Erbil ile Bağdat Arasındaki Petrol Anlaşması - Son Dakika
Güncel

Erbil ile Bağdat Arasındaki Petrol Anlaşması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Maliye Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Abdurrahman,? Bağdat'ın Erbil'e bütçe payı olarak 400 milyon dolar gönderdiğini bildirdi.

24.03.2015 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Maliye Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Abdurrahman,? Bağdat'ın Erbil'e bütçe payı olarak 400 milyon dolar gönderdiğini bildirdi.

Abdurrahman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Merkezi hükümet ile Kürdistan yönetimi arasında 2 Aralık 2014'te imzalanan petrol anlaşması kapsamında Bağdat, Erbil'e 400 milyon dolar bütçe payı gönderdi. Bağdat, daha önce Erbil'e 500 milyon dolar göndermişti" dedi.

Uzun bir süredir mali kriz yaşayan Kürt yönetiminin, Bağdat'tan gelen 400 milyon dolarla Peşmerge, polis ve memur maaşlarının bir kısmını ödeyeceği belirtildi. Irak Anayasası'nın 140. maddesine göre IKBY'nin genel ülke bütçesinden yüzde 17 pay alması gerekiyor. Bu da aylık 1 milyar dolara tekabül ediyor. Ancak merkezi hükümet, petrol fiyatının düşmesi ve DAEŞ saldırılarını öne sürerek mali kaynağı olmadığını belirtiyor ve istenen miktarda Kürt yönetimine para gönderemiyor.

Öte yandan IKBY Parlamentosu Petrol ve Doğalgaz Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, Türkiye üzerinden gönderilen petrol ihracının Nisan ayında 600 bin varile çıkacağını bildirdi. Cevdet, petrol ihracının hali hazırda günlük 450 bin varil olduğunu kaydetti.

Bağdat ile Erbil arasında yapılan petrol anlaşması kapsamında Kürt yönetiminin Irak Milli Petrol Şirketi'nin (SOMO) kontrolünde günlük 550 bin varil petrol ihraç etmesi gerekiyordu. Ancak DAEŞ saldırıları nedeniyle Kerkük'teki petrol üretimi istenen seviyede gerçekleşmedi. Kürt yönetimi, ihracatı yükseltmek için diğer kuyulardaki üretimi artırma ve Kerkük'teki boru hatlarını tamir etme yoluna gitti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erbil ile Bağdat Arasındaki Petrol Anlaşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement