Erciş'te "Kentsel Dönüşüm" Çalışmaları - Son Dakika
Yerel

Erciş'te "Kentsel Dönüşüm" Çalışmaları

Erciş ilçesinde "Kentsel Dönüşüm" için mülk sahipleri bilgilendirildi.

04.01.2013 13:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erciş ilçesinde "Kentsel Dönüşüm" için mülk sahipleri bilgilendirildi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Erciş Belediyesi arasında, 24 Nisan 2012 tarihinde imzalanan ön protokol ile Beyazıt, Kışla, Salihiye mahallelerinin bir kısmını içeren, kent merkezine yönelik projelendirme çalışmalarının ikinci ayağı başladı. Belediyenin müşavir firması BNR Kentsel Dönüşüm yetkilileri, hak sahiplerine yönelik toplantı düzenlendi.

Erciş Kaymakamlığı Çok Amaçlı Salonu'nda gerçekleşen toplantıya, Kaymakam Barboros Baran, Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Arslan, BNR Kentsel Dönüşüm yetkilisi Bener Karagedikli ile hak sahipleri katıldı.

Programda konuşan Arapoğlu, ilçenin geçen yıl yaşadığı yıkıcı deprem sonrasında, yeniden ayağa kalkması için çeşitli projeler gerçekleştirildiğini söyledi.

Kentsel Dönüşüm Projesi ile birlikte Erciş'in modern bir çizgi yakalayacağını anlatan Arapoğlu, şöyle konuştu:

"Projeyle, Erciş modern bir yapıya kavuşacak ve çağ atlayacak. Bu ilçeyi, bu memleketi seviyorsak, elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Erciş'i hep birlikte layık olduğu yere getirelim. Kentsel dönüşümde, TOKİ bize müteahhitlik yapacak. Bu iyi bir fırsat. Kentsel dönüşüm olmasa, çarşı merkezi kendi kendine bitecek. TOKİ eski para ile 750 trilyon bir kaynağı, ilçemize yatırım olarak kullanacak. TOKİ bu yatırımı imzalarken bile, çok düşündü. Bizler fedakarlık etmek zorundayız. Kentsel dönüşüm olmazsa, yarın dükkanımıza kiracı bile bulamayacağız. Vanyolu caddesi üzerinde önümüzdeki yıl büyük bir yapılaşma olacak. İstesek de, istemesek de burası çarşı merkezi olacak. Buna karşı olanlar kaybedecek."

Belediye olarak büyük fedakarlık yaptıklarını, arsalarının tamamını, mülk sahiplerinin lehine kullanılsın diye verdiklerini belirten Arapoğlu, bu çerçevede belediyenin en az 100 dönüm arsasını devrettiğini kaydetti.

Arapoğlu, "Bunun için TOKİ'den sadece, bize belediye hizmet binası ile 3 bin metrekare üzerinde cami yapmasını istedik. Bu iş çabuklaştıralım. 170 bin nüfusluk bir şehiriz. Bu görüntü Erciş'e yakışmıyor" dedi.

Kaymakam Baran ise, Erciş'in nüfus olarak Türkiye'deki 26 ilden büyük olduğunu, ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi'nin de en büyük ilçesi ve cazibe merkezi konumunda bulunduğunu ifade etti.

Baran, şunları dile getirdi:

"Deprem yaşamamıza rağmen, bugün çevre ilçelerden alışverişe, yemeğe gelenler var. Biz depremi yaşadık. Depremden birkaç ay sonra hareketlendik ve ticaretimiz tekrar kendine gelmeye başladı. Burada en büyük sıkıntıyı esnafımız yaşadı. Kentsel dönüşümle alakalı proje ortaya çıktıktan sonra esnafımızdan, insanımızdan tek bir olumsuz kelime duymadım. Bu projeyi hepimiz istiyoruz. Bunca sıkıntıyı yaşamış Ercişliler olarak, esnaflar olarak mağdur olmadan, mülk sahipleri işyeri sahipleri mağdur edilmeden, kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi lazım. Başta Başbakanımızın bu konuda TOKİ'ye özelikle talimatları var."

BNR Kentsel Dönüşüm yetkilisi Karagedikli de, kentsel dönüşüm projesinde bir sonraki aşamaya geçtiklerini söyledi.

Artık paydaş olarak hak sahiplerinin projeye muafakatlarını almaya geldiklerini ifade eden Karagedikli, şöyle konuştu:

"Bugünden itibaren önce Atatürk ve Emniyet caddeleri arasında kalan bölgedeki hak sahipleriyle birebir görüşeceğiz. Hepinizi belli periyotlarla görüşmeye çağıracağız. Belli envanter isteyeceğiz. Bunun ardından karşılıklı muvafakat imzalayacağız. 15 gün sonra da konut bölgesi dediğimiz bölgede yer alan hak sahipleriyle görüşeceğiz. Bunlara mülkünün olduğu yerde dükkan ve ya konut vereceğiz."

Mart ve Nisan 2013'ten itibaren binaların, işyerlerinin inşaatlara başlayacaklarını aktaran Karagedikli, bunun vatandaş için kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından yetkililer, vatandaşların sorularını cevapladı. Hak sahiplerinin isimleri Erciş Belediyesi ilan panosunda yayınladıktan sonra, isim listelerine görüşmelere başlanacak.

Muhabir: Ali Dağer

Yayıncı: Berin Arslan Çetin - VAN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Erciş'te 'Kentsel Dönüşüm' Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement