Engellilere Akülü "Engelsiz Salıncak" - Son Dakika
Güncel

Engellilere Akülü "Engelsiz Salıncak"

CÜ BESYO Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Mevlüde Altun, öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersi kapsamında, tekerlekli sandalye kullanan bedensel engelliler için akülü "engelsiz salıncak" yaptı Altun: "Projemin geliştirilmesi için destek bekliyorum.

29.12.2014 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MERVE TOPUZ - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu (BESYO) Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Mevlüde Altun, öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersi kapsamında, tekerlekli sandalye kullanan bedensel engellilerin tek başına binip sallanabileceği akülü "engelsiz salıncak" tasarladı.

Tekerlekli sandalye kullanan engellilerin yalnız başına binebildiği, aküden aldığı enerjiyle çalışan, makara sistemiyle kapağı kapatılabilen ve kemerle kişinin güvenliğinin sağlandığı salıncakta engelliler, düğmeye basarak sallanmanın keyfini yaşayacak.

BESYO öğrencisi 21 yaşındaki Mevlüde Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarında engellilerin spor yapması için çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "Ben de materyalimin bunun üzerine olmasını istedim. İnternette gezinirken bu salıncağın manuel halini görmüştüm. Parklara gittiğimizde orada bir engelli vatandaşın sallanamadığını görmek ve onun bu eksikliği yaşaması oldukça üzücü bir durumdu. Bunu otomatik hale nasıl getirebiliriz, tekerlekli sandalyedeki vatandaşlarımız için nasıl daha basit olur diye düşünerek yola çıktım ve sonuca ulaştım" diye konuştu.

Önce salıncağı tasarladığını anlatan Altun, daha sonra salıncağın iskeleti için demir borular, akü, makara ve kilit sistemi aldığını, ilk olarak parklardaki engelli salıncaklarına benzer minyatür yaptığını dile getirdi.

Altun, montaj aşamasında öğretmenlerinden yardım aldığını belirterek, şunları söyledi:

"Engelli bir vatandaş geldiğinde bunların kapağı zaten açık olacak. Kişi rampayı kullanarak salıncağın içine geçecek, makara sistemiyle kapağı, emniyet açısından da kilit sistemini kapatacak. İçerideki kemer sistemiyle de emniyeti sağlanacak. Kişiler, aküden gelen güçle çalışacak düğmeye basacak ve salıncak sallanmaya başlayacak. Tekerlekli sandalyeli bir bireyimiz parka gidip rahatça kendiliğinden salıncağa binip sallanabilecek. Bu sistemde kişi her şeyini kendisi halledebilecek, yanında kimseye ihtiyaç duymayacak."

Bu çalışmayla engellilerin yüzünü güldürmek istediğini ifade eden Altun, "Dersi geçmek ve iyi notlar almak bir tarafa engelli bireylerin bir nebze de olsa bu sistemden faydalanması asıl amacım. Tekerlekli sandalyedeki vatandaşlarımızın da sallanmanın verdiği hazzı yaşamalarını istiyorum" diye konuştu.

Projesi için TÜBİTAK'a başvuracağını dile getiren Altun, "Projemin geliştirilmesi için destek bekliyorum. Geliştirilmesini ve şehir merkezinde parklarda bulunmasını istiyorum. Birkaç parkta da olsa engelli vatandaşlarımız gidip sallansalar ve dualarını alsak benim için yeterli" dedi. - Sivas

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Engellilere Akülü 'Engelsiz Salıncak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement