Enstitüler Tek Çatı Altında Toplanacak - Son Dakika
Yerel

Enstitüler Tek Çatı Altında Toplanacak

Enstitüler Tek Çatı Altında Toplanacak

Manisa Celal Bayar Üniversitesinde 10 derslik, 4 tez savunma odası, arşiv, periyodik literatür odası, mescit ve idari birimler olmak üzere 3 bin 235 metrekare kapalı alana sahip olacak Enstitüler Binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.

09.03.2016 15:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Celal Bayar Üniversitesinde 10 derslik, 4 tez savunma odası, arşiv, periyodik literatür odası, mescit ve idari birimler olmak üzere 3 bin 235 metrekare kapalı alana sahip olacak Enstitüler Binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Enstitüler Binası Temel Atma Törenine Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, Şehzadeler Belediye Başkan Vekili Asiye Zurnacı, Yunusemre Belediye Başkan Vekili Mustafa Dandin, MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Gümüş, Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya ve Prof. Dr. Birol Kovancılar, dekanlar ve akademik-idari personeli katıldı.

Rektör Prof. Dr. Kemal Çelebi, ülkenin ihtiyacı olan nitelikli insan gücünü yetiştirmenin üniversitelerin temel amaçlarından olduğunu ifade ederek, "Her eğitim sistemi, bunu gerçekleştirebilmek için yetiştireceği insan modelini, sahip olduğu eğitim felsefesi ve insan gücü politikası ışığında belirleyerek, eğitim etkinliklerini bu amaca göre düzenlemektedir. Temel toplumsal kurumlardan birisi olan eğitim, bütün toplumların temel sorunlarının da başında yer almaktadır. Bugün yükseköğretim sisteminde fen bilimleri, sosyal bilimler, sağlık bilimleri ve eğitim bilimleri ağırlıklı olmak üzere farklı alanlar için uzman yetiştiren enstitüler bulunmaktadır. Lisansüstü eğitimin pek çok fonksiyonu içinde bilim adamı yetiştirmek, bilim, teknoloji ve patent üretecek araştırmacı yetiştirmek, kalifiye iş gücü yetiştirmek, Ar-Ge çalışmaları yaptırmak en öncelikli olanlarıdır. Lisans eğitimi yükseköğretimde ana gövdeyi oluşturmakla beraber, lisansüstü eğitimin stratejik değeri her geçen gün daha da öne çıkmaktadır. İstenilen yüksek nitelikli insan gücü artık lisansüstü düzeyde eğitimle yetiştirilmektedir. Önceleri lisans mezunu olmak ayrıcalıklı sayılırken, şimdilerde onun yerini lisansüstü eğitim almıştır. Eğitimin her alanında olduğu gibi lisansüstü eğitimde de nitelik çok önemlidir." dedi.

DOKTORA ÖĞRENCİLERİNİN SAYISI ARTACAK

Lisansüstü eğitimin niteliğini ortaya koyan göstergelerin en önemlilerinden birisinin de üretilen patent sayısı olduğuna dikkat çeken Rektör Çelebi, "Üretilen patent sayısı ülkelerin teknolojide dışa bağımlılığının derecesini gösterdiği gibi, bu bağımlılıktan kurtularak kendi ayakları üzerinde durmasının yolunun da bilimsel yenilik ve inovasyon demek olan patent üretiminden geçtiği aşikardır. Çünkü patent üretme, bilimsel ve teknolojik yenilikler ile bir ülkenin gelişmişliğine katkıda bulunma gibi çalışmalar ancak nitelikli araştırmacılar, iyi donanımlı Ar-Ge merkezleri ve teknoparklar ile mümkün olabilmektedir. Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanındaki temel göstergelerine bakıldığında, son dönemlerdeki atılımlara rağmen Ar-Ge harcamalarının oranının istenilen seviyede olmadığı görülür. Bunun için de lisansüstü eğitim ile Ar-Ge yatırımlarının güçlendirilmesi gerekmektedir. Üniversitemizde eğitim gören 48 bin öğrencinin 4 bini lisansüstü eğitim öğrencisidir. Aldığımız kararlarla önümüzdeki dönemde bu rakamlar artacak, ilk etapta toplam öğrenci sayısı yüzde 10'a yani 4 bin 800'e çıkacaktır. Bu rakam içinde özellikle doktora eğitiminin oranını artıracağız." diye konuştu.

MEVCUTLAR İHTİYACI KARŞILAYAMIYOR

Muradiye Yerleşkesindeki Merkezi Kütüphane ile Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitülerinin halen aynı binayı kullandığını ifade eden Rektör Çelebi, "Bu bina ne kütüphanenin ne de enstitülerin ihtiyacını tam karşılayamıyor. 2 enstitümüz toplam 870 metre karelik bir alanda hizmet veriyor. Lisansüstü eğitime verdiğimiz önem, merkez kütüphanenin alt katında hizmet veren enstitülerimiz için bu binanın yapılması zorunlu kılıyordu. Bu inşaat bitip Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri taşındığında 3 bin 500 metrekarelik mevcut yeri tamamen kütüphane olarak değerlendireceğiz. Okuma odaları ve sosyal yaşam alanları yapacağız, içerik olarak kütüphaneyi zenginleştireceğiz. Şimdi kütüphaneyi 22.30'a kadar açık tutuyoruz. Şartlar oluşursa 24 saat açık tutacağız. Sadece öğrenciler ve öğretim elemanlarımız değil, isterlerse Manisalılar da faydalanabilecek." dedi.

YIL SONUNDA BİTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Temeli atılan binanın 10 derslik, 4 tez savunma odası, arşiv, periyodik literatür odası, mescit ve idari birimler olmak üzere 3 bin 235 metrekare kapalı alandan oluştuğunu anlatan Rektör çelebi, "3 milyon 773 bin liraya mal olacak bu binanın uygulama projeleri, Yapı İşleri Teknik Dairesinin teknik personeli tarafından yapıldı. 20 Kasım 2015 tarihinde ihale yapılarak, 21 Aralık 2015 günü de yer teslimi gerçekleşti. Bu yılın Aralık ayında binayı teslim alıp açılışında da inşallah birlikte oluruz." diye konuştu.

POTANSİYELE CEVAP VERECEK ALTYAPIYI HAZIRLAMALIYIZ

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, "Bugün Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde, Enstitüler Binası'nın temelini atıyoruz. Bu güzel olayı yaşamaktan özellikle mutluyum. Manisa'da, çok ciddi bir potansiyelin yoğunlaştığı bir coğrafyadayız. Şehrimizin sahip olduğu tarımsal, jeopolitik ve lojistik potansiyeli karşılayacak bir alt yapı varlığına en kısa sürede ulaşmamız gerekiyor. Bu alt yapıyı kurmakta da gerçekten çok geciktik. Dün Büyükşehir Belediyemizin katı atık tesislerinin temelini attık. Üniversitemiz eksiklerini topluyor ve hızla büyüyor; hastanelerimiz yapımına devam ediyor. Yani bu potansiyele cevap verecek alt yapıyı hızla oluşturmaya çalışıyoruz. Üniversitemizdeki eksikliklerle ilgili kolektif bir gayret var ve hayırseverlerimiz de destek veriyor. Yeni kurulan İstanbul-Manisa, Ankara-Manisa, Çanakkale- İzmir otoyolları, Çandarlı limanı ve bunların paralelindeki hızlı tren ulaşım hatları da bizim potansiyelimizi güçlendiriyor. İnşallah Manisa'yı hak ettiği yere kısa sürede ulaştıracağız. Bu çerçevede bugün temelini atacağımız Enstitüler Binası'nın Manisa'ya ve bölgemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Ayrıca Manisa'ya büyük bir kütüphane ve ilçe kütüphanelerini de Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediye Başkanlıklarından bekliyorum" dedi.

Tören, protokol üyelerinin temel atma butonuna basması ve yapılan ikramla sona erdi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Enstitüler Tek Çatı Altında Toplanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement