Erdoğan Çankaya Köşkü'nü Neden İstemedi? - Son Dakika
Güncel

Erdoğan Çankaya Köşkü'nü Neden İstemedi?

Erdoğan Çankaya Köşkü\'nü Neden İstemedi?

Abdulkadir Selvi yazdı

18.09.2014 09:43  Güncelleme: 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çankaya Köşkü yerine Atatürk Orman Çiftliği'nde yeni yapılan binayı tercih etmesinin sebebi ortaya çıktı. Günlerdir tartışılan konuya AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak yazarı Abdulkadir Selvi yeni bir boyut kazandırdı. Selvi'ye göre bu tercihin sebebi Çankaya'nın çok fazla devlet ve çok fazla asker cumhurbaşkanı kokuyor olması...

İşte Selvi'nin yazısındaki ilgili kısım:

'ASKER CUMHURBAŞKANI' FOTOĞRAFI

"...Erdoğan bulunduğu her makama milletin damgasını vuran bir lider. Çankaya Köşkü'nü kullanmama kararı alması da bunun bir yansıması. Çünkü Çankaya çok fazla devlet kokuyor. Çünkü Çankaya çok fazla asker-cumhurbaşkanı kokuyor.

Milletin seçtiği ilk Cumhurbaşkanı olarak Erdoğan'ın yaptığı bu tercih tam da siyasi geçmişine uygun bir adımdı.

Cumhurbaşkanlığı makamını devletin Çankaya'sından alıp, milletin mekanına kavuşturdu.

Şimdi bunu tamamlayan ikinci bir adım geliyor.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve Başyaverlik, yakın siyasi tarihimizde iyi izler bırakmamış iki kurum.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı makamı asker cumhurbaşkanlarına göre dizayn edildiği için Başyaverlik ve Muhafız Alayı gibi birimler gerekli bulunmuş.

Milletin seçtiği Cumhurbaşkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın hemen arkasında askeri üniformalı Başyaver'in durması, 'Yarı askeri Cumhuriyet' görüntüsü veriyor. Bir dönemlerin asker cumhurbaşkanlarını ya da darbe dönemlerini çağrıştırıyor.

Hele hele yeni Türkiye iddiasına hiç uymuyor.

Cumhurbaşkanı aynı zamanda başkomutandır. Cumhurbaşkanı'nın Türk Silahlı Kuvvetleri'ni temsilen danışmanları olabilir. Hatta her kuvveti temsilen bir askeri danışmanı bulunabilir. Ama Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın hemen arkasında askeri üniformalı bir Başyaver görüntüsü yurt dışında nasıl bir izlenim verir.

Yarı askeri bir Cumhuriyet...

27 Mayıs'ın lider kadrosundan Alparslan Türkeş, darbeyi yapmadan önce nasıl kadrolaştıklarını anlatırken, Osman Köksal'ın Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanlığı'na getirilmesinin önemi üzerinde duruyordu. Türkeş'e göre kilit atamalardan biriydi.

Darbeciler bu tercihlerinin neticesini 27 Mayıs gecesi alacaklardı. Darbeciler Çankaya Köşkü'nü hiçbir direnişle karşılaşmadan ele geçirmişler, bizzat Osman Köksal'ın yardımıyla Celal Bayar'ı teslim alma noktasına ulaşabilmişlerdi.

Bayar kendisini teslim almaya kalkışan darbecilere karşı direnmeyi düşünüp, cebindeki küçük silahı çıkarırken, Osman Köksal'ın da darbecilerin yanında yer aldığını görüp, ihanete uğradığını fark etmişti.

Bugün o şartlar yok.

Ama darbe dönemlerini teslim almak üzere kurulan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı orada duruyor. Darbe döneminde Meclis'i teslim almak üzere hazır ve nazır bulundurulan askeri tabur, Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından gürültü çıkarılmadan lağvedildi.

Sıra Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na ve Başyaverlik müessesesine geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni makamına taşınırken sembolik bir güç dışında iki birimi taşımayacağını düşünüyorum.

Kaynak: Yenisafak.com.tr

Son Dakika Güncel Erdoğan Çankaya Köşkü'nü Neden İstemedi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement