Erdoğan'ın Tarihi Ermeni Taziyesinde 10 İlk - Son Dakika
Güncel

Erdoğan'ın Tarihi Ermeni Taziyesinde 10 İlk

Erdoğan\'ın Tarihi Ermeni Taziyesinde 10 İlk

Başbakan Erdoğan'ın Ermeni olayları ile ilgili kaleme aldığı taziye yazısı pek çok ilki de içinde barındırıyor.

24.04.2014 10:07  Güncelleme: 10:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Erdoğan, 24 Nisan 1915 olaylarının yıldönümüdne tarihi bir mesaj yayınlayarak ‘tehcir’ sonucu hayatını kaybeden Ermeniler’in torunlarına da taziyelerini iletti.

Başbakanlık’tan yazılı yayınlanan tarihi açıklamada Ermeni vatandaşlarımız ve dünyadaki tüm Ermeniler için özel bir anlam taşıyan 24 Nisan’ın, tarihi bir meseleye ilişkin düşüncelerin özgürce paylaşılması için değerli bir fırsat sunduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, "Adil bir insani ve vicdani duruş, din ve etnik köken gözetmeden bu dönemde yaşanmış tüm acıları anlamayı gerekli kılar." dedi.

Tüm dünyanın konuştuğu ve Türkiye tarihinde görülmemiş bildiride 10 ayrı "ilk" vardı:

1 - Türkiye ilk kez, 1915’e ilişkin Ermeni vatandaşlarına ve tüm Ermenilere hem doğrudan, hem de ‘Doğu ve Batı Ermenice’ olarak hitap etti.

2 - İlk kez 1915 olaylarında hayatını kaybeden Ermeniler ve tüm Osmanlı tebaasının torunlarına ‘taziye’ mesajı yayınladı.

3 - İlk kez ‘savunma’ veya ‘cevap yetiştirme’ amacıyla değil, 1915 gündemini tüm Ermenilerle paylaşma, ‘ortak acıları birlikte anma ve geleceği birlikte inşa etme’ amaçlı mesaj verdi.

4 - İlk kez, 24 Nisan’ın sembolize ettiği insani acılara ‘ortak acı’ olarak sahip çıkarak yüksek bir ‘özgüven’ gösterdi.

5 - İlk kez, 1915 olaylarının çatışma bahanesi olmaktan çıkararak, dostluk çağrısı yaptı

6 - İlk kez, ‘ateş düştüğü yeri yakar’ diyerek Ermenilerin acılarıyla empati kurdu.

7 - İlk kez, Ermenilerin acılarını anmaları ‘insanlık vazifesi’ olarak tanımladı; acının istismar edilmesine tavır koydu.

8 - İlk kez, ‘siyasi’ ya da ‘diplomatik’ değil vicdani yaklaşım gösterdi.

9 - İlk kez, ‘adil hafıza, vicdani duruş, insanlık vazifesi, ortak acı, ortak gelecek ve ortak değerler’ ifadelerini kullandı.

10 - İlk kez, doğrudan temas çağrısı yaptı.

UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ

Başbakan Erdoğan’ın 24 Nisan 1915 olaylarının yıl dönümü öncesinde gerçekleştirilen tarihi açıklamayı değerlendiren uzmanlar, Türkiye ile Ermenistan arasında umut ışığı yakan, taktir edilecek bir açıklama olarak değerlendirdi. 

Türkiye ile Ermenistan arasında arabuluculuk yapan iş adamı Samson Özararat: Büyük bir gelişme. İlerdeki diyaloga değer verecek önemli bir yaklaşım. İki ülke hikayesi değil bu. İnsani tarafı daha kuvvetli. Bu açıklamaya kayıtsız kalınmaz. Bana bayram tebriği gibi geldi Başbakan’dan. 

"ERDOĞAN TAZİYE SÖZÜ İLE BİR ŞEKİLDE ÖZÜR DİLEDİ"

Ermeni Evrensel Hoşgörü Kültür Derneği Başkanı Jerry Hırimyan: Oldukça önemli. Üstelik de 23 Nisan bayramında yapıldı. Torunlara taziye sözü çok mühim. Bunun diaspora tarafından da iyi anlaşılması gerek. Bu Başbakan Erdoğan’ın meseleye ne denli özenli baktığının da açık göstergesi. Diaspora da bu açıklamayı önemseyerek, Türkiye’nin uzattığı eli tutmalı ve tarihin doğru anlaşılması noktasında hareket etmeli.

Ermeni Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu: Çok olumlu buldum. Başbakan Erdoğan taziye sözü ile bir şekilde özür diledi. Dünya diasporası bu meseleye çok olumlu yaklaşmalı, düşüncelerini değiştirmeli. Birbirimize sarılmamız, anlamamız lazım. Artık şiddet diliyle konuşmamak lazım.

"EVET AMA YETMEZ"

Prof. Dr. Baskın Oran: Taziye sözü önemli. Başbakan’ın burada yumuşatıcı tavır takınması taktire şayandır. Konuşmasının diğer bölümlerine itirazlarım var ama daha önce yapılmamış bir şeyi yapmıştır. İki kardeş olması gereken ülke arasında umut ışığı yakmıştır. O açıdan taktir edilesi durumdur. Evet ama yetmez.” 

Gazeteci Yazar Etyen Mahçupyan: Çok olumlu bir çıkış. Türkiye’nin geçmişini hatırlama ortak hafızaya kavuşma, birlikte yaşamayı öne çıkaran bir arayış var. Onu tamamlayan bir unsur. Önümüzdeki sene beklenmeden yapılması çok önemli. Bize bu yılı her türlü kullanma şansı veriyor. 23 Nisan’da yapılması bizi geçmişe bağlayan bir halka. 1920 Meclisi’nin açılışıyla kaybedilen Osmanlı hayalinin son noktasıydı. Sembolik anlamı bir araya getiren, önemli bir metin var. Diasporada epeyce tartışma yaratacağı kesin. Uç bakışlılar olacaktır ama büyük kısmını olumlu etkileyecektir. STK’lar da bu sürece destek olmalı.

MUHALEFETTEN İLK YORUMLAR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Bunun değerlendirilecek hiçbir yanı yok. Bu millete bu kadar eziyet fazla. Dönemin şartları gereğince oldukça tutarlı ve hatta zorunlu olan Tehcir Kararı’nın, gayr-i insani bulunması kesinlikle gayri milliktir. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu: Taziye kutsaldır. Onun için bundan gocunmamak lazım. Niçin bu kadar geç kalındı, biraz sorgulamak lazım. 

AÇIKLAMA 9 DİLDE YAYINLANDI, ERMENİCE TWEET ATILDI

Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin mesajı Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde yayımlandı. Açıklama Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Arapça, Rusça, ile doğu ve batı Ermeni dilleri olmak üzere 9 farklı dilde yapılırken Başbakanlık Kamu Diplomasi Koordinatörlüğü açıklamayla ilgili Ermenice tweet attı.




 


 

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Erdoğan'ın Tarihi Ermeni Taziyesinde 10 İlk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • ezo: şimdiye kadar herkes Türkiye den bunu bekliyordu içerden ve dışardan şimdide tepki gösterirler çünkü yapan Başbakan herkesin muhalafet ettiği kişi başkası olsa şak şaklardınız 4 6 Yanıtla
  • merdo: SÜPER AĞZINA SAĞLIK BÜYÜK BAŞKAN. BU ERMENİLER İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT ANCAK BUNU ANLAYACAK ERMENİ NEREDE. ERMENİLER AYNI HATAYI SÜRDÜRÜYORLAR EMPERYALİZMİN UŞAĞI VE BOYUNDURULUK TAN ÇIKAMIYORLAR. ERMENİLERİN TÜRLERDEN BAŞKA DOSTU YOKTUR. BUNU ANLAMALARI İÇİN BİR YÜZ YIL DAHA GEÇECEK GALİBA. 3 3 Yanıtla
  • BENSENO: dün 23 nisan idi. başbakan 23 nisan ile ilgili bir açıklama yaptımı çok merak ediyorum. gündemi değiştirmek için 24 nisan açıklamasını dünden yaptı. ülkemizde neler değişiyor kimse bunlar ile ilgilenmiyor bile. geç olacak yarınlarımız çok çok geç. dün çocuklarımızın töreninde yaşanılanı gördünüz apar topar alınan çocuk ve dün onun bayramı idi. hiç bir şekilde muhalefete tahammül olmayan bir zihniyet mantığı değişen neler oldu geçmişimiz ile ilgili ve yarınlara gebe olan yeni değişimler başladı. her kez aklını başına almalı. dikta rejimindeyiz. 4 0 Yanıtla
  • hüseyin: lan bunada hakveliyorsunuzya vay bu koyun la türkiyede eylemlerde öldürdügünüz türk insanindan özür dilemediniz de bunlardanmi diliyorsun hem olup olmadigi berli deyil aslin da onlar türkleli katdeddi onlar niye özürdilemiyorda bu bizim rus özürdiliyor tabi başimizdakiler rus ve ermeni den germe soyu yalanmai tayip rus cumhurbaşkaninin annesi ermeni tabi türkleli kayilacagina onlali desteklerler boşunami ermeni nagihan alci bunlali destekliyor anlayanaa 3 0 Yanıtla
  • atatürkçü: o dönem şartlarında tehcir gerekliydi şarttı evet ama eğer ki sen bunu yapacaksan bunun için gereken önlemleri alacaksın,o insanlar tehcir edilmiş ama başlarına gelecekler önemsenmeden.ayrıca evet bir çok ermeni o dönemde yaşamını yitirmiştir ama bunu soykirim olarak nitelendirmek ne kadar doğrudur tartışılması gereken bu.doğudakilere sorun var mi yok mu diyen arkadaşlar şundan da haberdar mi merak ediyorum eğer bir soykirimsa bu yapan kürtlerdir biraz olsun tarih araştırması yapılırsa görmek zor değil bunu.bunun savunmasını yaparken de evet biz yaptık bu utanç verici ama bu bir irka maledilemez bir devletin sorumluluğudur diyebiliyorlar ama türk halkı deyimini kabul etmeyip ayrı bir millet olarak kabul edilmek istiyorlar anlamak çok güç 3 0 Yanıtla
  • Lazım deil: Ben de kürt üm.benim yazdıklarım çoğunun zoruna gitmiş. ama doğruyu söyledim. birilerine hoş gözükmek için gerçekleri saptıramam yalan söyleyemem.ayrıca türkler kürtleri besliyor demedim. batı doğuyu besliyor dedim. batıda da çok sayıda zengin işveren kürt var. doğuda da geçim zorluğu çeken çok sayıda türk var. Ben de kürt üm.ama iki nesil önce gelmişiz.Batı da kürtler ağır işlerde ve ucuz a çalışıyor diyorsunuz. kim diyor size gelin ucuza çalışın diye.üstelik gelip işci ücretlerini de düşürüyorsunuz. fiat kırıyorsunuz.biz de siz gibi ucuza çalışmak zorunda kalacağız. evet işletilen madenler batıda. doğuda petrolün haricinde önemli bir maden mi işletilsin.evet doğunun ödemediği elektikleri biz ödüyoruz.doğuya çok teşvik var ama çar çurr... 3 0 Yanıtla
  • ezo: dersimi bombalatanlar özür dilemedi sonrakiler hala kabul etmedi dersim için özür bekliyorlar eğer yapılmış bişey varsa özür dilenmeli ama zaten başbakan özür dilemiyor taziye sunuyor ayrı şeyler bunlar adam yapılması gerekeni yapmış Başbakan yaptı diyemi muhalefet oluyorsunuz peki tarihte şapka devriminde ailesi bombalanlardan asılanlardan özür dilendi mi hala konuşuyorsunuz 2 0 Yanıtla
  • aysam kuveyka: buyuk adamsin basbakan bu turklere yakisir 0 0 Yanıtla
  • Cuvaldız: Mevzuyu İsrail Anlamış.! 0 0 Yanıtla
  • Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu
    07:23 Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu

    Urla Fenerbahçeliler Derneği, 'Haydi Sinemaya' adlı proje kapsamında 750 öğrenciye General Harrington Kupası'nı anlatan 'Zaferin Rengi' filmi izletti. Proje, Urla'daki okulların yanı sıra depremzede çocukları da kapsadı.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement