Erdem Başçı "Sadeleşeceğim' Dedi Kafaları Karıştırdı - Son Dakika
Ekonomi

Erdem Başçı "Sadeleşeceğim' Dedi Kafaları Karıştırdı

Merkez Bankası son yıllarda uyguladığı para politikasından vazgeçerek sadeleşmeye gitmeye hazırlanıyor. Normalleşme süreci için teknik çalışma yapılacak.

31.07.2015 08:18  Güncelleme: 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başçı, fazla bir sıkılaşma veya gereksiz gevşeme yapmayacakları mesajını verirken, bu mesajla olumlu ya da olumsuz senaryoya karşı tavır alacağı yorumlarına neden oldu. Merkez'in faiz koridorunu daraltıp ortalama fon maliyeti olan yüzde 8.5'lik faizi kullanabileceği ya da yüzde 7.5'lik politika faizi ile fonlama maliyetini birbirine yaklaştıracağı tahmin ediliyor.

HANGİ FAİZ DAHA İYİ?

Başçı, dün yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladığı toplantıda, Türkiye'de geniş faiz koridoruna olan ihtiyacın zaman içinde azalabileceğini belirterek, "Böyle bir durumda, faiz politikasının operasyonel çerçevesini kademeli olarak sadeleştirmeyi değerlendirebileceğiz. Bunu ağustosta teknik bir raporla başlatıyoruz." dedi. Çalışmalarda, "Bugünkü mevcut para politikası duruşumuzun aynısını bize sağlayacak olan tek faiz nedir?" sorusu üzerine yoğunlaştıklarına dikkati çeken Başçı, kamuoyuyla da ağustostaki PPK toplantısı sonrasında özetler vasıtasıyla çalışmanın nasıl yapılacağını, artı ve eksilerine dair teknik dokümanın paylaşılacağını kaydetti.

"GEVŞEME OLMAYACAK"

Başçı, çalışmanın sıkılaştırma veya gevşeme şeklinde bir çalışma olmadığını dile getirdi. Sadeleştirme politikasının ne zaman başlayacağını ve sadeleştirmeyi yaptıktan sonra Amerikan kıymetlerinin faiz oynaklığı artarsa ne yapacaklarını açıklayan Başçı, "O duruma karşı da savunma mekanizmamızı isteyeceğiz arkadaşlardan. O güvence bize gelirse kurul olarak biz bunu rahat bir şekilde anlatabileceğimize kani olursak ve kamuoyu da 'getirisi normal bir eğime döndü' derse ondan sonra adım atmaya başlayabiliriz." bilgisini verdi. Sadeleştirme belgesi ile herhangi bir kaygı varsa onları tamamen gidereceklerini ifade eden Başçı, "Normalleşme konusunda biz hazırız, artık normalleşme kaygısı Türkiye için yerini normalleşme arzusuna bırakabilir." dedi. Başçı, "Türkiye'deki vatandaşlarda kur endişesi var, bu endişeleri ortadan kaldıracak güzel bir planla çıkıp, 'bakın hiç endişe etmeyin şu şekilde savunma mekanizmalarımız duruyor, tek faize geçiyoruz. Hemen de geçebiliriz ya da kademeli geçebiliriz.' şeklinde bir iletişim şart." dedi.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ

Başçı, 2015 sonunda enflasyonun orta noktası yüzde 6.9 olmak üzere 6 ile 7.8 aralığında, 2016 sonunda ise orta noktası yüzde 5.5 olmak üzere 3.7 ile 7.3 tahmin ettiklerini söyledi. Bir önceki raporda 2015 yıl sonu tahmini yüzde 6.8'di. Başçı, gıda fiyatlarının enflasyona katkısında gerileme yaşandığını gördüklerini belirterek, önlemlerin etkisinin görüleceği öngörüleriyle 2015 sonu gıda enflasyonu varsayımını yüzde 9'dan yüzde 8'e indirdiklerini anlattı.

DOLAR 2.79'U GÖRDÜ

Dolarda yükseliş Merkez Bankası açıklamasıyla da yavaşlamadı. Dolar güne 2.78 seviyelerinden başladı gün içinde 2.79'u aştı. (Kaynak:Hürriyet)

Erdem Başçı "Sadeleşeceğim\' Dedi Kafaları Karıştırdı

Son Dakika Ekonomi Erdem Başçı 'Sadeleşeceğim' Dedi Kafaları Karıştırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement