Erdoğan-Atambayev Ortak Basın Toplantısı…(2) - Son Dakika
Politika

Erdoğan-Atambayev Ortak Basın Toplantısı…(2)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çözüm sürecinin başından itibaren ‘eve dönüş’ olduğunu belirterek, “Bu projenin en önemli hedefi eve dönüştür ama ne yazık ki zaman zaman hep provoke edilmiştir” dedi.

03.06.2014 22:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çözüm sürecinin başından itibaren 'eve dönüş' olduğunu belirterek, "Bu projenin en önemli hedefi eve dönüştür ama ne yazık ki zaman zaman hep provoke edilmiştir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye- Kırgızistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile ortak basın toplantısı düzenledi. Anlaşmaların imzalanmasının ardından konuşan Başbakan Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev ile yaptıkları gerek ikili gerekse heyetlerarası görüşmelerin verimli geçtiğini söyledi. Özellikle son yıllarda Kırgızistan ve Türkiye arasındaki görüşmelerin en üst düzeyde olmak üzere sağlık bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Kırgızistan adeta bir değişim dönüşümün içerisinde. Bu süreç içerisinde ilişkilerimizdeki her türlü siyasi askeri ekonomik ticari kültürel ilişkiler, eğitime yönelik ilişkiler artıyor. Bugünkü görüşmelerde bunların geleceğe yansımasının geliştirilmesinin adımını attık" diye konuştu.

Türkiye-Kırgızistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Görüşmelerde özellikle Sayın Cumhurbaşkanının Türkiye'den tabii ki talepleri ve Türkiye olarak bizim bu taleplere olumlu yaklaşımımız inanıyorum ki Kırgızistan bundan sonraki sürece yönelik atacağı adımlara da farklı heyecan katacaktır. Kırgızistan için son zamanlarda Rusya, Kazakistan, Belarus ve Kırgızistan olarak dörtlü gümrük birliğine girme adımları da kendilerine ayrı bir güç kazandıracaktır" dedi.

Kırgızistan ile dış ticaret hacminin 426 milyon dolar olduğuna dikkati çeken Başbakan Erdoğan, hedeflerinin 2015 sonuna kadar 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Erdoğan, "Bu konuyla ilgili olarak da ekonomi bakanlarımızın yapacakları çalışmalar, bu ayın 20'sinde ekonomi bakanımızın ziyareti olacak, bu konulara yeni bir heyecan verelim farklı bir ivme kazandıralım istiyoruz" şeklinde konuştu.

"KIRGIZİSTAN 100 TANE HASTAYI TÜRKİYE'YE GÖNDEREBİLECEK"

İmzalanan anlaşmalarla ilgili bilgiler veren Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizler Kırgızistan'da özellikle tedavi noktasında sıkıntı çeken hastalarla ilgili yılda 25 hastayı tedavi ediyorduk. Bunu bugün anlaşma ile 100'e çıkardık. Kırgızistan 100 tane hastayı Türkiye'ye gönderebilecek. Birçok vakıf hizmetleri noktasında da taleplerine gereken desteğin verilmesini konuştuk. Bir tarih müzesi konusunda attıkları adım var. Bizler ayni ve nakdi yardım vermek suretiyle bu müzeyi süratle hayata geçirme noktasında TİKA'yı ayrıca görevlendiriyoruz. Kendilerine gerekli desteği vereceğiz."

"TAM KARDEŞLİK ZOR ZAMANDA GELİYOR"

Cumhurbaşkanı Atambayev ise konuşmasına Türkçe olarak başladı. Atambayev, "Türk milletini, cumhuriyetini Sayın Tayyip beye çok teşekkürler söylemek istiyorum. Her zaman Türk milletinin kardeşlik ve desteğini görüyoruz. Tam kardeşlik zor zamanda geliyor. Zamanında bizim de atalar gelmiş bu topraklarda. Bu topraklar Türkiye oldu ve şimdi Türkiye Türk cumhuriyetlerinin en gelişmişi, en büyüğü. İnşallah daha da iyilikleri olsun dileriz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Başbakan Erdoğan, Kırgız gazetecinin bir sorusu üzerine ise şunları söyledi:

"Manas havalimanı konusunda da 20'sinde ekonomi bakanımızın yapacağı ziyarette zaman içerisinde işadamlarımızın böyle bir havalimanı projesine Kırgızistan yönetimi yap işlet devret sistemi ile olabilir veyahut da çok farklı bir sistem olabilir. Bana göre en uygunu yap işlet devrettir. Bu şekilde olması halinde yüklenici firma yapar işletir kaç yıllık olacağı ihalede yer alacak olan bir adımdır. Birçok hava limanımız Ankara İstanbul Antalya Dalaman gibi. Cumartesi günü temelini atacağımız havalimanı gibi bunlar hep yap işlet devretle yapılacak olan havalimanlarıdır. Manas da bu noktada örnek bir havalimanı olarak ortaya çıkar hayırlı olsun isteriz" dedi.

"ANNELERİN YAVRULARINI DAĞA KAÇIRANLAR BU ÜLKEDE BARIŞTAN BAHSEDEMEZLER"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın, çözüm sürecinde yeni aşamaya geçildiği yönündeki açıklaması sorulması üzerine ise Başbakan Erdoğan, "Ben işin sadece eve dönüş kısmını söyleyeyim. Eve dönüş başından itibaren çözüm sürecinin başından itibaren var. Bu projenin en önemli hedefi eve dönüştür ama bu ne yazık ki zaman zaman hep provoke edilmiştir. Gerek 30 Mart seçimleri gerekse 1 Haziran seçimleri bütün bunlar Türkiye'de 1 buçuk yıllık çözüm sürecinin meydana getirdiği atmosfer içinde yapılmıştır. Temennimiz odur ki bu atmosferi bulandırmak isteyenlerin oyunu ile ortadan kaldırmayalım, bu atmosfer daha olumlu istikamette gelişsin. Böylece şu ülkemiz arzuladığı gerçek anlamda barışa huzura ve özgürlüğe kavuşsun. Türkiye'de özgürlük yok ifadesini kullananlar barış ortamı istenildiği gibi yok diyenler barış ortamını ortadan kaldırma kavgasını verenlerdir. Bunu da çok açık net olarak kendileri failleri olmuşlardır. Bunlar açık ve net ortadadır. Bölücü terör örgütünü savunduğunuz zaman barışı arıyorum özgürlük mücadelesi veriyorum diyemezsin. Molotoflarla halkın bindiği otobüsleri yakanlar barışın elçileri olamaz. Polisi yakan öldürmeye teşebbüs edenler ben barışı arıyorum diyemez. Esnafın camını kıranlar yağmalayanlar barıştan yana olduklarını söyleyemezler. İşçiyi dağa kaçıranlar annelerin yavrularını dağa kaçıranlar bu ülkede barıştan bahsedemezler, özgürlük mücadelesinde temel hak ve özgürlüklerden bahsedemezler. Bu gerçekler ortada. Bunları ortada gördüğümüz halde hala çıkıp rahatlıkla biz barıştan yanayız özgürlük istiyoruz temel hak ve hürriyetlerin savunucusuyuz diyorlar. Böyle de pişkinler. Ama milletim bunları yutmuyor. Bütün mesele belli bir ideolojinin dar kalıpları arasına sıkışıp kalmak değil, halkın tümünü kucaklamak suretiyle bu ülkeyi bir huzur ortamına, illegal örgütlerle yürümek değil bu ülkenin demokratik parlamenter sistemi kabul etmiş bir ülkedir. Beğenmiyorsa sandığa müracaat etmektir. Sandığın dışındaki yollar bu ülkenin huzurunu refahını getirecek yollar değildir" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Erdoğan-Atambayev Ortak Basın Toplantısı…(2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement