Epdk'nın Osmangazi Elektrik Şirketlerine Atama Yapması - Son Dakika
Ekonomi

Epdk'nın Osmangazi Elektrik Şirketlerine Atama Yapması

Enerji Yatırım Uzmanı Güneş: "Sektör dışında bu işlerle ilgisi olmayan pek çok şirket ihale aldı. İşletme için gerekli organizasyonları yapamadı. Teklif bedelleri çok iyi hesaplanmadı. İhale psikolojisi ile artırımlara gidildi" "Gelir odaklı özelleştirmeler yapıldı. Bu açıdan tıkanma olması normaldir"

02.08.2013 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji Yatırım Uzmanı Cengiz Güneş, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun  (EPDK) Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış AŞ'nin yönetim kurulu başkan ve üyeleri yerine yeni atamalar yapmasına ilişkin, "Gelir odaklı özelleştirmeler yapıldı. Bu açıdan tıkanma olması normaldir" değerlendirmesini yaptı.

Güneş, EPDK'nın Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış AŞ'nin yönetim kurulu başkan ve üyeleri yerine yeni atamalar yapması üzerine izlenecek prosedüre ve daha önce yapılan elektrik dağıtım ihalelere ilişkin görüşlerini AA muhabiri ile paylaştı.

İlk aşamada, lisans sahibi tüzel kişinin yönetim kurulu üyelerinin bir kısmının veya tamamının görevden el çektirilmesine ve el çektirilenlerin yerine atama yapılmasına karar verilebileceğini anlatan Güneş, şunları söyledi:

"Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından tarife kapsamında yerine getirilmesi gerekirken getirilmeyen hizmetlerin ve yatırımların mali karşılıklarının öncelikle şirketin diğer faaliyetlerinden elde ettiği gelirlerden, yetmemesi halinde mevcut ortakların temettü gelirlerinden ve nihayet hisseleri nama yazılı ortakların malvarlıklarından temin edilmesine karar verilebilir. Dağıtım veya tedarik lisansı sahibi tüzel kişinin lisansının iptal edilerek sona erdirilmesine ilişkin tedbir veya yaptırımların her birinin ayrı ayrı veya birlikte uygulanmasına karar verebilir."

İkinci aşamada EPDK tarafından ilgili dağıtım bölgesinde dağıtım ve/veya son kaynak tedariki faaliyetinde bulunmak üzere, TEDAŞ'a resen yeni dağıtım ve/veya tedarik lisansı verileceğini söyleyen Güneş, üçüncü aşamada ise bölgenin özelleştirilmek üzere kapsama alınacağını ve tekrar ihaleye çıkacağı bilgisini verdi.

Özelleştirilme ihalelerinde yeterliliğe ilişkin bir soruyu da Güneş, şöyle yanıtladı:

"Sektör dışında bu işlerle ilgisi olmayan pek çok şirket ihale aldı. İşletme için gerekli organizasyonları yapamadı. Teklif bedelleri çok iyi hesaplanmadı. İhale psikolojisi ile artırımlara gidildi. Ödemeler dolar cinsinden iken, tahsilatlar TL cinsinden ve bu da kur riskinin şirketlerin üzerinde olmasına neden oldu. Bu tür risk hesaplamaları yapılmadı. Yeterlilik konusunda mali yeterlilikler yeterli sayıldı. Bölgeye ilişkin ne tür iyileştirme çalışmalarının olacağı konusunda teknik çalışmalar alınmadı. Gelir odaklı özelleştirmeler yapıldı. Bu açıdan tıkanma olması normaldir."

EPDK'nın bugünkü açıklamasında, Kurul'un dün yapılan toplantısında alınan kararla Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış AŞ'nin, Elektrik Piyasası Kanunu'nun 16. maddesinin 4.fıkrası gereğince faaliyetlerini yerine getiremediği belirlenerek, yatırımların devamlılığını sağlamak, tüketicilere nitelikli ve kesintisiz hizmet verilmesini sürekli kılmak gibi amaçlarla tedbiren şirketlerin mevcut yönetim kurulu başkan ve üyeleri görevden el çektirilmiş ve yerlerine yeni atamalar yapıldığı bildirilmişti.

Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ'nin (OEDAŞ) yüzde 100 oranındaki hissesinin blok satışı yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmeleri 6 Kasım 2009 yılında başlamıştı.

Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerini kapsayan Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ'nin 6 Kasım 2009'da gerçekleştirilen özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 485 milyon dolarla Yıldızlar SSS Holding şirketi olan Eti Gümüş AŞ vermişti. Firma ihale bedelini peşin olarak idareye yatırmıştı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Epdk'nın Osmangazi Elektrik Şirketlerine Atama Yapması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement