Erdoğan, Barajı İnşaatında İncelemelerde Bulundu - Son Dakika
Yerel

Erdoğan, Barajı İnşaatında İncelemelerde Bulundu

Erdoğan, Barajı İnşaatında İncelemelerde Bulundu

Yoğun çabalar sonunda 50 yıllık hayali gerçeğe dönüştüren, Ardıl Barajı’nın mimarı AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Ardıl Barajı inşaatını ziyaret edip incelemelerde bulundu.

22.04.2015 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yoğun çabalar sonunda 50 yıllık hayali gerçeğe dönüştüren, Ardıl Barajı'nın mimarı AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Ardıl Barajı inşaatını ziyaret edip incelemelerde bulundu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan'ın büyük çabaları sonunda 2013 yılında temeli atılarak inşaatına başlanan ve en geç bir yıl içerisinde tamamlanacağı belirtilen Ardıl Barajı inşaatının çalışmaları tüm hızıyla devam ederken Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir ve belediye meclis üyeleri, AK Parti Araban İlçe Başkanı Kamil Murat Kasney ve ilçe teşkilatı üyeleri, AK Parti Araban Kadın Kolları Başkanı Naime Özdemir ve kadın kolları teşkilatı ile birlikte ziyaret eden AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan baraj inşaatını yapan firma yetkilisi Salih Bilen'den yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Müteahhit firma yetkilisi Salih Bilen, Milletvekili Erdoğan'a Ardıl Barajı inşaatı hakkında şu bilgileri verdi:

"Silindirle sıkıştırılmış beton barajın gövde hacmi 140 bin metreküp olup, temelden yüksekliği 49 metredir. Barajın tamamlanması ile 25 bin 730 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacaktır. Ardıl Barajı inşaatı sözleşmesi 04 Mart 2013 tarihinde imzalanmıştır. 15 Mart 2013 tarihinde işe başlanmış olup, işin ikmal tarihi 22 Şubat 2017'dir. Şirketimiz yetkilileri söz konusu işi 15 Kasım 2015 tarihinde bitirmeyi taahhüt etmiş bulunmaktadır. İhale bedeli 21 milyon 865 bin 980 Türk Lirasıdır. Ardıl Barajı'nda ulaşım yolu kazıları devam etmekte olup, sol sahil enjeksiyon galerisi tamamlanmıştır. Parasal ve fiziki olarak yüzde 25 oranında fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Sulama sahasında mevcut koşullarda dekara net gelir 147 Türk Lirası olup proje faaliyete geçtiğinde net gelir (projeli net gelir) 441 Türk Lirası olacaktır. Proje ile beraber meydana gelecek net gelir artışı ise 294 Türk Lirası olacaktır. Mevcut durumda çiftçi ailesinin geliri 259,6 Türk Lirasıdır. Projeli durumda 3,58 kat artarak 939,37 Türk Lirası olacaktır. Sulama projesi hayata geçtiğinde 19 bin 488,92 Türk Lirası olan toplam aile geliri 3,22 kat artarak 62 bin 754,32 Türk Lirası olacak, artış miktarı ise 43 bin 265,40 Türk Lirası olacaktır. Bu durumda mevcut koşullarda 2 bin 788,12 Türk Lirası olan nüfus başına düşen aile geliri 6 bin 189,62 Türk Lirası artış ile 8 bin 977,74 Türk Lirası olacaktır."

Milletvekili Erdoğan ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"24 Kasım 2013 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu ile birlikte Araban Belediye Parkı içerisinde düzenlenen törene katıldı. Burada Yarım asırdan beri, geçmiş hükümetler tarafından yapıldı yapılacak diye her seçim zamanı gündeme getirilerek seçimden sonra bu baraj rantabl değil diye gündemden kaldırılan, Arabanlı çiftçilerimizin yarım asırlık Ardıl Barajı hayalini gerçeğe dönüştürdük. Yıllarca su olmaması nedeniyle Araban Ovası'nda istediği verimi alamayan ve ürün çeşitliliğinin az olması nedeniyle topraklarında sulu tarım yapamayan Arabanlı çiftçilerimizin toprakları Ardıl Barajı projesiyle sulanacak ve çiftçilerimiz sulu tarıma geçerek tarımsal ürün zenginliğine kavuşacaktır."

Çetintepe ve Ardıl baraj inşaatlarının devam ettiğini ve devam etmekte olan Çat Boğazı ile Harmancık Barajı projelerinin tamamlanmasıyla yıllarca atıl olarak bekletilen, kullanılmayan susuz tarım arazilerinin suya kavuşmasıyla bu topraklarda sulu tarım yapılacağını söyleyen Erdoğan, sulu tarıma geçilmesiyle ürün verimi ve ürün zenginliğiyle Araban, Besni ve Yavuzeli ilçelerindeki ve bölge halkın ekonomik seviyesinin yükseleceğini söyledi. Erdoğan," Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu 24 Kasım 2013 tarihinde Ardıl Barajı'nın temel atma törenine katılan çiftçi ve vatandaşlarımıza yaptığı konuşmada Ardıl Barajı'nın yapılması için 7 yıl boyunca yoğun çaba verdiğim için "Neredeyse bir torunu olsa adını Ardıl koyacak" diye söylemişti. Bir oğlumu evlendirdim. Sayın Bakan Eroğlu'nun o konuşmasını unutmadım ve oğlumun olacak olan ilk çocuğunun ismini Ardıl koyacağım. Ben bu kadar Ardıl Barajı projesi ve diğer barajların biran önce yapılması için çalışıyorum. Çetintepe, Ardıl, Çat Boğazı ve Harmancık Barajlarının tamamlanmasıyla birlikte Araban, Besni ve Yavuzeli Ovalarında bir metrelik kuru tarım yapılan arazi kalmayarak. Tüm kuru tarım yapılan arazilerde sulu tarıma geçilecek Allah'ın izniyle" dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Erdoğan, Barajı İnşaatında İncelemelerde Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement