Erdoğan İçin Hedef 2015 Seçimleri - Son Dakika
Dünya

Erdoğan İçin Hedef 2015 Seçimleri

Cumhurbaşkanlığı görevini 28 Ağustos'ta devralacak olan Recep Tayyip Erdoğan, öncesinde "2015 projesini" gerçekleştirecek altyapıyı oluşturmaya çalışıyor.

18.08.2014 15:48  Güncelleme: 16:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de siyasetin en önemli dönemeçlerinden biri 10 Ağustos'ta Recep Tayyip Erdoğan'ın 12. cumhurbaşkanı olarak seçilmesiyle dönülmüş oldu. Halk oylamasıyla seçilen ilk cumhurbaşkanı olan Erdoğan görevini 28 Ağustos'ta devralacak, ancak öncesinde "2015 projesini" gerçekleştirecek altyapıyı oluşturmaya çalışıyor.

BBC Türkçe Cumhurbaşkanı seçimlerinin sonrasında yaşanacakları bir haberinde irdeledi. Habere göre, "Başkanlık" sistemine geçiş için Mecliste en az 330 sandalyeli bir çoğunluk isteyen Erdoğan, bu hedefe uygun bir parti yönetimi, başbakan ve kabine oluşturma arzusunda.

Erdoğan, ilk aşamada makamına gönül rahatlığıyla oturmak için kurucusu ve ilk genel başkanı olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi'ni emin ellere teslim etmek istiyor.

Cumhurbaşkanlığı makamında sorunsuz bir 5 -belki de 10 sene- geçirmenin en önemli koşulunun partisinin Mecliste tartışmasız çoğunluğunu koruması olduğunu bilen Erdoğan, tüm hazırlıklarını bunun üzerine inşa ediyor.

Perşembe günü toplanacak olan Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu, AK Partinin yeni genel başkanı olarak kabul etmesi olasılığı giderek güçleniyor.

Davutoğlu'nun geçici genel başkan olmayacağı, çünkü böyle bir tercihin parti içi çekişmelere neden olacağı ve sonunda partiyi zayıflatacağı öngörülüyor.

Erdoğan'ın planının ilk aşamasında AKP'yi güçlü ve birlikte tutma bulunuyor.

27 Ağustos'ta yapılacak AK Parti olağanüstü kongresi, yeni AK Parti liderliğini tescil ederken; gözleri de kurulacak yeni bakanlar kuruluna çevirecek.

Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak yapacağı ilk iş, AK Parti genel başkanına hükümeti kurma görevini vermek olacak.

Bakanlar Kurulu da geçici bir anlayışla kurulmayacak; tam tersine, bu ekip, ülkeyi Haziran 2015'de yapılacak parlamento seçimlerine taşıyacak.

Erdoğan'ın danışmanı, Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, anayasa hukukçusu Mustafa Şentop, Mahir Ünal gibi isimlerin kabineye girmeleri, 2013 sonunda yapılan değişiklikle Bakanlar Kurulu'na giren İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler gibi siyasetçilerin de makamlarını korumaları öngörülüyor.

Üç dönem kuralının kalması gerektiğini savunan Erdoğan, böylece hem partinin hem de kabinenin yenilenmeyi başaracağı görüşünde.

-2015 SEÇİMLERİ-

Erdoğan'ın planının odağında ise 2015 seçimleri bulunuyor. Gelecek sene yapılacak seçimlerin ardından 2019'a kadar bir daha hiç seçim olmayacak olması, 2015-2019 dönemi için son virajın bu seçimler olduğunu gösteriyor.

Erdoğan'ın bu dönemde rahat hareket edip, dilediği anayasa değişikliklerini gerçekleştirmesi genel seçimde AKP'nin performansına bağlı olacak.

Geçen hafta partisine yaptığı veda konuşmalarından birinde, bir sonraki parti yönetimine "Mecliste anayasa değiştirmeyi mümkün kılacak çoğunluk hedefi" veren Erdoğan, 367 olmasa da en az 330 milletvekili istediğini açıkça söyledi.

AK Partili yetkililer, anayasa değişikliklerinin referanduma götürülmesi durumunda halktan gerekli onayın alınacağına kesin gözle bakıyorlar. Anayasa değişikliği ise Erdoğan'ın hedeflediğini söylediği "başkanlık" sistemi için gerekli.

Erdoğan'ın yaşama geçirmek istediği yönetim modeli, ya ABD'de olduğu gibi "başkanlık" ya da Fransa'da uygulanan "yarı başkanlık" sistemine benzetiliyor.

Bu çerçevede de, iktidar partisinin 2015 seçimleri kampanyasının büyük ölçüde "yeni Türkiye için yeni anayasa"ya odaklanması beklenebilir.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Erdoğan İçin Hedef 2015 Seçimleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement