Erdoğan, El-Cezire'de Gündemi Değerlendirdi (4) - Son Dakika
Güncel

Erdoğan, El-Cezire'de Gündemi Değerlendirdi (4)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Kasım'da yapılacak seçimlere ilişkin, bir Cumhurbaşkanı olarak, 7 Haziran'da yaşanana benzer bir tablo temenni etmeyeceğini belirterek, "Daha önce 12 yıl başbakanlık yapmış olan biri olarak özellikle tek başına iktidarın ülkemize ne kazandırdığını, koalisyonların ise ne kaybettirdiğini iyi biliyorum.

03.10.2015 01:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Kasım'da yapılacak seçimlere ilişkin, bir Cumhurbaşkanı olarak, 7 Haziran'da yaşanana benzer bir tablo temenni etmeyeceğini belirterek, "Daha önce 12 yıl başbakanlık yapmış olan biri olarak özellikle tek başına iktidarın ülkemize ne kazandırdığını, koalisyonların ise ne kaybettirdiğini iyi biliyorum. Dolayısıyla, ben vatandaşımdan özellikle hep şunu istiyorum, ülkede tek başına hükümet kurabilecek bir iktidar getirin ki istikrarı sağlasın, böylece Türkiye de tekrar bir zaman kaybıyla karşı karşıya kalmasın" dedi.

El Cezire Arapça televizyonunda katıldığı bir programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la ilgili bir soruyu yanıtlarken, "Şimdi bir defa şunu çok açık, net söylemek lazım. Bakın, bu söylediğiniz zat sırtını bölücü terör örgütüne dayayarak oy alan bir zattır" diye konuştu.

Bugüne kadar bir demokratik çerçeve içerisinde oy alarak buralara geldiklerini ifade eden Erdoğan, milletin tamamını ayrım yapmadan kucakladıklarını vurguladı. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ama ifade ettiğiniz kişi, ismini anmayı bile kendim için zül addederim, terörden beslenen, dağdaki teröristlerin yönlendirmesiyle konuşan biridir. Bunlar Türkiye'yi bölme gayreti içerisinde olanlardan besleniyorlar. Yaptıkları siyaset demokratik bir siyaset de değildir.

İşte bunlar 6-7-8 Ekim tarihlerinde Kürt vatandaşlarımızı sokağa döktüler, 50 kişi öldü, ölen Kürt, öldüren de Kürt. ve bunlar diyorlar ki, biz Kürtlerin temsilcisiyiz. Hayır, alakası yok. Bu şekilde hareket eden o şahsa lütfen itibar etmeyiniz. Bu noktada yanlışa düşersiniz, yazık olur. Bakın, 2,5 ayda biz 134 şehit verdik. Tabi bu durum karşısında, gerekli operasyonları sürdürüyoruz ve mücadelemiz sonuna kadar da sürecek."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin tüm vilayetleri dolaşarak, bu vilayetlerde vatandaşın neler çektiğini, silah tehdidi altında olduklarını gördüğünü anlatarak, "Silah tehdidiyle nereye oy vereceklerini belli bölgelerde benim insanıma dayattıklarını biliyorum. Sandığa dahi gidemeyen vatandaşlarım oldu. Muhtarları tehdit ederek, oyları belirli bir yere verdirme yoluna gittiler" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı olarak tüm muhtarlarla bir araya geldiğini hatırlatan Erdoğan, toplantıya geleceğini belirtmiş olan bazı muhtarların gelemediğini ve nedeni sorulduğunda, "Tehdit aldık" dediklerini aktardı. Recep Tayyip Erdoğan, "Bunları yaşadık. O bahsettiğiniz kişiler şu silahların gölgesinden bir çıksalar, o zaman ne kadar oy alacakları da ortaya çıkacaktır" dedi.

-Davutoğlu'nun seçim güvenliği konusundaki açıklamaları

Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim güvenliği konusundaki açıklamalarına ilişkin ise Davutoğlu'nun ülkenin Başbakanı olarak seçim güvenliğine yönelik aldıkları ve alacakları tedbirleri açıkladığını, bu tedbirlerin en üst düzeyde alınacağını, böylece seçim güvenliğinde bir sıkıntı yaşanmayacağını ifade ettiğine işaret etti. Erdoğan, "Olması gereken de zaten bu. Yani gerek polisimizle, gerek askerimizle, hatta hatta köy koruyucularıyla gerekli güvenliği sağlamak lazım ki vatandaş güven içerisinde gitsin oyunu rahatlıkla kullanabilsin.  Bu onun demokratik hakkıdır" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Kasım seçimlerinin sonucunun ne olacağına ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:

"Ben bir partinin genel başkanı değilim, bir Cumhurbaşkanıyım. Ama bir Cumhurbaşkanı olarak, ülkemde 7 Haziran'da yaşanana benzer bir tablo temenni etmem. Daha önce 12 yıl Başbakanlık yapmış olan biri olarak özellikle tek başına iktidarın ülkemize ne kazandırdığını, koalisyonların ise ne kaybettirdiğini iyi biliyorum.

Dolayısıyla, ben vatandaşımdan özellikle hep şunu istiyorum, ülkede tek başına hükümet kurabilecek bir iktidar getirin ki istikrarı sağlasın, böylece Türkiye de tekrar bir zaman kaybıyla karşı karşıya kalmasın. Bunun için de güçlü bir hükümete, Türkiye için de bu adıma ihtiyaç var diye düşünüyorum. Vatandaşlarıma da bu yönde tavsiyede bulunuyorum."

Cumhurbaşkanı olarak bir parti adına seçim kampanyası yaptığı yönündeki iddiaları da değerlendiren Erdoğan, "Ben bunlara sadece gülerim" ifadesini kullandı. Kendisinin seçim kampanyalarına katılmadığını, açılış törenleri yaptığını dile getiren Erdoğan, bir Cumhurbaşkanının açılış törenlerine katılması ve açılış töreni yapmasından daha doğal bir şey olamayacağını belirtti.

Kendisi ile vatandaşları arasına hiç kimsenin giremeyeceğinin altını çizen Erdoğan, "Ben vatandaşımla istediğim yerde istediğim gibi buluşurum. Bu bazen bir açılış töreni olur, bazen bir taziye olur, bazen bir vilayete giderek orada halkla buluşma toplantıları olur. Bunları sürekli yapabilme hakkına yasal olarak zaten sahibim. Bu hakkımı Cumhurbaşkanlığımın ilk yılında kullandığım gibi bundan sonra da kullanırım" şeklinde konuştu.

Erdoğan, parlamento içinden gelen değil halkının yüzde 52 oyunu alarak seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olduğunu hatırlatarak, nasıl halkına giderek onlardan oy isteyip seçildiyse, bundan sonraki süreçte de sürekli halkıyla içiçe olarak bu süreci zinde ve ayakta tutacağını ve yine bu yoluna aynı şekilde devam edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sistemi hakkındaki bir soruya karşılık bunun kendisinin idari sistem olarak savunduğu bir sistem olduğunu dile getirdi. Erdoğan, şunları söyledi:

"Bunu dün de savundum, bugün de savunuyorum. Ben bunu savunmaya ta belediye başkanlığımdan itibaren başladım. Kaldı ki Türkiye'de de başka siyasi liderler de bunu savundular. Rahmetli Turgut Özal olsun, Demirel olsun, Sayın merhum Türkeş olsun, tüm bu isimler başkanlık sistemini savundular. Dolayısıyla bu benimle başlamış bir süreç değil zaten. Dünyada da bunun şöyle örneklerine baktığımız zaman tablo ortada, başkanlık sisteminin olduğu yerlerdeki başarı ile koalisyon sürecinin işlediği yerlerdeki başarı aynı değil. Başkanlık sistemlerinin uygulandığı yerlerde başarı oranı daha yüksek."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan, El-Cezire'de Gündemi Değerlendirdi (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement