Engelsiz Dans Yarışması - Son Dakika
Spor

Engelsiz Dans Yarışması

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Şampiyonadan görüntüler, gösteri detayları Şampiyonada birinci olan Mehmet Sefa Öztürk ile Burcu Sütçü çifti ile röportaj Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk ile röportaj - Türkiye'de ilk kez düzenlenen Tekerlekli Sandalye Dans Türkiye Şampiyonası Antalya'da yapıldı Tekerlekli Sandalye Dans Türkiye Şampiyonası Antalya'da yapıldı.

03.04.2016 19:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Şampiyonadan görüntüler, gösteri detayları

Şampiyonada birinci olan Mehmet Sefa Öztürk ile Burcu Sütçü çifti ile röportaj

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk ile röportaj - Türkiye'de ilk kez düzenlenen Tekerlekli Sandalye Dans Türkiye Şampiyonası Antalya'da yapıldı

Tekerlekli Sandalye Dans Türkiye Şampiyonası Antalya'da yapıldı.

Muratpaşa Belediyesi Çağlayan Spor Salonu'da gerçekleştirilen şampiyonaya Antalya, İstanbul, İzmir, Samsun'dan 6 çift katıldı.

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Tekerlekli Sandalye Dans Branşı Teknik Komite Başkanı Hüsnü Özkaptan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekerlekli sandalye dans branşının yeni oluşturulduğunu ve ilk kez bu branşla ilgili etkinliğin Antalya'da yapıldığını belirtti.

Bu branşa tekerlekli sandalyeyle hayatını ikame ettiren engelli bireylerle sağlıklı bir partnerin katılabildiğini ifade eden Özkaptan, bu dalın bir spor branşı olduğunu, dans gösterisi olmadığını vurguladı. Avrupa'da ve dünyanın birçok ülkesinde uluslararası düzeyde bu yarışmanın yapıldığını da ifade eden Özkaptan, "1968'de dünya literatürüne giren bu branş ülkemizle yaklaşık 50 yıl sonra, yani bu yıl tanıştı. Bu branşı hayata geçirmek için çok emek verdik. Hakem ve antrenörümüz yoktu. Lisanslı sporcumuz yoktu. Bunlarla ilgili sıkıntıları yeni yeni aştık." diye konuştu.

Tekerlekli sandalye dansının, federasyonun 18 engelli spor branşından biri olduğunu vurgulayan Özkaptan, "Avrupalılar bu işte daha başarılılar. Bu sporda esas rehabilite amaçlı. Engellilerin mutlu olmaları amaçlanıyor. Ağır engelli insanların mutluluğu yakalayabilmeleri için geliştirilmiş bir spor dalı. Avrupalılar hastane ve ev ortamında bunu uyguluyorlar. Biz de yerel yönetimlerle okullarla bu branşı yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu şekilde engelli vatandaşlarımıza ulaşarak onların daha mutlu yaşam sürmelerini sağlamak istiyoruz." şeklinde görüşlerini aktardı.

Bu sporu tanıtmak amacıyla sporcu katılımında yaş sınırı veya herhangi bir özellik aramadıklarını da kaydeden Özkaptan, "Yaşı ne olursa olsun herkes bize başvurabilir, 7 ila 50 yaşına kadar herkes katılabilir." dedi.

Engelli bireyle sağlam bir bireyin yarışması nedeniyle partner bulmada sıkıntı yaşadıklarını da anlatan Özkaptan, "Engelli bireyle dans edebilecek partnerler çekingen ve ürkek davranıyor. Engelli bireyi tanımadıkları için onlarla dans etmekten çekiniyorlar. Halbuki engellilerin de insan olduklarını unutmamak gerekiyor. Nasıl sosyal yaşamda engeller kaldırılmaya çalışılıyorsa, engellilere dans yaparak, spor yaparak da katkı sağlanabilir." ifadelerini kullandı.

Hedeflerinin 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na katılmak olduğunu da anlatan Özkaptan, yerel yöneticilerden, okul yöneticilerine ve ailelere çağrıda bulunarak engelli bireyleri spor branşlarına yönlendirmelerini istedi.

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Arif Ümit Uztürk de geçtiğimiz aylarda yurt dışından getirtilen bir eğitmenle bu branşı startını verdiklerini kaydetti.

Uztürk, "Şu anda olimpiyat için 7 branşa mensup 37 kota almış sporcumuz var. Bazı branşlarda kota sürecimiz devam ediyor. Okçularımız Avrupa Şampiyonası için Fransa'dalar. Atletizm Milli Takımımızın Avrupa Şampiyonası ve kotalı yarışmaları devam ediyor. Kotada 40'ı geçeğiz." diye konuştu.

Türkiye'de ilk kez yapılan Tekerlekli Sandalye Dans Türkiye Şampiyonası'nın kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Uztürk, "Önemi çok büyük engelli ve engelsiz bireylerin yarışabildikleri bir spor dalı. Bu bir entegrasyon kaynaştırma süreci. İlk Türkiye Şampiyonası'nı gerçekleştiriyoruz. Bu çok önemli. Önümüzdeki günlerde bu alanla ilgili çok daha güzel bir süreç yaşayacağız." dedi.

Şampiyoda Erdem Çoban-Ayşenur Bayır, Mehmet Yaşar-Meziyet Serenli, Osman Ertöz-Zeynep Ece Terzi, Çağlar Özdemir-Gizem Sarıgöl, Abdülkadir Ünal-Katya Selin Aygün ile Mehmet Sefa Öztürk-Burçu Sütçü çifti yarıştı. Organizasyonda Mehmet Sefa Öztürk ile Burcu Sütçü birinci oldu. Dereceye girenlere ödülleri federasyon başkanı Arif Ümit Uztürk, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ve diğer protokol üyelerince verildi.

Engelsiz Dans Yarışması
Kaynak: AA

Son Dakika Spor Engelsiz Dans Yarışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement