Erdoğan'dan Milyar Dolarlık Talimat - Son Dakika
Güncel

Erdoğan'dan Milyar Dolarlık Talimat

Putin'in Batı'dan mal alımını yasaklamasıyla oluşan yıllık 12 milyar dolarlık ihracat fırsatının TIR kotasına takılmasının ardından Başbakan Erdoğan devreye girdi.

25.08.2014 07:42  Güncelleme: 07:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan ve Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulaştırma Bakanlığı'na çok kritik bir talimat verdi. Putin'in Batı'dan mal alımını yasaklamasıyla oluşan yıllık 12 milyar dolarlık ihracat fırsatının TIR kotasına takılmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi.

ERDOĞAN'DAN ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NA TALİMAT

Ulaştırma Bakanlığı'na 'sorunu çözün' talimatı veren Erdoğan'ın ilk fırsatta da konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşacağı öğrenildi. Konunun gündeme gelmesiyle hükümetin harekete geçtiğini belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Yaşadığımız sorunla seçilmiş Cumhurbakanı olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat ilgilenmesi bizi umutlandırdı. Talimatı üzerine Ulaştırma Bakanlığı ve UND olarak uzun bir hafta sonu mesaisi yaptık. Rusya ile hemen temasa geçildiğini öğrendik" dedi.

"Kotalar dolunca yurtdışında TIR arayışı başladı" diyen Şener mevcut krize ilişkin olarak şunları anlattı: "Örneğin Antalyalı bir domates üreticisi, malını Türkiye'den bir TIR'la gönderemiyor. Bunun için elinde geçiş belgesi bulunan başka ülkelerden TIR arıyor. Mesela, Romanya'da, o da şanslıysa bir TIR buluyor. Bu araç o ülkeden yola çıkarak Antalya'ya geliyor. Antalya'dan da Rusya'ya gidiyor. İhracatçımız Böyle anlamsız ve zor bir durumla karşı karşıya. Ayrıca kazancımızı kendi elimizle başka ülkelere teslim etmiş oluyoruz."

9 BİNLE SINIRLADILAR

Türkiye ile Rusya arasındaki TIR krizi, Moskova hükümetinin Türk TIR'larının 42 bine ulaşan geçiş belgesi talebini 9 binle sınırlamasıyla patlak verdi. Başka ülke TIR'larına kota açma hedefiyle uygulanmaya başlandığı belirtilen düzenleme yıllık 6 milyar doları bulan ticareti ve malını göndermek için TIR bulamayan 20 bin ihracatçıyı zora soktu.

Son gelişmeler ise TIR krizini daha da hayati bir noktaya taşıdı. Mevcut TIR açığına Rusya'nın gıdada yılda 12 milyar doları bulan Avrupa Birliği (AB) ithalatına son vereceğini açıklamasının ardından Türkiye'ye yönelen talepler de eklenmeye başladı. Gelinen nokta hem ihracatçıyı hem de lojistik sektörünü ciddi bir açmaza soktu. Kota sorunun Türk ihracatçısını büyük sıkıntıya soktuğunu belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, ürünü göndermek için TIR bulamayan ihracatçının farklı çözüm arayışlarına girdiğini belirtti.

İHRACATTA 12 MİLYAR DOLARLIK FIRSAT

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesine yaptırım uygulayan ABD, AB, Kanada, Norveç ve Avustralya'dan et, balık, meyve-sebze, süt ve süt ürünleri alımını iki hafta önce yasakladı. Rusya'nın açıkladığı ithalat yasağı başta AB olmak üzere, bütün ülkelerin ekonomilerini sarstı. Türk şirketlerine ise yanı başındaki pazarda 12 milyar dolarlık fırsat doğdu.

KOTA KALKARSA İHRACAT 100 MİLYARA ÇIKAR

Rusya 'nın uyguladığı kota sisteminin liberal ekonomi mantığına aykırı olduğunu belirten Şener, "Rusya ile vizelerin kaldırılması nasıl ki turizmi uçurduysa kotanın kalkması da ticareti uçuracak. İki ülke arasındaki yıllık ticaret hacmi 100 milyar doları rahatlıkla bulur" dedi.

Erdoğan\'dan Milyar Dolarlık Talimat
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Erdoğan'dan Milyar Dolarlık Talimat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • ALİ OSMAN: para için babasını bile satar 13 36 Yanıtla
  • ŞİKAYET: ASLINDA AKP YÜZÜNDEN İTİBARIMIZ ARTTI. ÜLKEMİZDE DÜNE KADAR PASİF VE KİŞİLİKSİZ POLİTİA İZLİYORDUK. NE DENİRSE EMREDERSİNİZ. OLUR DERDİK HATTA LAVABOYA BİLE GİTSEK İZİNSİZ GİDEMİYORDUK. O ZAMAN HEPİMİZ BUNDAN ŞİKAYET EDERDİK. UNUTULDUMU? 28 14 Yanıtla
  • ibo: kazasız belasız bol kazançlar. . . 34 1 Yanıtla
  • kaşar chp: chp yılların kokmuş kaşarı 12 13 Yanıtla
  • YAŞAR: GÜN GELCİK BU KIRO ULUSLAR KAPIMIZA GELCEK GEL TİCARET YAPALIM DİYE BİZ DE O ZEMAN SADECE MÜSLİMAN DEVLETLERİLEHİNE BUNLAR ALEYHİNE DÜNYA PİYASASINI ŞEKİLLENDİRİRİZ. O ZAMAN DA YAKINIR İNŞAALLAH 7 3 Yanıtla
  • 9 sefer: chp 9 sefer yidiniz uzunu doymadınız kalın 9 chp uzun adam 9 chp 1 6 Yanıtla
  • ahmet açıkgöz: RUSYAYA GIDA GİDECEK DİYE PİYASLARA BAKIN BİR, HERŞEY ATEŞ PAHASI HALİNE GELDİ. . . NEYMİŞ RUSYAYA MAL GÖNDERECEM DİYEN BÜYÜK TOPTANCILAR 2 TL YE SATAMADIKLARI MALLARI 3 LİRA YAPARAK BÜYÜK BİR RANT ELDE ETMEYE BAŞLADILAR. . . TÜRKİYEYE 12 MİLYAR DOLAR GİRERKEN YOKSUL VATANDAŞIN Bİ TARAFINA DA BİŞEYLER GİRECEK. . . . 7 0 Yanıtla
  • KARA GÜNLER: dur bakalım yarın yüzde kaçını isteyecek göreceğiz. 2 0 Yanıtla
  • raci: İşallah bu ihracat gariban vatandaşın başına bela olmaz. Bu yüzden üretim fazlası hesaplanıp rusyaya verilmeli ama öyle denilmiyor 12 milyarlık mal alıyormuş o kadar nmalı tc den alacakmış buda demek oluyorki pşiyasadan o kadar mal çekilecek ve piyasada azalan arz talebi karşılamıcak ben böyle düşünüyorum. 1 0 Yanıtla

Advertisement