"Kamudaki Açık Engelli Kontenjanı 26 Bin" - Son Dakika
Güncel

"Kamudaki Açık Engelli Kontenjanı 26 Bin"

"Kamudaki Açık Engelli Kontenjanı 26 Bin"

10-16 Mayıs Engelliler Haftasına engelliler yine boynu bükük giriyor.

10.05.2014 09:22  Güncelleme: 09:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

10-16 Mayıs Engelliler Haftası'na engelliler yine boynu bükük giriyor. Kanuni yükümlülük olarak engelli istihdam etmek zorunda olan devlet kurumları bu yıl da 26 bin engelli kontenjanı açığı verdi. En büyük açığı 16 bin 180 ile Milli Eğitim Bakanlığı verirken, onu 2 bin 293 kontenjan açığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı izledi. Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık gibi kurumlar ise kendilerine ayrılan kontenjandan daha fazla engelli istihdam ederek örnek bir davranış sergiledi.

Bağımsız Sağlık-Sen, 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası dolayısıyla Devlet Personel Başkanlığı (DPB) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden engellilerin kamudaki istihdam açığını araştırdı.

Kamu kurum ve kuruluşlarının çalıştırdıkları memur sayısının yüzde 3'ü kadar engelli memur istihdam etmesi gerekirken, birçok kamu kurumunun engelli istihdam yükümlülüğünü yerine getirmediği belirlendi. Kamuda toplam mevcut memur sayısı 1 milyon 950 bin 795 iken engelli kontenjanı ise 58 bin 749 olarak bulunuyor. Ancak kamuda sadece 32 bin 877 engelli personel çalıştırılıyor. Kamuda 25 bin 872 ise açık atama yapılmayı bekleyen açık engelli kontenjanı bulunuyor.

-"ENGEL" ÇIKARAN KURUMLARIN BAŞINDA MEB VE DİYANET GELİYOR-

Kamu kurum ve kuruluşları arasında açık engelli kontenjanının yarıdan fazlası Milli Eğitim Bakanlığı'nda bulunuyor. Milli Eğitim'de 16 bin 180 atama yapılmayı bekleyen açık kontenjan bulunuyor. İkinci sırada ise 2 bin 293 ile Diyanet İşleri Başkanlığı yer alıyor. Engelli çalıştırma yükümlülüklerini yerine getirmeyen diğer başlıca kurumlar ise şöyle:

" Adalet Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığı."

-MALİYE BAKANLIĞI VE BAŞBAKANLIK İSE YÜZ GÜLDÜRDÜ-

Kamu kurumları arasında kendilerine ayrılan kontenjanın üzerinde engelli istihdam eden kurumlarda bulunuyor. Bu kurumlar arasında 143 fazla engelli çalıştıran Maliye Bakanlığı başı çekiyor. Başbakanlıkta ise 7 engelli kontenjanın üzerinde çalıştırılıyor. Fazla engelli çalıştırarak engellilerin yaralarına merhem olmaya çalışan diğer bazı kurumlar ise şöyle:

"Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Savunma Banklığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi, Ahi Evran Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, İnönü Üniversitesi."

-BAĞIMSIZ SAĞLIK-SEN BAŞKANI BAYRAKTAR: "İNSANLARIN AKLIYLA ALAY EDİLMEMELİ"-

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarının kanundan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemelerinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Engellilere bir engelin de kamudaki bu gibi zihniyetlerden dolayı çıkarıldığının altını çizen Bayraktar, aynı durumun özel sektörde de geçerli olduğunu, işyerlerinde de engellilerin istihdam edilmediğini ifade etti. Devlet Personel Başkanlığı makamlarının Temmuz ayında kamuya 3 bin engelli personel alacaklarını "müjde" olarak açıkladıklarını dile getiren Bayraktar, "Kamuda açıkta bulunan 26 bin gibi bir kontenjan bulunurken açıklanan bu rakamı "müjde' olarak kamuoyuna lanse etmek aymazlıktan başka bir şey değildir. İnsanların aklıyla alay edilmemeli. Kanunun gereği olarak kamuya derhal alınması gereken engelli sayısı 3 bin değil, 26 bindir. En fazla açık kontenjanın bulunduğu kurumlar arasında ise sağlık kurumlarının başı çekmesi bizler için utanç tablosudur. Bizler bu sorunun çözümü noktasında ilgili mercilere her türlü girişimde bulunacağız. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmek her vatandaşın görevidir" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel 'Kamudaki Açık Engelli Kontenjanı 26 Bin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement