Engelli ve Yaşlılar İçin Kreş Modelli Bakım Merkezi - Son Dakika
Yerel

Engelli ve Yaşlılar İçin Kreş Modelli Bakım Merkezi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, gelecek yıl gündüzlü bakım merkezleri kuracaklarını, bununla ilgili kararı alarak çalışmalara başladıklarını belirterek, "Çocuklara yaptığımız kreşler gibi düşünün. Aile, engellisini bu gündüz bakım merkezine götürüp bırakabilecek, işini görebilecek, akşam evine dönerken alabilecek, yaşlısını da öyle" dedi.

17.05.2015 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, gelecek yıl gündüzlü bakım merkezleri kuracaklarını, bununla ilgili kararı alarak çalışmalara başladıklarını belirterek, "Çocuklara yaptığımız kreşler gibi düşünün. Aile, engellisini bu gündüz bakım merkezine götürüp bırakabilecek, işini görebilecek, akşam evine dönerken alabilecek, yaşlısını da öyle" dedi.

Sapanca'daki bir otelde yerel basın temsilcileriyle bir araya gelen İslam, yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetle ilgili tüm tedbirleri aldıklarını söyledi.

Avrupa'yla mukayese edildiğinde Türkiye'nin bu konuda gayet iyi durumda olduğunu vurgulayan İslam, "Gayet iyi durumda derken tabi ki kadına yönelik şiddeti sonlandırabilmiş değiliz. Çok can yakıcı problemle karşı karşıyayız. Bunu, halının altına süpürmüyoruz. İyi durumda dediğim, yasalar manasında. Yani çıkarılması gereken bütün yasalar, Türkiye'de çıkarılmış durumda ama yasaların işletilmesi çok önemli bir problematik" ifadelerini kullandı.

İslam, yasayı işletenin makine değil, insanlar olduğunu, onun için burada insan duyarlılığı gerektiğini kaydederek şöyle konuştu:

"Yasayı uygulayanların çok dikkatli olması gerekli. Herhangi bir ihmallerinin olmaması lazım ve daima mağdur lehine düşünerek yasaları uygulamaları lazım. Birincisi bu uygulama sorunları ortadan kalkmadıkça sorunların tamamen çözülmesi mümkün değil.  İkincisi de kalıp düşüncelerimizi, bu konudaki yanlış uygulama ve pratiklerimizi bir an evvel değiştirmemiz, ön yargılarımızdan kurtulmamız gerekiyor. Onun için de zihinsel dönüşüme ihtiyacımız var. Bunun için bakanlık olarak eğitim seferberliği başlatmış durumdayız. Şu ana kadar 71 bin polis, 65 bin sağlık personeli, 50 bin din görevlisi, 450 bin er-erbaş eğittik. Bu eğitimler devam ediyor. Bu yılki hedefimiz, bin 500-2 bin civarında eğitici eğitmek. Yani kendi kurumlarında 'eğitimler sürekli olsun' diye eğiticileri eğitiyoruz ve onları kendi kurumlarına gönderiyoruz. Bunun dışında da bu yıl sağlık personeli ve kolluk kuvvetleri var. Yaklaşık 250 bin kadar kişiyi sağlık ve kollukta eğitmeyi planlıyoruz. Bu eğitimler başladı."

Şiddet ortamında büyüyen çocuğun kendi yetişkinliğinde şiddet uygulayan kişiye dönüştüğüne işaret eden İslam, bu nedenle eğitimin ailenin içinde olması gerektiğini dile getirdi.

"Aynı yastığa baş koyduğumuz insanı incitmek, insani, ahlaki, vicdani, dini hiçbir kaideye uygun değil" diyen İslam, bunun bir an önce terkedilmesi gerektiğini söyledi.

Yaşlı ve engelliler için gündüzlü bakım merkezleri geliyor

İslam, yaşlıların kendi evlerinde, aile ortamlarında yaşlanmasını arzu ettiklerini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunun için çeşitli yardım ve hizmet mekanizmaları üretiyoruz. Mesela önümüzdeki yıl yapacağımız yeni bir hizmet modeli var. Gündüzlü bakım merkezleri kuruyoruz. Bununla ilgili kararı aldık, çalışmalar başladı. Çocuklara yaptığımız kreşler gibi düşünün. Aile, engellisini bu gündüz bakım merkezine götürüp bırakabilecek, işini görebilecek, akşam evine dönerken alabilecek, yaşlısını da öyle. Diyelim ki karı-koca iki kişi çalışıyor, çocukları var, bir de evde yaşlı anneleri var. Gündüz evde yalnız bırakamıyorlar, onun için mecburen huzurevine veriyorlar. Çocuklarını kreşe bırakıyorlar ama anneye gündüz bakacak kimse olmadığı için onu huzurevine vermek istiyorlar ve içleri rahat değil. Aslında ona evde bakmak istiyorlar. Gündüzlü bakım merkezleri yapıyoruz. Çocuğu kreşe, annenizi gündüz bakım merkezlerine bırakabileceğiz, akşam dönüşte her ikisini alabileceğiz ve akşam yemeğini bütün aile hep beraber yiyebileceğiz. Böyle bir sistem."

Engelliler için de bu sistemi uygulayacaklarını aktaran İslam, "Özellikle zihinsel ve ortopedik engellilere bakmak zor ve yorucu. Çoğu insan bunu gönüllü yapar, yapıyor ailelerimiz. Allah onlardan razı olsun ama yıpratıcıdır, engelli bakımıyla uğraşanlar biraz nefes almaya ihtiyaç hisseder. Onlar için de böyle gündüzlü bakım merkezlerimiz olacak inşallah. Çarşı-pazar işlerini halletmek, biraz nefes almak, dinlenmek, özel işlerini halletmek için olabilir. Gündüzleri engellilerimizin bırakılabileceği birtakım mekanlarımız olacak. Önümüzdeki yıl mesela onlar için yapacağımız projelerden bir tanesi bu" diye konuştu.

Aile Destek Programı

Bakan İslam, Aile Destek Programı (ASDEP) projesinde 4 ilde pilot uygulama olduğunu, bunlar arasında Sakarya'nın da yer aldığını bildirdi.

500 ailenin sosyal destek uzmanı olacağını anlatan İslam,  bu uzmanların aileyle diyaloğa geçerek sorunların çözülmesi noktasında önerilerde bulunacağını söyledi.

İslam, uzmanların durumu takip edeceğini, sorunun ortadan kalkana kadar izleme yapılacağını belirterek şunları kaydetti:

"Ailede şiddet, erken evlendirme riski taşıyan çocuk, bakılmaya muhtaç olan yaşlı veya engelli, ekonomik darlık, hizmetlerde ulaşımda herhangi bir sorun varsa bütün bunların çözüme ulaştırılabilmesi için uzmanlarımız rehberlik yapacaklar. Aslında bütün bunları çözüme ulaştıracak sistemler var fakat ulaşmakta sıkıntı var. Belki insanımız bunların varlığından habersiz, ne yapacağını bilmiyor. Bir rehberlik, gözlemleme ama asıl önemlisi olay meydana gelmeden önce engelleme, önleme sistemi. Bizim uzmanlarımız çalıştıkları bölgenin muhtarları, okul müdürleri, hastaneleri, kaymakamları ve kolluk kuvvetleriyle entegre çalışacaklar. O bölgenin uzmanının telefonları bu kimselerde olacak ve bu kimseler bizlerle irtibatta olacaklar."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Engelli ve Yaşlılar İçin Kreş Modelli Bakım Merkezi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement