Epdk Kararları - Son Dakika
Ekonomi

Epdk Kararları

Epdk Kararları

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca güvence bedelleri TÜİK tarafından yayımlanan 2014 yılı Eylül ayı 12 aylık TÜFE değişim oranı dikkate alınarak artırılacak Güvence bedelleri, Ocak 2015'ten itibaren sanayi ve ticarethaneler için 52 TL/kW, mesken, şehit aileleri ve muharip gaziler için 18,3 TL/kW, tarımsal sulama, aydınlatma ve diğer aboneler için 24,6 TL/kW olarak uygulanacak 2015 yılında geçerli olmak üzere, Türkiye Ortalama Elektrik Toptan Satış Fiyatı olarak 16,56 Krş/kWh esas alınacak.

13.12.2014 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji Piyasası ve Düzenleme Kurulu (EPDK), Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca güvence bedellerinin TÜİK tarafından yayımlanan 2014 yılı Eylül ayı 12 aylık TÜFE değişim oranı dikkate alınarak artırılmasını kararlaştırdı.

Güvence bedelleri, 1 Ocak 2015'ten itibaren sanayi ve ticarethaneler için 52 TL/kW, mesken, şehit aileleri ve muharip gaziler için 18,3 TL/kW, tarımsal sulama, aydınlatma ve diğer aboneler için 24,6 TL/kW olarak uygulanacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan kararlara göre Kurul,  "Doğal Gaz İletim Lisansı Sahibi Şirketlerin Tarifelerine Esas Gelir Tavanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar" çerçevesinde BOTAŞ'ın 2015 yılı iletim ve sevkiyat kontrol bedelleri ile yıllık gelir gereksinimlerini belirledi.

Buna göre, BOTAŞ'ın yıllık gelir gereksinimi 2014 için 1 milyar 490 milyon 489 bin 328 lira, 2015 için 1 milyar 277 milyon 49 bin 552 lira, 2016 için 1 milyar 593 milyon 557 bin 120 lira olacak.

Kurul, 1 Ocak 2015 tarihinden bu konuda yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) iletim ve sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) iletim tarifelerinin ilgili tüzel kişiler arasında serbestçe belirlenmesine kararlaştırdı.

Kurul kararlarına göre, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca güvence bedelleri TÜİK tarafından yayımlanan 2014 yılı Eylül ayı 12 aylık TÜFE değişim oranı dikkate alınarak artırılacak ve 1 Ocak 2015'ten itibaren sanayi ve ticarethaneler için 52 TL/kW, mesken, şehit aileleri ve muharip gaziler için 18,3 TL/kW, tarımsal sulama, aydınlatma ve diğer aboneler için 24,6 TL/kW olarak uygulanacak.

Mal ve hizmet üretim amaçlı doğalgaz kullanan aboneler ile serbest tüketiciler güvence bedeli olarak nakit yerine banka kesin teminat mektubu da verebilecek. Güvence bedelini teminat mektubu olarak ödeme hakkı bulunan tüketicilerden güvence bedelini daha önce nakit olarak vermiş olanların, talep etmeleri halinde, nakit güvence bedelleri teminat mektubuyla değiştirilecek.

5 Mart 2003 tarihinden sonra güvence bedeli alınan müşterilerden, sözleşmesi sona eren veya mekanik sayacı ön ödemeli sayaç ile değiştirilenlerin, dağıtım şirketinde bulunan güvence bedeli, tüm borçların ödenmiş olması ve nakit olarak alınan güvence bedellerinin TÜİK tarafından aylık olarak ilan edilen TÜFE esas alınarak güncelleştirilerek, talep tarihinden itibaren 5 gün içerisinde kendisine veya onun yetkili temsilcisine iade edilecek.

Kurul kararlarına göre, 2015 yılında geçerli olmak üzere, Türkiye Ortalama Elektrik Toptan Satış Fiyatı olarak 16,56 Krş/kWh esas alınacak.

Kesme bağlama bedelleri ile elektrik piyasasında dağıtım sabit bağlantı bedelleri 1 Ocak 2015'ten geçerli olmak üzere TÜİK tarafından yayımlanan 2014 yılı Eylül ayı 12 aylık TÜFE değişim oranı dikkate alınarak artırılacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Epdk Kararları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • BIST 100 Endeksi İlk Yarıda Yükseldi
    13:15 BIST 100 Endeksi İlk Yarıda Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,54 değer kazanarak 8.852,28 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 3,13, holding endeksi yüzde 1,32 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,28 ile bilişim, en çok kaybettiren ise yüzde 5,06 ile spor oldu. Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların odağında bulunuyor.

  • Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısı arttı
    13:03 Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısı arttı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Adıyaman'da deprem öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısının depremde 34 bine düştüğünü, şimdi ise 82 bine yükseldiğini kaydetti. Bakan Işıkhan, depremden en çok etkilenen illerden birisi olan Adıyaman'da yaraların hızla sarıldığını ve kentin ayağa kalktığını vurguladı.

  • Karadeniz'de Bereketli Balık Sezonu: Fiyatlar Düşük, Talep Az
    12:57 Karadeniz'de Bereketli Balık Sezonu: Fiyatlar Düşük, Talep Az

    Karadeniz'de sezonun en bereketli dönemi yaşanırken, balık fiyatlarının Ramazan öncesine göre daha ucuz olmasına rağmen vatandaşların balığa ilgisi azaldı. Balıkçılar, istavritin kilosunun 40-50 TL olduğunu belirtirken, satışların durgun olduğunu ve balığın tercih edilmediğini ifade etti.

  • Mezitli Belediyesi, Küçük Sanayi Esnafını Bir Araya Getirmek İçin İmar Planları Hazırladı
    12:54 Mezitli Belediyesi, Küçük Sanayi Esnafını Bir Araya Getirmek İçin İmar Planları Hazırladı

    Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ilçe geneline dağılmış olan küçük sanayi esnafını sektörel bazda ortak çalışma alanlarında bir araya getirmek amacıyla yeni imar planları hazırladıklarını belirtti.

  • Depremler nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı kazandı
    12:33 Depremler nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı kazandı

    Gaziantep'te yaşanan depremler nedeniyle işine 3 gün gidemeyen ve kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarılan bir işçi, hukuk mücadelesi sonucunda kazandı. İşçinin evinde hasar tespit çalışmalarının yapılmadığı ve ulaşım imkanının kısıtlı olduğu belirlendi. Mahkeme, işçinin işe gidememesinin mücbir sebep olduğunu ve iş akdinin haksız yere sonlandırıldığını kabul ederek, işçinin kıdem tazminatını ödenmesine hükmetti.

  • Bursa'da KOBİ OSB için alanlar hazır
    12:26 Bursa'da KOBİ OSB için alanlar hazır

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen KOBİ Buluşması İftar programına katıldı.

  • Gebze'de Ramazan ayında ekmek fırınları denetleniyor
    12:26 Gebze'de Ramazan ayında ekmek fırınları denetleniyor

    Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekipler, Ramazan ayında ilçe genelinde üretim yapan ekmek fırınlarını denetliyor. Denetimlerde hijyen kuralları, fiyat tarifesi ve ekmek gramajı gibi konular inceleniyor.


Advertisement