Engelli Bireyler İçin Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi Tamamlandı - Son Dakika
Güncel

Engelli Bireyler İçin Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi Tamamlandı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu: "Bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hala vize ile Avrupa'ya gidebilmesi gerçekten ne insani ne de bugüne kadar imzaladığımız anlaşmalar bakımından ve de hukuki açıdan kabul edilebilir bir durum değildir" "Zihinlerdeki önyargılar, engelli kardeşlerimize yönelik.

16.04.2014 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, engelsiz bir Avrupa arzu ettiklerini belirterek, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hala vize ile Avrupa'ya gidebilmesi, gerçekten ne insani ne de bugüne kadar imzaladığımız anlaşmalar bakımından ve de hukuki açıdan kabul edilebilir bir durum değildir" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, "Engelli Bireyler İçin Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi"nin, Ankara Ticaret Odası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, söz konusu projenin Türkiye'nin AB üyelik sürecine katkı sağladığı için mutluluk duyduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, projenin hem Kopenhag siyasi kriterlerinin yerine getirilmesi hem de açılmamasına rağmen 19. faslın (Sosyal Politika ve İstihdam faslı) bazı kriterlerinin yerine getirilmesi bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Engellilerle ilgili Türkiye'de hayata geçirilen uygulamaların AB ülkeleri ve uluslararası örgütler tarafından takdirler izlendiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Biz birbirimizden karşılıklı öğrenmeye hazırız, tek taraflı öğretme ya da tek taraflı dayatma anlayışına karşıyız, özellikle de sosyal konular, engelli vatandaşlarımızın haklarıyla ilgili konularda" şeklinde konuştu.

Engellilerin yaşamlarının iyileştirilmesi konusunda önemli mesafeler kat edildiğini belirten Çavuşoğlu, engellilerle ilgili projelere yerel yönetimlerin de dahil edilmesinin önemli olduğuna dikkati çekti. Çavuşoğlu, "30 Mart'ta iş başına gelen yerel yöneticilerin bu konuda daha duyarlı olmasını arzu ediyoruz" ifadesini kullandı.

"Engelsiz Türkiye, engelsiz Avrupa"

Arzularının "Herkes için engelsiz bir Türkiye" olduğunu belirten Çavuşoğlu, herkesin, sağlık hizmetleri başta olmak üzere kendisini birinci sınıf vatandaş gibi hissedebileceği bir Türkiye arzu ettiklerini ve bunun için çalıştıklarını dile getirdi. AB ile müzakere sürecinin Türkiye için önemli bir itici güç olduğunu belirten Çavuşoğlu, AB ve AB değerlerinin Türkiye için vazgeçilmez olduğunun altını çizdi.

"Arzumuz engelsiz bir Avrupa" diyen Çavuşoğlu, herkes için yaşanabilir ve herkesin serbestçe dolaşabildiği vizesiz bir Avrupa istediklerini de dile getirdi. Çavuşoğulu, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hala vize ile Avrupa'ya gidebilmesi gerçekten ne insani ne de bugüne kadar imzaladığımız anlaşmalar bakımından ve de hukuki açıdan kabul edilebilir bir durum değildir " diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, 16 Aralık'ta Türkiye ve AB arasında imzalanan Geri Kabul ve Vize Serbestisi Diyaloğu anlaşmalarının üç yıl sonra uygulandığı zaman Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahat etme hakkını elde edeceğini belirtti.

Fasılların açılmasının önündeki engellerin de kaldırılmasını istediklerini belirten Çavuşoğlu, ortak projelerle AB uyum sürecini bir an önce tamamlama teklifinde bulundu.

"Önce zihinlerdeki engeller kaldırılmalı"

Engelsiz bir Türkiye, Avrupa ve dünya için önce zihinlerdeki engellerin ve ön yargıların kaldırılması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Dünyanın şu andaki en büyük problemi de dünyadaki toplumların ve Avrupa toplumlarının yaşadığı en büyük sorun ise önyargılar ve önyargıların yansımaları. Engelsiz bir bireyin toplum içindeki hakkının verilmesi çok önemlidir, elzemdir ama zihinlerdeki önyargıları kaldırmadığımız zaman ve özellikle bir toplum içinde yaşayan azınlık gruplara - farklı dinlerden, ırklardan olabilir, göçmen olabilir, Roman olabilir - yönelik ön yargıları kaldırmadığımız zaman bunun fobiaya dönüştüğünü, hatta ölümlere yol açan terör eylemelerine ve saldırılara dönüştüğünü de görebiliyoruz. Zihinlerdeki önyargılar, engelli kardeşlerimize yönelik önyargıları ve toplumda farlı gruplardan yaşayan insanlara yönelik öryargıları, farklı inançlara önyargıları kaldırdığımız zaman hepimiz için yaşanabilir bir Avrupa, herkes için yaşanabilir bir Türkiye olur."

- AB Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Szombati

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombati ise ruh sağlının toplum ve bireyler için önemine dikkat çekerek, refah, dayanışma ve sosyal adaletin gerçekleştirilebilmesi için ruh sağlının sağlam olması gerektiğini ifade etti.

Szombati, daha iyi tedavi ve bakım imkanlarına rağmen hem Avrupa'da hem de Türkiye de engellilerin ayrımcılığa maruz kalabildiklerine, damgalanabildiklerine ve temel haklarına ulaşmakta sorun yaşayabildiklerine dikkati çekti.

Engellilerin temel haklarını kullanmalarını ve topluma katılmalarını sınırlandıran çeşitli engellerin bulunduğunu belirten Szombati, engelli bireylerin de serbest hareket etme, nerede ve kiminle yaşamak istediğine karar verme, kültürel eğlence faaliyetlerine erişebilmenin engelli insanların da hakkına sahip olmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Szombati, "2020 hedefleri çerçevesinde bireylerin diğer kişilerle aynı haklara ulaşabilmesi ve eşit katılımın önündeki engellerin katılımı yönünde önemli adımlar atılacak, böylelikle engelsiz bir Avrupa yaratılacak" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Engelli Bireyler İçin Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi Tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için basın merkezleri kuracak
    11:59 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için basın merkezleri kuracak

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerini takip etmek isteyen ulusal ve uluslararası basın mensuplarına yönelik Ankara ve İstanbul'da 'Basın Merkezi' kuracak. Basın merkezleri, seçim sonuçlarını anlık takip etme imkanı, teknik altyapı, simültane tercüme ve canlı yayın imkanı sunacak. Ayrıca, basın merkezlerinde 'Türkiye'nin Seçim Tarihi ve Demokrasi Tecrübesi' temalı sergi de yer alacak.

  • Edirne'de Uyuşturucu Operasyonunda 4 Zanlı Tutuklandı
    11:59 Edirne'de Uyuşturucu Operasyonunda 4 Zanlı Tutuklandı

    Edirne'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 4 zanlı tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda 200 uyuşturucu hap ve 51 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi. Zanlılar, adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı.

  • Karabük Üniversitesi'nde nefret söylemi suçlamasıyla 8 kişi gözaltına alındı
    11:58 Karabük Üniversitesi'nde nefret söylemi suçlamasıyla 8 kişi gözaltına alındı

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Karabük Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla ilgili sosyal medyada kullanılan nefret söylemlerine ilişkin 10 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Şu ana kadar 8 şüpheli yakalanırken, diğer 2 şüphelinin yakalanması için operasyonlar devam ediyor.

  • Belen'de çalıntı altın ele geçirilen otomobilde 3 şüpheli gözaltına alındı
    11:58 Belen'de çalıntı altın ele geçirilen otomobilde 3 şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın Belen ilçesinde yapılan asayiş denetiminde şüphelenilen bir otomobil durduruldu. Araçta yapılan incelemede çalıntı olduğu belirlenen altınlar bulundu. E.T, M.Ç. ve G.L. isimli şüpheliler gözaltına alındı. Şüpheliler emniyete götürülürken, altınlar sahiplerine teslim edildi.

  • Altin Zeqiri: Tek odak noktam Rizespor
    11:57 Altin Zeqiri: Tek odak noktam Rizespor

    Çaykur Rizespor'un 23 yaşındaki Kosovalı futbolcusu Altin Zeqiri, İstanbulspor maçında 3 puan almak istediklerini ve tek odak noktasının Rizespor olduğunu söyledi. Zeqiri, takımın geleceğini düşündüğünü ve sezonu iyi bir noktada bitirmek istediklerini belirtti.

  • Konya'da Balkondan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti
    11:57 Konya'da Balkondan Düşen Kadın Hayatını Kaybetti

    Konya'nın Seydişehir ilçesinde bulunan bir apartmanın altıncı katındaki evinin balkonundan düşen 70 yaşındaki Hatice A., olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hayatını kaybettiği belirlendi. Alzaymır hastası olan kadının cenazesi, Seydişehir Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı yaptı
    11:57 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı yaptı

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da öksüz ve yetim çocuklara bayramlık yardımı kapsamında 2 bin 750 liralık hediye giyim kartı verdi. Müdür Yılmaz Kılınç, ramazan ayının yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu belirterek, öksüz ve yetim çocukların yüzlerini güldürmek ve bayram sevincini yaşatmak istediklerini söyledi.

  • Ramazan ayında Enderun Usulü Teravih Nazamazı Gökmeydan Camii'nde kılındı
    11:56 Ramazan ayında Enderun Usulü Teravih Nazamazı Gökmeydan Camii'nde kılındı

    Eskişehir, Odunpazarı Müftülüğü Ramazan Ayı Enderun Usulü Teravih Namazı, 'Kur'an Ziyafeti ve İrşad Programı' Gökmeydan Camii'nde gerçekleşti. Okunan Kuran-ı Kerim ve ilahilerden sonra Odunpazarı ilçe Müftüsü Hamdi Uzunharman, cemaate hitap etti. Eskişehir Dini İhtisas Merkezi Eğitim Görevlisi Selçuk Arap farklı makamlarla kıldırdığı teravih namazına, il Müftülüğü Yunus Emre ilahi korosu eşlik etti.

  • Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması
    11:55 Havza'da Türk Kızılayı Kan Bağışı Çalışması

    Samsun'un Havza ilçesinde Türk Kızılay tarafından 2 gün süren kan bağışı kabul çalışmasında 58 ünite bağış alındı. Türk Kızılay'ın Güvenli Kan Temini Projesi kapsamında Havza'da iftar sonrası kan bağışı kabul edildi. Kevser Camisi önüne konuşlandırılan kan bağış aracında 20.30 ila 23.30 saatleri arasında bağışlar kabul edildi. Genç Kızılay gönüllülerinin destek verdiği çalışmalarda 2 günde 58 ünite kan bağışı toplandı. Türk Kızılay Havza İlçe Koordinatörü Ömer Faruk Çörekçioğlu, azalan kan stoklarının tamamlanmasının önemine dikkat çekerek, tüm bağışçılara teşekkür etti.

  • Samsun'da Tombala Oynayan 39 Kişiye 270 Bin Lira Cezası
    11:55 Samsun'da Tombala Oynayan 39 Kişiye 270 Bin Lira Cezası

    Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan bir kahvehanede tombala oynadıkları tespit edilen 39 kişiye toplamda 270 bin lira idari para cezası uygulandı. İş yeri sorumlusu ise kumar oynanması için yer ve imkan sağlamak suçundan işlem gördü.

  • Bilecik Kaymakamı depremzedelerin iftar sofrasına misafir oldu
    11:54 Bilecik Kaymakamı depremzedelerin iftar sofrasına misafir oldu

    Bilecik'in Gölpazarı İlçe Kaymakamı Alparslan Sözen, 6 Şubat depreminden sonra ilçede yaşayan vatandaşın iftar sofrasına misafir oldu. Kaymakam Sözen, deprem felaketinin üzerinden kaç sene geçerse geçsin hiçbir zaman kimseyi yalnız bırakmayacağını belirtti.


Advertisement