Engelli Sorunları Üsküdar Üniversitesi'nde Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Güncel

Engelli Sorunları Üsküdar Üniversitesi'nde Masaya Yatırıldı

Engelli Sorunları Üsküdar Üniversitesi\'nde Masaya Yatırıldı

Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Türkiye'de Engelli Profili" panelinde tüm engelli gruplarının eğitim, istidam, erişebilirlik, ulaşılabilirlik sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı.

14.05.2014 10:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üsküdar Üniversitesi Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede kabul edilen 10-16 Mayıs Engelliler Haftası'nda çok anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi öncülüğünde düzenlenen " Türkiye'de Engelli Profili" paneli ile Türkiye'de tüm engelli gruplarının yaşadığı problemler gündeme taşındı. 13 Mayıs Salı günü Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda gerçekleşen panelde engelli dernekleri, hükümet yetkilileri, medya temsilcileri ve akademisyenler bir araya geldi.

Panelin konuşmacıları arasında Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Yaşlı ve Engelli Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yrd. Erdem Ergün; Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Öztürk; Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Poyraz; Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Genel Sekreteri Hakan Özgün; İstanbul Özürlüler Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Yrd. Dr. Nurullah Yücel, Türkiye Gazetesi Editörü Fatih Selek; Beyaz Ay Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çelenk; Omurilik Derneği Genel Başkanı Ramazan Baş da yer aldı. Görme engelli ünlü sanatçı Metin Şentürk'de etkinliğe destek için yerini aldı.

Prof. Dr. Tarhan: "Asıl engel duygusal engel"

Panelin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bazı insanların hayata dezavantajlı başladığını belirterek, "Dezavantajlı insanların sınavı, engellere rağmen hayatta ilerlemeyi başarabilmektir. Sağlıklı ve avantajlı gözüken insanların sınavı da engellilikle ilgili bilinç sahibi olup da üzerine düşeni yapabilmektir. Gelişmiş toplumlarla gelişmemiş toplumları ayıran en büyük özellik dezavantajlı insanları ele alma biçimidir" dedi.

Tarhan, Üsküdar Üniversitesince düzenlenen "Türkiye'de Engelli Profili" Panelinin açılışında, görünmeyen engelliliğin "duygusal engel" olduğunu söyledi.

Duygusal engelliliğin özelliklerini inatçılık, negatiflik olarak sıralayan Tarhan, pozitif psikolojinin bu insanlara "duygusal pozitifliği", "zihinsel esnekliği" ve "davranışsal olarak kucaklayıcı olmayı" öğretmeyi çözüm olarak sunduğunu söyledi.

Tarhan, engelin, insanın yaşam felsefesine bakış açısıyla ilgili olduğunu belirterek, "Bazı insanlar hayata dezavantajlı başlıyor. Dezavantajlı insanların sınavı, engellere rağmen hayatta ilerlemeyi başarabilmektir. Sağlıklı ve avantajlı gözüken insanların sınavı da engellilikle ilgili bilinç sahibi olup da üzerine düşeni yapabilmektir. Gelişmiş toplumlarla gelişmemiş toplumları ayıran en büyük özellik dezavantajlı insanları ele alma biçimidir" diye konuştu.

Üsküdar Üniversitesi'nden sosyal sorumluluk kampanyası…

Üsküdar Üniversitesi engelliler haftası sebebiyle organize ettiği bu özel günde sosyal sorumluluk kapsamında ihtiyaç sahiplerine 15 tekerlekli sandalye ve görme engelliler için de 10 adet beyaz baston verdi.

Türkiye Engelli Profili

Etkinliğin moderatörlüğünü yapan Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Öztürk, sunumunda Türkiye'deki engelli profiline yönelik önemli istatistikler paylaştı.

Türkiye'de bilinen engelli türlerinin; Bedensel Engelliler, Omurilik Felçlileri, Görme Engelliler, İşitme ve konuşma Engelliler, Zihinsel Engelliler(mental ve ağır mental) , Otistik Engelliler, Ortopedik Engeliler, Spastik Engelliler, Süreğen Hastalıklar (Yatalaklar) olarak gruplandığı bilgisini veren Öztürk, 2002 Aralık ayı rakamlarına göre Türkiye'de engelli nüfusun toplam nüfusa oranının %12.29 olduğunu ifade etti. Engellilerin iletişim/iletişimsizlik, eğitim, yoksulluk, sosyal güvenlik, ulaşım, fiziksel çevre ve konut, erişebilirlik ve ulaşılabilirlik, rehabilitasyon, sosyal güvenlik ve istihdam gibi konularda büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Öztürk şu bilgileri verdi; "Ülkemizde Engelli nüfusun: (8 milyon 431 bin 550) %36'sı okuma yazma bilmiyor, okuma yazma bilen engelli vatandaşların %59'u lise ve dengi okul mezunu, Engelli nüfusun: % 4'üniversite mezunudur. % 1'i yüksek lisans ve üzeri eğitime sahiptir. Engelli nüfusun % 60'sı açlık sınırında yaşamaktadır, Engelli nüfusun % 70'i işsizdir, Engelli nüfusun %12'si sosyal güvenlik kapsamındadır."

Panelde engellilerin halk oyunları gösterisi ise ayakta alkışlandı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Engelli Sorunları Üsküdar Üniversitesi'nde Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sağanak yağış nedeniyle Yenibosna metro istasyonu su altında
    18:50 İstanbul'da sağanak yağış nedeniyle Yenibosna metro istasyonu su altında

    M9 Ataköy-Olimpiyat Metro Hattı'nın Bahçelievler Yenibosna istasyonunda, etkisini artıran sağanak yağış sonucu tavandan sular akmaya başladı. İstasyonun içinde su birikintisi oluşurken, görevliler suyu tahliye etti. Yolcular kaygan zeminde yürümekte güçlük çekerken, su tahliye çalışmaları devam ediyor.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    18:50 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen 3 bin 774 ton insani yardım malzemesinin ilk kısmını taşıyan tırlar, Mısır'dan Gazze'ye hareket etti. Gemiye yüklenen yardımların bir kısmı tırlara yüklenerek Refah Sınır Kapısı'na doğru hareket etti. Yardımlar, gümrükteki işlemlerden sonra Gazze Şeridi'ndeki ihtiyaç sahiplerine götürülmek üzere Filistin Kızılayı'na teslim edilecek.

  • Uludağ'da Nisan Ayında Kar Sürprizi
    18:50 Uludağ'da Nisan Ayında Kar Sürprizi

    Türkiye'nin en gözde kış turizm merkezlerinden Uludağ'da, nisan ayında hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kar yağışı etkili oldu. Uludağ'da hava sıcaklığı eksi 1 ile 9 derece arasında ölçüldü ve kar yağışının gün boyunca devam etmesi bekleniyor.

  • Isparta'da minibüs kazası: 1 ölü, 8 yaralı
    18:49 Isparta'da minibüs kazası: 1 ölü, 8 yaralı

    Isparta'nın Eğirdir ilçesinde meydana gelen minibüs kazasında bir kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı. Minibüsün bahçeye devrilmesi sonucu meydana gelen kazada, sürücü ve yolcular yaralandı. Yaralılar hastanelere sevk edilirken, maalesef bir kişi kurtarılamadı.

  • Ordu Büyükşehir Belediyesi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    18:49 Ordu Büyükşehir Belediyesi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Ordu Büyükşehir Belediyesi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, yeni dönemin hayırlı olmasını temenni ederek Ordu halkına teşekkür etti. Güler, önlerindeki 5 yıllık süre boyunca ayrım yapmaksızın Ordu'yu yaşanılabilir bir kent olma yolunda birlikte hazırlayacaklarını vurguladı. Ayrıca, şehir ekonomisini güçlendirmek, afete dirençli bir kent yapmak ve lojistik merkezi oluşturmak gibi hedeflerinin olduğunu belirtti.

  • Hatay'da Afet ve Krizler Çağında Çocuk Olmak Çalıştayı Gerçekleştirildi
    18:48 Hatay'da Afet ve Krizler Çağında Çocuk Olmak Çalıştayı Gerçekleştirildi

    Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde düzenlenen 'Afet ve Krizler Çağında Çocuk Olmak Çalıştayı'nda, çocukların korunması ve desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Vali Mustafa Masatlı, 'Yüreğimizdeki Işık' projesi hakkında bilgi vererek, ihtiyaçların yerinde tespit edildiğini belirtti. Programa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Veysel Eren ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı Genel Müdürü Senem Başyurt da katıldı.

  • Erzin ilçesinde tırla çarpışan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti
    18:44 Erzin ilçesinde tırla çarpışan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

    Hatay'ın Erzin ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, tırla çarpışan otomobilin sürücüsü Ali A. hayatını kaybetti. Kaza sonrası olay yerine sağlık, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Sağlık ekibi, sıkıştığı otomobilden çıkarılan Ali A'nın hayatını kaybettiğini belirledi. Ali A'nın cenazesi morga kaldırıldı.

  • Karaman'da Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası Başladı
    18:43 Karaman'da Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası Başladı

    Türkiye Satranç Federasyonu faaliyetleri içinde yer alan Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası, Karaman'da başladı. Lütfi Elvan Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen şampiyonaya, 78 takım ve 400 sporcu katıldı. Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, organizasyonda elde ettikleri başarıların yanı sıra yetiştirdikleri sporcularla tüm dünyada ilgiyle takip edildiklerini vurguladı. Turnuvada dereceye giren sporcular, Avrupa Genç Takımlar Satranç Şampiyonası'nda ülkemizi temsil etme hakkı kazanacak.


Advertisement