Erdoğan: 'İit Zirvesi'nde Bazı Kararları Almamızın Gereğine İnanıyorum' - Son Dakika
Güncel

Erdoğan: 'İit Zirvesi'nde Bazı Kararları Almamızın Gereğine İnanıyorum'

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Erdoğan-Sall ortak basın toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Senegal Devlet Başkanı Macky Sall Erdoğan-Sall ortak basın toplantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2) "(İstanbul'da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi) Özellikle dünyadaki İslamofobi anlayışına karşı İslam ülkelerine yönelik yapılan bölme, parçalama hareketlerine karşı bu zirve önemli kararları alacağını inanıyorum.

05.02.2016 20:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Erdoğan-Sall ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall Erdoğan-Sall ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)

"( İstanbul'da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi) Özellikle dünyadaki İslamofobi anlayışına karşı İslam ülkelerine yönelik yapılan bölme, parçalama hareketlerine karşı bu zirve önemli kararları alacağını inanıyorum. DAEŞ gibi, PKK gibi, PYD gibi, Boko Haram gibi, bütün bunlara yönelik bazı kararları almamızın gereğine inanıyorum"

"Şu anda kendimizi BM Güvenlik Konseyinde hissediyoruz. Çünkü Senegal'in orada olması bizim orada olmamız anlamına gelir"

"2015 yılının ilk 11 ayı itibariyle ticaret hacmimiz 122 milyon dolara ulaşmış vaziyette. Tabii bunu daha da artırmamız gerekiyor. Çünkü bizim daha önce 2013'te belirlediğimiz 250 milyon dolarlık bir hedefimiz vardı. Şu anda onun geresindeyiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nin bu yıl içerisinde İstanbul'da yapılacağını belirterek, "Özellikle dünyadaki İslamofobi anlayışına karşı İslam ülkelerine yönelik yapılan bölme, parçalama hareketlerine karşı bu zirve önemli kararları alacağını inanıyorum. DAEŞ gibi, PKK gibi, PYD gibi, Boko Haram gibi, bütün bunlara yönelik bazı kararları almamızın gereğine inanıyorum" dedi.

Erdoğan, Leopold Sedar Senghor Havalimanı'nda Senegal Devlet Başkanı Macky Sall ile düzenlediği ortak basın toplantısında, kendilerini evlerinde hissettiklerini belirterek, "Başbakanlığım döneminde, 2013 yılında ziyaret etme fırsatı bulduğum bu güzel ülkeye, bu defa kısa süreli de olsa, bu vesileyle gelmiş oldum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "değerli dostum" dediği Devlet Başkanı Sall'a ve Senegal makamlarına teşekkür etti.

Sall ile kısa ancak neticesi çok bereketli bir görüşme yaptıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Afrika ile ilişkilerimiz eşit ortaklık, karşılıklı saygı ve kazan kazan temelinde her geçen gün gelişiyor, güçleniyor" ifadesini kullandı.

Şu anda Türkiye'nin 39 Afrika ülkesinde, 32 Afrika ülkesinin de Ankara'da büyükelçiliği bulunduğunu anımsatan Erdoğan, bu durumun Afrika'ya verdikleri önemin en farklı işareti olduğunu kaydetti.

Senegal'le ilişkilerde son yıllarda çok farklı bir ivme yakaladıklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ivmenin her alanda artarak devam ettiğini vurguladı.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Şu anda, 2015 yılının ilk 11 ayı itibariyle ticaret hacmimiz 122 milyon dolara ulaşmış vaziyette. Tabii bunu daha da artırmamız gerekiyor. Çünkü bizim daha önce 2013'te belirlediğimiz 250 milyon dolarlık bir hedefimiz vardı. Şu anda onun gerisindeyiz. Fakat onu yakalayarak, daha da ileriye gideceğimizi inanıyorum. Az önce, değerli kardeşimin ifade ettiği gibi burada ki bazı Türk şirketlerinin attığı adımlar bizim için birer gurur vesilesidir. SUMMA şirketimiz tarafından 11 ay gibi kısa bir sürede yapılan Dakar Uluslararası Konferans Merkezi, uluslararası inşaat sektörü dergisi, INR dergisi tarafından kültürel yapılar alanında 2015 yılının dünyanın en iyi projesi seçilmiştir. Şimdi tabii burada Sayın Başkan yeni bir müjdeyi daha vermiş oldu. O da Senegal Hava limanının yapımı ve işletilmesi. ve bu hava limanın yapımı ve işletilmesi de yeni SUMMA ve LİMAK ortaklığıyla gerçekleştirilecek. Hele hele bir adım daha var ki bu şahsım için de çok stratejik. Türk Hava Yollarıyla, Senegal Hava Yollarının ortaklık anlaşması meselesi. Bu çalışma devam ediyor. Bu eğer anlaşmayla noktalanırsa, o zaman Dakar Havalimanı yapılacak yeni tesislerle birlikte çok önemli bir noktaya ulaşılmış olacaktır."

Çok güçlü bir filoya sahip THY'nin destinasyon noktasında da şu anda dünyada en fazla noktaya uçabilen şirket olduğunu ifade eden Erdoğan, ortaklık anlaşmasının Senegal'e hem tanıtım hem güç katma noktasında ayrıca katkı sağlayacağını bildirdi.

"Yeni bir adım daha atacağız..."-

Özellikle spor kompleksleri konusunda da Türk müteahhitlik sektörünün dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Erdoğan, "Yeni bir adım daha burada atacağız. O da şudur, temenni ederim ki onunda bugün yarın imzası atılır, özellikle DM Yatırım ve İnşaat Firması, Senegal'in başkenti Dakar'da bir hal binasıyla, tır parkı projesini şu anda üstlenmek üzeredir. Bu da tabii çok çok önemli bir yatırım olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, SUMMA firmasının ortağıyla yapacağı otel yatırımının da bu bölgeye 5 yıldızlı otel yapımı noktasında bir farklılık sağlayacağını vurguladı.

Senegal'in BM Güvenlik Konseyi'ndeki geçici üyeliğinin kendileri için çok önemli olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "Şu anda kendimizi BM Güvenlik Konseyinde hissediyoruz. Çünkü Senegal'in orada olması bizim orada olmamız anlamına gelir" dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi-

Sall ile bu yıl içerisinde İstanbul'da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde de bir arada olacaklarını aktaran Erdoğan, şunları söyledi:

"Özellikle dünyadaki İslamofobi anlayışına karşı İslam ülkelerine yönelik yapılan bölme, parçalama hareketlerine karşı bu zirve önemli kararları alacağını inanıyorum. DAEŞ gibi, PKK gibi, PYD gibi, Boko Haram gibi, bütün bunlara yönelik bazı kararları almamızın gereğine inanıyorum. ve bütün bunların yanında tabii yükselen Senegal planına da Türk firmalarının gerekli ilgisi her geçen gün artarak devam ettirecektir. Askeri ilişkilerimizi daha da artıracağız. Savunma iş birliğinde ortak projelere birlikte adım atacağız. Ekonomi, kültürel, turizm... Bütün bunlara yönelik adımlarımızı geliştirerek atacağız. ve dayanışma içerisinde de geleceğe yürüyeceğiz. Çünkü bütün bu saydıklarım bizim için stratejik alanlardır."

Senegal Devlet Başkanı Sall'a şahsı ve heyeti adına bir kez daha teşekkürlerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tabii bir teşekkürüm daha var, o da şudur. Senegal'in müstesna yerlerinden Dakar'da büyükelçiliğimize 10 dönüm gibi bir yer ayırmak suretiyle, orada gerçekten muhteşem bir büyükelçilik binasını inşa edeceğiz. Biz de Ankaramızın en müstesna yerlerinden bir tanesinde 5 dönüm yer ayırmak suretiyle, Senegal'in orada muhteşem bir büyükelçilik binası inşa edeceğini inanıyorum" diye konuştu.

Erdoğan: \'İit Zirvesi\'nde Bazı Kararları Almamızın Gereğine İnanıyorum\'
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan: 'İit Zirvesi'nde Bazı Kararları Almamızın Gereğine İnanıyorum' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement