda bir gelişme var ama sonuçta geldiğimiz noktada ocak ayı enflasyonu artacak. Enflasyonun yılın ilk çeyreğinde çift haneye çıkmaması için gayret göstereceğiz. Ocakta çift haneye çıkma ihtimali az, tek hanede kalabilir ama daha sonraki aylarda baz etkisinin de yardımıyla trendler çok önemli olacak" diye konuştu.

Çekirdek enflasyon eğiliminde üçüncü ay arka arkaya düşüş gözleneceğini anlatan Başçı, burada 18 Ağustos'ta yayımladıkları tedbirler ile sıkı likidite politikası duruşunun etkisinin olduğunu bildirdi. TL'nin dolar, avro ve döviz sepeti bazında hareketine bakıldığında nispeten yatay ve dalgalı seyir izlediğini belirten Başçı, "Orada kuvvetli bir trend oluşmadığı sürece bu tür dalgalanmalar, enflasyon üzerinde kalıcı etki bırakmıyor ve buraya geçişler daha sınırlı oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement