Erdoğan IŞİD Yerine DAESH Dedi - Son Dakika
Güncel

Erdoğan IŞİD Yerine DAESH Dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris'e düzenlediği resmi ziyaretinde yaptığı açıklamalarda, IŞİD'e ilk kez "DAESH" diye hitap etti.

31.10.2014 17:02  Güncelleme: 17:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Paris'e resmi ziyaretinde bir ilk yaşandı. Daha önceki tüm açıklamalarında Irak Şam İslam Devleti Terör Örgütü'nden Türkçe'de kullanılan kısaltılmış adıyla, yani "IŞİD" olarak bahseden Erdoğan, Paris'te örgüt için "DAESH" terimini kullandı.

"DİKKAT EDİN IŞİD'İ KULLANMIYORUM"

Erdoğan Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde katıldığı konferansta Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerle ilgili konuştu. Erdoğan, konuşmasında IŞİD'e "DAESH" diye hitap ederken, konuşmadan şu satırbaşları öne çıktı:

"İslami bir örgüt olarak göstermenin gayreti içine giriyorlar. Bir defa İslam anlam itibariyle anlamı barış olan 'sin' kelimesinden türemiştir. Anlamı barış olan din asla teröre müsaade etmez. Dikkat edin IŞİD'i de kullanmıyorum, DAESH'ı kullanıyorum. Çünkü bunlar terör örgütüdür.

"PETROL MÜ VAR, ALTIN MI VAR?"

Kobani bölgede yaşanan trajedinin çok cüzi bir kısmıdır bunun da istismarı yapılmaktadır. Ne var burada acaba? Petrol mü var, altın mı var, elmaslar mı var? neden acaba kobani? Bunun üzerinde durmak gerekir. Bugün Kobani'yi bombalayanlar koalisyon güçleri. Açık söylüyorum, dost acı söyler.

Bakınız Hama vurulmuştur sesleri çıkmamıştır, Humus vurulmuştur sesleri çıkmamıştır, bütün onlar vurulurken sesleri çıkmayanlar acaba Türkiye'nin sınırındaki Kobani ile ilgili niye bu kadar aceleci dünyanın her yerinde bir stratejik konuma taşıdılar? Onlar için stratejik önemi nedir?

"PYD BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"

Benim sınırımda burası. Eğer stratejik bir konumu olacaksa benim için olmalı. 200 bin insan oradan çıkmış vaziyette. Şu an boş bir Kobani var. Dediler ki; biz PYD'ye silah yardımı yapmamız lazım. Ben de kendilerine dedim ki yanlış yaparsınız, çünkü PYD bir terör örgütüdür.

Şu anda zaten orada halk bizde, Kobani'de bin iki bin tane savaşçı var. Bu attığınız silahlar DAESH'ın eline geçerse bunu neyle izah edeceksiniz. dediler yok hassasız. E ne oldu? atılan silahların bir bölümü DAESH'ın eline geçti.

"YARIN BAŞKA KOBANİLER ÇIKAR"

Batı'nın Ortadoğu'ya karşı sergilediği çifte standartlı durum vicdanları etkiliyor. Bu tutum son bulmadığı, küresel adalet tesis edilmediği müddetçe, Ortadoğu'da ve diğer bölgelerde bu tahribat artacaktır. Batı da bu tahribattan uzak kalmayacaktır. Avrupa'nın bu tehlikeyi görmesi gerekiyor. Bugün Kobani'yi kurtarırsınız yarın başka Kobani'ler çıkar. PKK'ya yeşil ışık yakılırken, bu terör örgütüne kırmızı ışık yakılması samimiyetin sorgulanmasına neden olur.

"ADALETİN SORGULANMASINA NEDEN OLUR"

Suriye'de 300 bin insanın öldürülmesine ses çıkarılmaması adaletin sorgulanmasına neden olur. AB bunu Türkiye ile başarabilir. Türkiye'nin ekonomik gücüyle birlikte tarihi birikiminden istifade edebildiği ölçüde büyüyebilecektir.

"İRAN'LA İŞBİRLİĞİ YAPSAYDIK BATI'YA İŞ DÜŞMEZDİ"

Bizim dinimiz İslam, İran'ın da dini İslam. Ama bu mezhebi yaklaşım dinin üzerine çıktığında orada sıkıntı başlar. Şu anda Irak ve Suriye konusunda, İran ve Türkiye işi birlikte ele alabilmiş olsaydı, batı ülkelerine hiçbir iş düşmeyebilirdi.
Ne yazık ki burada bunu oluşturamadık, bunu kuramadık. Şu anda Irak ordusunun yüzde 100'e yakını Şii'dir. Ama Irak halkı tamamen Şii'lerden oluşmuyor, Sünni'ler var. Bir katılımcı yapı ırak ordusunun içerisinde yok. Burada İran'ın kendine has bir etki alanı doğurması gerekiyor.

Suriye'de de yine İran'ın mezhebi taassup içerisinde olduğunu görüyoruz. Suriye yönetimi bir yanda İran'a dayıyor bir yanını açık söylüyorum Rusya'ya dayıyor. Bu gerçekleri biz Rusya ile ilişkilerimiz ileri olmasına rağmen Rusya ile de uyum sağlayamadık.

"İSRAİL BİR DOSTUNU KAYBETTİ"

İsrail aslında bölgede bizim halkı Müslüman olan ülkeler olarak münasebetleri ilişkileri en ileri olan ülke Türkiye'dir. İsrail böyle bir dostunu kaybetti. Çünkü gerek Mavi Marmara olayı diye uluslararası sularda Gazze'ye insani yardımı vurmalarından sonra, içinde 36 farklı ülkeden aktivistler vardı. Bu olaydan sonra aramızdaki münasebetler olumsuz gelişti.
Biz kendilerine üç maddeden oluşan şart koştuk. Bir özür, iki tazminat, üç Filistin'e ambargonun kaldırılmasıydı. Özür dilendi, tazminatta belli noktaya gelindi. Hatta ambargonun kalkması konusunda da artık Netanyahu'nun önünde imzalayacak dediler. Fakat bunu beklerken Gazze Filistin vurulmaya başlandı. Gazze ve Fiilistin aslında bir insanlık dramını yaşıyor. Buralar açık hava hapishanesidir.

Bakın orada her türlü hastaneler yıkıldı, BM'ye ait 20'ye yakın bina vuruldu. Bütün bunların hepsi BM'nin aldığı kararlara rağmen yapıldı, hala yapılıyor. Şu anda da devam ediyor.

Bizim İsrail halkıyla sorunumuz yok. Ama İsrail'in yönetimiyle bizim sorunumuz var.

Ben demokratik bir liderim. Dolayısıyla Mısır'da da bir demokrasi mücadelesinde sayın Mursi yüzde 52 oyla Mısır'a başkan seçildi. Mursi şu andaki Sisi'yi kendine milli savunma bakanı yaptı.

"SİSİ MASADAYSA BEN GİTMEM"

Milli Savunma Bakanı yaptığı Sisi kalktı darbeyle batı çok büyük yanlış yapmıştır. Ben batı'ya sesleniyorum. Siz demokrasiden yana mısınız, darbeden yana mısınız?
Ben uygulamasıyla darbeden yana olduğunu gördüm. BM genel kurulunda verilen yemekte, sordum masada kimler var. Dediler ki Sisi de o masada.

Sisi o masadaysa ben o masaya gitmem dedim. Niye? Benden meşruiyetini alacak bir darbeciyle yan yana olamam ve gitmedim. Şu anda batıda bir yol ayrımı var. Eğer demokrasi diyorsak, mücadelemizi kalemlerimizle de vreceğiz, söylemlerimizle de vereceğiz.

Şu anda Mursi cezaevinde.Üç bini aşkın siyasi tutuklu cezaevinde. Düşünün bir günde üç bini aşkın insanın öldürüldüğü bir ülke var mı? Burada öldüren işte darbeci Sisi.

"KIRIM'DAKİ İŞGALİ KABUL ETMİYORUZ"

Rusya ve Ukrayna iki ayrı devlet. Burada Rusya'nın özellikle şu anda Kırım'daki yapmış olduğu işgali biz kabul etmiyoruz. Etmemiz mümkün değil. Kırım'da yüzde 14 gibi de Tatar Türkleri vardır. Biz bunları konuştuk, kendilerine olumsuz yaklaşımımızı sayın Putin'e ifade ettik. Bağımsız bir Ukrayna, toprak bütünlüğüne saygı duyulması gereken bir Ukrayna anlayışımız devam ediyor. Artık süreli değil süresiz bir barış Ukrayna'ya hakim olur diye düşünüyorum.
Ortadoğu'daki yeni sınırlar sorusuna gelince, Türkiye'nin sözde sınırlara evet demesi mümkün değil. Bu süreçte atılan ve atılmakta olan adımlar çok çok önemli. Fakat mesela Irak'ta maalesef bazı zihinsel adımlar başka ülkeler tarafından atılıyor. Bu da önemli. Şimdi burada DAESH böyle bir adımı atmadığını kimse söyleyemez. Ama tabi ki bu bir terör örgütüdür. Böyle bir netice alabileceğine ihtimal vermiyorum.

Konsolosluğumuzla ilgili konuya gelince, biz oradan bu olaylardan sonra büyükelçimizi ve elemanlarımızı seçince bunlarda boş buldukları binaya yerleşmiş oldular. Olayın aslı budur. Buraları koruma görevi aslında Mısır devletine, pardon Irak devletine aittir. Tabi konsoloslarımızın buradan malum sebepten çıkmaları ve DAESH tarafından 102 gün rehin olarak tutuldu, bu boşaltılmış yere bunlar girmiş oldu. Zaten Irak'ın yüzde 40'ına hakimler. Biz rehinelerimizi kurtarmış olduk. Temenni ederim ki bizde oradaki başkonsolosluğumuzu yeniden kazanırız, hizmetlerimizi sürdürürüz."

FRANSA HÜKÜMETİ "İSLAM DEVLETİ" DEMEYİN, ARAPÇA KISALTMAYI KULLANIN KAMPANYASI BAŞLATMIŞTI

Terör örgütünden bahsederken daha önceki açıklamalarında hep "IŞİD" kısaltmasını kullanan Erdoğan'ın Paris'te bunu değiştirmesi tesadüf değil. Çünkü Fransa hükümeti resmen, örgütün adından "DAESH" olarak bahsedilmesi için kampanya başlatmıştı.
DAESH, terör örgütünün Arapçasının (ad-Dawlah al-Islamiyah fil-'Iraq wa ash-Sham) ilk harflerinden oluşuyor.

KAMPANYAYI FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI BAŞLATMIŞTI

IŞİD terör örgütünden, kendi ilan ettikleri "İslam Devleti" ismiyle bahsetmeme kampanyasını, bizzat Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius başlatmıştı. Fabius, 10 Eylül'de yaptığı açıklamada, IŞİD için, "Bunlar bir devlet değil, bir terörist gruptur. Ben, İslam Devleti terimini kullanmamayı tavsiye ediyorum, çünkü bu terim İslam, İslamiyet ve Müslüman terimlerine çağrışım yapıyor. Bu grup sadece, Arapların söylediği gibi DAESH, ya da benim bundan sonra kullanacağım gibi, DAESH katilleri" demişti.

Fabius'un bu sözlerinden sadece beş gün sonra, Fransa Cumhurbaşkanı Holland terimi kullanmaya başlamıştı.

İLK KEZ ORTAK BASIN TOPLANTISINDA SÖYLEDİ

Erdoğan, Paris'te Elysee Sarayı'nda Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile düzenlenen ortak basın toplantısında, "Bu terör örgütlerinin attıkları adımlara karşı herhangi bir tavır alınmamıştır. Ama maalesef buralarda da yalnız kaldık. Esed rejimini karşısına almayan acaba Esed giderse ne olacak diye düşünen bir anlayışın DAESH (IŞİD) ile mücadele etmesi mümkün değil" diye konuşmuştu.

Erdoğan IŞİD Yerine DAESH Dedi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Erdoğan IŞİD Yerine DAESH Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (18)

  • GURUR: AĞIZLARI AÇIK BAKMIŞLAR. ERDOĞAN'DAN BÖYLE ÇIKIŞ BEKLEMİYORLARDI. GURUR DUYDUM. 14 11 Yanıtla
  • sea: DAESH de ki E Arapçada İslam kelimesinin kısaltılmışıdır zaten yani IŞİD ile DAESH aynı anlama gelir. 8 17 Yanıtla
  • vatan hayini: Eğer sen kobanideki zulmü görmiyecek kadar körsen diyecek tek sözüm var. . . Sen ve senle bu yola çıkanlar hepiniz şeref yoksunu insan katili mahlukatlarsınz. . . . 7 10 Yanıtla
  • cihanalper: Sabah ayrı akşam ayrı uaçakta ayrı inince ayrı sözler sarfediyon, ne kullanıyosun merak ettim 12 4 Yanıtla
  • şerefli: bizum içun farketmez uşağum sen bize yeterki yer göster yapalum plazaları binaları yollaru uşağum işid mişid pkk bizi ilgilendirmiyor uşağum sen bize aarsa göster biz dikelum binaları para da para ha uşak ha ha parada para ha uşak ha 13 3 Yanıtla
  • kürt: sen her türlü desteği iş-it kuduzlarına ver ondan sonra gel böyle konuş dikkat edin daiş demiyorum iş-it diyorum:)) 9 6 Yanıtla
  • sss: senın de ne oldugun bellı pesmergeye sattın turkıye topraklarını 10 3 Yanıtla
  • Hoopdedikse: Uzak dur be kardeşim bu memleketten. Uzak dur. Mıknatıs gibisin diyeceğim de bırak mıknatısı. Ta kendisisin. Belayı çekiyorsun kusursuzca. Felaketin kendisi. İslama hizmet ediyorum diyerek İslama verilen en büyük zeval bu icraatın. Bu kadar mı körsün. ?Halkın arasında göğüsünü gere gere gezinemeyen Cumhur NASIL bir CUMHUR. 8 4 Yanıtla
  • Moshe: Bu uzun ne acaib adam. La ışid terör örgütü değildi bunların nazarında, hatta bir tepki oalrak dodu demişti ağlak, şimdi terör örgütüdür diyorlar. Pyd terror örgütüdür diyor ama peşmerge geçişine izin veriyor, yaralılarını tedavi ettiriyor. . . Ya neyse ben bir şey demiyorum da , bu adamın destekçileri bukadar mı akıl yoksunu? 6 3 Yanıtla
  • Hoopdedikse: kuzu kuzu meeeeeeeeeeeee. Senin ağlamandan bıktım. Mazlumun yanında olmandan bıktım. Neden mi sakın ola mazlumun yanında olma en büyük kazığı o yiyiyor da ondan. 6 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Mersin'de PKK/KCK operasyonu: 11 şüpheli adliyeye sevk edildi
    10:25 Mersin'de PKK/KCK operasyonu: 11 şüpheli adliyeye sevk edildi

    Mersin'de Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü operasyonda gözaltına alınan 3'ü kadın 11 PKK/KCK şüphelisi adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin, muhalif şahısları tehdit ettiği, terör örgütünü övücü paylaşımlar yaptığı belirtildi. Operasyonda ruhsatsız silahlar ve örgütsel dijital materyaller ele geçirildi.

  • İzmir'de Kardeşler Çetesi Operasyonu: 13 Gözaltı
    10:24 İzmir'de Kardeşler Çetesi Operasyonu: 13 Gözaltı

    İzmir'in Kiraz ve Ödemiş ilçelerinde faaliyet gösteren 'Kardeşler Çetesi'ne yönelik jandarma operasyonunda 13 şüpheli gözaltına alındı. Adreslerde yapılan aramalarda ise uyuşturucu, ruhsatsız av tüfeği ve senet ele geçirildi.

  • Osmaneli'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi iftarı düzenlendi
    10:24 Osmaneli'de Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Zaferi iftarı düzenlendi

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 109. yıl dönümü dolayısıyla Kaymakam Yüksel Ünal ve Belediye Başkanı Münür Şahin, şehit yakınları, gaziler ve aileleriyle iftarda bir araya geldi.

  • Seydişehir Kaymakamı Şehit Aileleri ve Gazilerle İftarda Buluştu
    10:24 Seydişehir Kaymakamı Şehit Aileleri ve Gazilerle İftarda Buluştu

    Seydişehir Kaymakamı Cevdet Bakkal, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü ve ramazan dolayısıyla şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. Kaymakam Bakkal, düzenlenen iftar yemeğinde şehit ve gazi aileleriyle yakından ilgilenerek sohbet etti. Programa çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı.

  • Balıkesir'de motosiklet sürücüsü otomobille çarpıştı, yaralandı
    10:23 Balıkesir'de motosiklet sürücüsü otomobille çarpıştı, yaralandı

    Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, Hürriyet Caddesi'nde meydana gelen kazada, motosiklet sürücüsü otomobille çarpışarak yaralandı. Kaza sonucunda yaralanan sürücü, ambulansla Burhaniye Devlet Hastanesine sevk edildi. Trafik ekipleri olay yerinde önlem alırken, kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Galatasaray Ekmas, JDA Bourgogne Dijon ile deplasmanda karşılaşacak
    10:23 Galatasaray Ekmas, JDA Bourgogne Dijon ile deplasmanda karşılaşacak

    Galatasaray Ekmas Erkek Basketbol Takımı, Şampiyonlar Ligi son 16 turu J Grubu'ndaki 6. maçında Fransa'nın JDA Bourgogne Dijon ekibiyle deplasmanda karşılaşacak. Maç, Jean-Michel Geoffroy Spor Salonu'nda TSİ 22.00'de başlayacak. Her iki takım da çeyrek finale çıkma şansını kaybetmiş durumda. Galatasaray Ekmas 2 galibiyet ve 3 mağlubiyetle üçüncü sırada yer alırken, JDA Bourgogne Dijon ise bir galibiyet ve 4 yenilgiyle son sırada bulunuyor. İstanbul'da yapılan maçı Fransa temsilcisi kazanmıştı. Alman ekipleri Telekom Baskets Bonn ve MHP Riesen ise çeyrek finale yükselmeyi garantilemişti.

  • Tekirdağ'da 250 litre sahte içki ve 62 litre etil alkol ele geçirildi
    10:22 Tekirdağ'da 250 litre sahte içki ve 62 litre etil alkol ele geçirildi

    Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, Süleymanpaşa ilçesinde yapılan aramalarda 250 litre sahte içki ve 62 litre etil alkol ele geçirildi. Olayla ilgili olarak 1 şüpheli hakkında yasal işlem yapıldı.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Terme'de partililerle iftar programında buluştu
    10:21 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Terme'de partililerle iftar programında buluştu

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Terme'de düzenlenen iftar programında partililerle bir araya geldi. Karaaslan, seçim hazırlıklarına güçlü bir şekilde devam ettiklerini belirterek, Termelilere teşekkür etti ve birliktelik mesajı verdi. Yerel seçimlerin önemine vurgu yapan Karaaslan, yeni yatırımlarla Terme'nin daha yaşanabilir bir şehir olmasını hedeflediklerini söyledi.

  • Bursa'da 50 Bin Araçlık Otopark Yatırımı
    10:21 Bursa'da 50 Bin Araçlık Otopark Yatırımı

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ulaşan şehir için çalışmalarını yeni dönemde de sürdüreceklerini belirterek, otopark kapasitesini yapacakları 50 bin araçlık yatırımla üst seviyeye taşıyacaklarını açıkladı.


Advertisement