Erdoğan'dan Parti Kapatma Yorumu: Tüzele Değil, Gerçek Kişiye Ceza Verilmeli - Son Dakika
Güncel

Erdoğan'dan Parti Kapatma Yorumu: Tüzele Değil, Gerçek Kişiye Ceza Verilmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, parti kapatma haberleriyle ilgili "Bu düşüncemi ilk defa açıklıyorum, cezalar tüzel kişiye değil, gerçek kişiye verilmeli." dedi.

15.03.2015 12:58  Güncelleme: 13:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siyaset gündeminde uzun süredir tartışılan "parti kapatma" haberleriyle ilgili ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, farklı bir yaklaşım ortaya koydu. Erdoğan, "Bu düşüncemi ilk kez açıklıyorum. Partiler madem ki tüzel kişiliktir, gerçek kişiyle tüzel kişiliği birbirine karıştırmayalım. Tüzel kişiye ceza verilir mi ya? Ceza kime verilmesi lazım gerçek kişiye verilmesi lazım. Bir partinin başkanı suç işlediyse ver." açıklamasında bulundu.

Erdoğan, "Balıkesir Ekonomi Ödülleri 2015" töreninde yaptığı konuşmada, Meclisin gündeminde olan parti kapatılmasıyla ilgili Anayasa değişikliği teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Şimdi 'parti kapatılsın, kapatılmasın' bunu tartışıyorlar. Şu anda cumhurbaşkanı sıfatıyla değil şimdi de başbakan ve genel başkan olduğum dönem sıfatıyla konuşuyorum. Partilerin kapatılmamasıyla alakalı, 2010 Anayasa değişikliğini yaparken, biz 'Gelin partileri kapatmayalım' dedik" ifadesini kullanan Erdoğan, ilgili madde görüşülürken muhalefet partilerinin TBMM'yi terk ettiğini, AK Parti'den bazı milletvekillerinin Genel Kurul'a gelmediğini hatırlattı.

"MUHALEFET SAMİMİ DAVRANMADI"

O gün referandum şansının yakalanamadığını belirten Erdoğan, kendilerinin samimi davrandığını ancak muhalefetin samimi olmadığını söyledi.

AK Parti'nin konuyla ilgili Anayasa değişikliği teklifinin, 13 Mart 2015 Cuma günü TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"İNŞALLAH ÜLKEMDE PARTİ KAPATILMASI TARİH OLUR"

"İnşallah Genel Kurul'dan da geçmek suretiyle artık ülkemde parti kapatılması tarih olur. Bana kalırsa, ben bu işin herhangi bir şeye bağlanmasını dahi doğru bulmuyorum. Benim düşüncem, ilk defa burada açıklıyorum, o da şudur: Ben partileri, madem ki tüzel kişiliktir, gerçek kişi ile tüzel kişiliği birbirine karıştırmayalım. Hani hep nüktedir, biliyorsunuz, tüzel kişiye ceza verilir mi? Cezanın gerçek kişiye verilmesi lazım. Bir partinin başkanı suç işlediyse ver, üyeleri suç işlediyse kendisine ver ama bir partiye bu cezayı neden veriyorsun? Mesela şu anda iktidar partisinin yaklaşık 22 milyon oy vereni, seçmeni var. O partiyi siz kapattığınız anda bu ne demektir, 22 milyonu cezalandırıyorsunuz. Bu adalet midir, böyle şey olur mu? Tekrar yenisi kurulur o ayrı mesele ama niçin bu denli yanlış bir adımı atıyorsunuz?

"BEN DİYORUM Kİ ŞÖYLE OLMASI LAZIM"

Ben diyorum ki şöyle olması lazım: bir siyasi partinin kapatılması gibi bir madde gündeme gelse, bunun için söylenmesi gereken, 'Bir siyasi partinin kapatılması teklif dahi edilemez' diye bir hükmün oraya gelmesi lazım. Ancak suçu işleyen kimse onlar bu işin bedelini öder. Olay bu olması lazım. Kökünden bunun kazınması lazım. Aynı şeyi ben vakıflar, dernekler için de söylüyorum. Derneği, vakfı neden kapatacaksın? Suç işleyen kimse gel onları cezalandır. Tabelayı cezalandırmakla bir yere varamazsın."

Erdoğan'ın konuşmasından diğer satır başları şöyle:

"Balıkesir Sanayi ve Ticaret Odası'nı, SGK Müdürlüğü'nü ve Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı'nı tebrik ediyorum. Ödül alanları da tebrik ediyorum. Bu vesileyle 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçiminde şahsıma gösterdiği teveccüh için sizlere, Balıkesir'e en kalbi şükranlarımı sunuyorum.

"HİÇ ENDİŞE ETMEYİN, ÇOĞU GİTTİ AZI KALDI"

Hiç endişe etmeyin çoğu gitti azı kaldı. 2023'ten sonraki Türkiye tıpkı 2002'den sonraki Türkiye gibi bambaşka Türkiye olacak. Soruyorsun peki senin isteğin ne arkadaş söylesene. Ne bir proje var ne bir dikili taşları var. Ama karalama deyince var. Anadolu'da güzel bir söz var "oturarak hızır beklenmez" hedeflerimize ulaşmak için çok çalışacağız.

"DIŞ GÜÇLER KADAR İÇERİDEKİ MAŞALAR DA ÇIKTI"

Bu süreçte açık konuşayım, dış güçler kadar içerideki maşaları da çıktı. Kimi zaman kapatma davalarıyla ortaya çıktılar. Kimi zaman ekonomik siyasi sosyal kriz çıkarma çabalarıyla Türkiye'yi kötü günlerine döndürmenin gayreti içine girdiler. Gezi'den 17-25 Aralık darbe teşebbüsüne kadar yaşadığımız hadiselerin gerisinde bu gayret var.

"BUNLARI HEPSİ KOSKOCA BİR HİÇ"

Dövizle faizle manipülasyonla, MİT müsteşarıyla ellerine ne geçerse onunla aynı yöndeki gayretlerini sürdürüyorlar. Ekonomide kriz görüntüsü için çalışıyorlar. Ama nafile, bunların hepsi koskoca bir hiç. Dışardan birileri, köşelerinde bir şeyler yazıyorlar. Bunların hiçbirisi bizim aklımıza girmez. Biz ne yaptığımızı nasıl çalıştığımızı aldığımız neticelerle ortaya koyuyoruz. Filanca iş adamının, holdingin, yazarın yazdıkları yazılar bizim aramızdaki muhabbeti ortadan kaldırmaz.

"BOŞUNA UĞRAŞMAYIN, YAPAMAZSINIZ"

Birileri köşelerinde yazıyor, sayın Gül ile ilgili, şahsımla ilgili, başbakanımızla ilgili yazıyorlar. Dertleri bunları birbirine düşürebilir miyiz? Yahu boşuna uğraşmayın, bunu yapamazsınız. Eğer üreteceğiniz bir şey varsa gelin bu yarışa girin ve yerinizi alın.

"KARDEŞİM NE KÜRT SORUNU YA! ARTIK BÖYLE BİR ŞEY YOK"

40 çürük yumurtadan bir sağlam yumurta çıkmaz. Hala bunlar buradalar, böyle yürünmez. Ülkeye zarar veriyorsunuz. Karşımızda tüm umudunu sokak olaylarına, Vandalların eylemlerine bağlamış bir hastalıklı zihniyet var. Buralarda bizim terörle mücadelede neler kaybettiğimiz belli. Eğer biz bu kayıplara uğramamış olsaydık, bugün çok çok farklı yerde olacaktık. Şimdi varsa bakıyorsun, Kürt sorunu. Kardeşim ne Kürt sorunu ya. Artık böyle bir şey yok. 2005'te Diyarbakır konuşmamda açıkladım. Her etnik unsurun kendine has sorunları var. Dün Roman kardeşlerime de söyledim, Türk'ün de Roman kardeşlerimin de sorunu var, Boşnak'ın da sorunu var, Laz'ın da sorunu var. hepsinin sorunu var.

"BİZDEN FARKLI NEYİNİZ VAR, HER ŞEYE SAHİPSİNİZ"

Kardeşim neyin eksik senin. Bir Kürt olarak sen bu ülkede Cumhurbaşkanı oldun mu? Oldun. Başbakan çıkardın mı? Çıkardın. Bakan çıkardın mı? Çıkardın. Devletin en üst kademelerine yönetici gönderdin mi, gönderiyor musun? Var. Türk Silahlı Kuvvetlerinde var mısın? Var. Ne istiyorsun daha, ne istiyorsun?

Yol yoktu yolunuzu yaptık, havaalanı yapıyoruz yaptırtmıyorlar. İş adamlarının, müteahhitlerinin makinalarını yakıyorlar. E niye yakıyorsun? Iğdır'a yaptık, Ağrı'ya yaptık, Kars'a havalimanı. Bu devlet bir ayrım yaptı mı? Kardeşlerim dert başka. Biz ret politikalarını ayaklarımızın altına aldık. Biz asimilasyon politikalarını ayaklarımızın altına aldık. Çünkü biz şunu söyledik, yaratılanı yaratandan ötürü sevdik, seviyoruz, seveceğiz. Başbakanken de Türk'e kardeşim dediğim gibi Kürt'e de kardeşim dedim, Laza da kardeşim dedim, bugün de öyle.

"BU İŞİN SİYASETİNİ ÇİRKİN BİR ŞEKİLDE YAPIYORLAR"

Ama bu işleri köpürterek ülkede bunlar bu işin siyasetini çirkin bir şekilde yapıyorlar. Bu oyuna gelmememiz lazım. Dedim ya bir olmamız lazım. Tek dertleri bu kriz kaos ortamında kendilerine bir rant devşirebilirler mi? Milletvekili sıfatı taşıyan iki zat, kendi ülkesini batı ülkesine mektupla şikayet ediyor, düşünebiliyor musunuz? Bizde böyle bir siyaset anlayışı, muhalefet anlayışı var. dünya değişiyor dönüşüyor. Küreselleşme bile neredeyse eskidi. Bizdeki bir takım kafalar ise ısrarla eski Türkiye'den vazgeçmiyor. Ama boşuna çırpınıyorlar. Bu ülke için hiçbir projeleri teklifleri olmayanların yeni Türkiye'de yeri yoktur.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞI ÇIKANLAR..."

Başkanlık sistemine karşı çıkanlara bakıyorsunuz, kendileri soğuk savaş dönemi artığı 27 Mayıs üretimi 12 Eylül darbesiyle tahkim edilmiş bir sistemle Türkiye devam etsin diyorlar. Bu sistemde ısrar etmek milletimize haksızlıktır. Benim derdim ne biliyor musunuz? Bir anonim şirket nasıl yönetiliyorsa Türkiye böyle yönetilmelidir. Yoksa bileklerine bağlıyorlar prangayı yürü yürüyebilirsen.

ABD parlamenter demokrasiyle başlamıştı, fakat yürümedi, başkanlık sistemine geçtiler. Fransa'da öyle. Orada da aynı şekilde bakıyorsunuz ta geçmişe gittiğiniz zaman o zamanlarda, çekildikten sonra peşine düştüler, geldi ve istediği sistemi oturttu orada da yarı başkanlık sistemi çıktı.

"220 Mİ BÜYÜK 310 MU? SİSTEM SAKAT"

Ve çok daha ilginci, çok basit. Bir iç güvenlik yasasıyla ilgili parlamentoda müzakere süreci var. Haftalar geçti, şimdi aylar dönmeye başlayacak neredeyse. Hala iç güvenlik yasası parlamentoda çıkmıyor. Çoğunluk iktidar partisinde. 220 mi büyük 310 mu büyük. E nasıl engelliyorlar bunu? Sistem sakat da onun için. Eğer bir madde 3 saatinizi alacak olursa, bunu güzelce kavga gürültüyle vesaire süslemeye kalkarlarsa oradan yasa çıkar mı? Gece sabahlara kadar bir mücadeledir gidiyor. Bazen de yorulduk ayrıldık diyorlar, gidiyorlar. Bu böyle yürümez. Bunların inanın demokrasiye de kesinlikle inançları yok. Eğer inanıyorsan engelleme, gel düşünceni söyle, projeni ortaya koy netice al. Bütün bunlar bu şekilde devam ederken bizler yeni Türkiye hasreti içerisindeyiz. Ve bu yeni Türkiye inanıyorum ki tabi ki bu yeni anayasala beraber olacak.

Yeni anayasayla beraber de bu başkanlık sisteminin özellikle ülkemizde yerleşmesi gerekiyor. Bunun için de hedef 400 milletvekili. Bunu verdiğiniz zaman, biz size 400 vekil veriyoruz. Siz şimdi buna layık olun, yeni anayasayı yapın ve başkanlık sistemini getirin."

Erdoğan\'dan Parti Kapatma Yorumu: Tüzele Değil, Gerçek Kişiye Ceza Verilmeli
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Erdoğan'dan Parti Kapatma Yorumu: Tüzele Değil, Gerçek Kişiye Ceza Verilmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (28)

  • YABAN GULU: AKP YE ŞEREFI ONURU HASIYETI VIJDANI OLAN OY VERMEZ 34 7 Yanıtla
  • YABAN GULU: AKP TURKIYEYI PARCALAMADAN KACMAZ 24 6 Yanıtla
  • Saf AKP li: çok büyüksün cumhurbaşkanım her dediğine inanıyorum dünya liderisin 9 19 Yanıtla
  • Ülkeyi ikiye deyil üce bölen recep: Demek istedigi ben zaten kacacam benden sonra akp kapatmayin o kacak sarayi senin basina gecirmesek biz insan diye gezmeyiz bu dünyada sen kal orda 15 13 Yanıtla
  • Kemal: Kürt sorunu yok diyor.. Kürtler'in sorununu çözdün mü ki Kürt sorunu yok diyon.. Ben öyle çözdüğünü görmedim.. Şerefli Kürt Halkı'na sesleniyorum AKP giden her oy haramdır .. Biraz onurunuz varsa oy vermezsiniz .. 16 8 Yanıtla
  • MEHMET EROĞLU NEVŞEHİRLİ,: 100 YIL DAHA ARAYACAGIZ SENİN GİBİ BAŞBAKANİ SN CUMHURBAŞKANIM, YOL. KANAL TUNEL HASTANE, EGİTİM BOLLUK BEREKET , GORDUK 2001 DE , BAYRAM MERAL TÜRK İŞ , 100 DOLARA ECEVİTLE TÜRK İŞCİSİNİ CALİŞDİRDILAR O , GÜNLERİ UNUTMADIK?ZENĞİN TÜRKİYEM, HEDEF 2023, 2071, 7 16 Yanıtla
  • Mühendis : Nasıl Kürt sorunu yok ya .. Şimdi bizim Kürtlere sesleniyorum .. Sizde biraz onur haysiyet varsa bu adama oy vermezsiniz... 18 5 Yanıtla
  • Orhan şahinöz: 50 idi 'düştü 22 ye ? Düş düş. 15 4 Yanıtla
  • Az kaldi: Ben boyle yarim agizli insanlardan nefret ederim. ?macin ne be adam. 12 senedir yani sen “ ben buyuk ortadogunun esbaskanlarindan biriyim “ dedikten sonra benim icin bittin. BOP nedemek sinsice iclerine gir sonra parcalat demek yani yahudilere vaad edilmis topraklara hizmet etmek demek. Hicbir zaman bir CB ye supheli yaklasmamistim. Sen kapali bir kutusun. Bugun A yi savunan yarin B yi savunuyorsun. Buda gosteriyorki ALLAH sana hata yaptiriyor ve okyanis otesinden duzeltme gelince agiz deyistiriyorsun. Bu devleti sakin yalniz sanma. Sakin birilerine peskes cekeyim deme yoksa sen zararli cikarsin. 16 1 Yanıtla
  • Moshe: İleride başına birşey gelirse, ''tüzele değil, tüm partiye-ortaklara ceza verilmeli'' derse hiç şaşırmam. . . 14 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement