Enkazda Çocukları Ölen Milletvekili, Hayatını Depremle Mücadeleye Adadı - Son Dakika
Yerel

Enkazda Çocukları Ölen Milletvekili, Hayatını Depremle Mücadeleye Adadı

Marmara Depremi'nde enkazdan çıkartılan ve 2 çocuğunu kaybeden AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, TBMM çatısı altında kaçak ve hasarlı yapılara karşı mücadelede etkin görev alıyor Milletvekili Şeker: "Eşimle çok büyük acılar yaşadık.

16.08.2014 13:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

METİN GİRGİN - Kocaeli'de, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yıkılan evlerinin enkazından çıkartılan, 2 çocuğunu kaybeden AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, TBMM çatısı altında kaçak ve hasarlı yapılara karşı mücadelede etkin görev alıyor.

Depremde Başiskele ilçesindeki evinin yıkılmasıyla kızları 9 yaşındaki Merve ve 10 yaşındaki Tuba'yı kaybeden, eşiyle enkaz altından yaralı kurtarılan Harita Kadastro Yüksek Mühendisi Şeker, 2004 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin meclis üyeliğine seçildi. İmar Komisyonu Başkanlığı görevine getirilen Şeker, kaçak ve hasarlı yapılara karşı mücadele etti.

Şeker, 2011'de Kocaeli'den milletvekili seçilerek, TBMM Bayındırlık ve İmar Komisyonu üyesi olarak, depremlerde olumsuzlukların önüne geçmek için birçok yasa ve kanunun çıkmasında etkin rol üstlendi.

Şeker, AA muhabirine, eşiyle büyük acılar yaşadığını, depremi unutmanın mümkün olmadığını söyledi.

Marmara Depremi'nin ülke için milat olduğuna dikkati çeken Şeker, şöyle devam etti:

"O günden sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde meclis üyesi oldum. Mesleğim gereği de İmar Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundum. Öncelikle Kocaeli'nin planlamasını yaptık. Altyapıyla jeolojik çalışmaları gerçekleştirdik. Neresi fay hattı, neresi alüvyon ve çökme bölgesi, bunları tespit ettik. Fay hattı, sel baskını ve dere yatakları üzerinde kalanlar tamamıyla boşaltıldı, yapılaşmadan ayıklandı. Şimdi de artık sağlıksız ve güvensiz konutların yenilenmesi çalışması devam ediyor."

Marmara Depremi'nde 17 bin kişinin hayatını kaybettiğini, binlerce binanın yıkıldığını, 21 milyar dolara yakın ekonomik kayıp olduğunu hatırlatan Şeker, maddi kayıpların zaman içinde giderildiğini ancak can kayıplarını gidermenin mümkün olmadığını kaydetti.

Şeker, şunları kaydetti:

"TBMM'de imar komisyonunda aktif görev yapıyoruz. Mecliste çıkardığımız Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşüm Yasası, bu tedbirlerin başlangıç anayasası oldu. Kentsel dönüşüm, doğal afetlerle ilgili gerçekten önemli bir konu. Tıbbi olarak açıklamak gerekirse, bu 'koruyucu hekimlik' görevi görüyor. Şehirdeki hastalıklı, şehirleşmeye, yapılaşmaya, kullanımı müsait olmayan binaların önceden tespit edilip, gerekli tedavilerin, düzenlemelerin ve güçlendirmelerin yapılması çok önemli. Gerekiyorsa o parçayı oradan çıkartıp, yenisinin yapılması. 'Kentsel dönüşüm' dediğimiz bu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince 9 bin 800'ün üzerinde depreme ve doğal afetlere dayanıklı yeni konut inşa edildi. Bu konutlar inşa edilirken, 3 bine yakın gecekondu yıkıldı, ayrıca TOKİ de bölgede bin 850'nin üzerinde konut yaptı. Bakanlar Kurulu Kararı ile yaklaşık 40 vilayette 106 kentsel dönüşüm bölgesi, yani riskli alanlar ilan edildi. Yeni planlamalarla buralar yeniden yapılacak. Bu bölgelerde yaklaşık 41 binin üzerinde riskli bina tespiti yapıldı. Yani 120 binin üzerinde daire ve iş yeri. Yasa gereği lisanslı bürolar bu tespitleri yapıyor. vatandaş isterse kendisi bizzat o kentsel dönüşümü yapabiliyor. İsterse de belediye, bakanlık veya TOKİ eliyle de yapılabiliyor."

" Türkiye'nin çok önemli sanayi tesisleri birinci derece deprem bölgesi üzerinde"

Türkiye sanayisinin yüzde 75'i, nüfusunun yüzde 70'inin birinci derece deprem bölgelerinin üzerinde bulunduğuna dikkati çeken Şeker, ülke ekonomisi ve bütçesine yüzde 14 civarında katkı sağlayan Kocaeli'nin aynı kuşakta yer aldığını dile getirdi.

"Plansız gelişme olduğu için maalesef yanıcı, patlayıcı dolum tesislerinin olduğu bölgede konut alanları var" diyen Şeker, "Körfez ilçesindeki Samsunlular Mahallesi'nde yerleşim alanı var. Bakanlar Kurulumuzdan riskli alan olarak oranın kararı çıkarıldı. Şu anda belediye buna benzer çalışmalar yapıyor. Sanayi tesislerinin olası depreme dayanıklı hale getirilmesi, yangının çıkmasını önlemeye yönelik konularda da bakanlığımız ve Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz çalışmalarını sürdürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kocaeli'de 427  binanın kontrolünün yapıldığını ve riskli bina olarak tespit edildiğini aktaran Şeker, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu, bin 226 daire' demektir. Aslında bu, Kocaeli için çok az. Özellikle 1999 depreminden önce yapılmış binaların, benim şahsi kanaatim en az yüzde 70-80'inin riskli olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra bu şiddetteki olası depremde birçok binanın yıkılacağını düşünüyorum. Yani vatandaşlarımızın şunu düşünmesi lazım. En sevdiği, çocuğu, annesi, babası, kardeşi, yakınları ve dostuna, kendi binasının mezar olmasını istemiyorsa, bu yasadan istifade etmesi lazım. Devlet olarak vatandaşın yanındayız. Vatandaşımızın burnunun kanamasını istemiyoruz.

Diğer siyasi partilerin destek olması lazım ama maalesef bu konu üzerinde ciddi siyaset yaptıklarını görüyoruz. İnsan üzülüyor." - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Enkazda Çocukları Ölen Milletvekili, Hayatını Depremle Mücadeleye Adadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement