Erdoğan: Özerklik de Paralel Yapıdır, Teröriste Anladığı Dil Kullanılır - Son Dakika
Güncel

Erdoğan: Özerklik de Paralel Yapıdır, Teröriste Anladığı Dil Kullanılır

Erdoğan, Rusya dönüşünde "Özerlik de paralel yapıdır, bu çabaya izin vermeyiz. Teröriste anladığı dilden mukabele edilir bunun orantısı olmaz." dedi.

25.09.2015 07:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Moskova Merkez Camsi'nin açılışından dönerken uçakta gazetecilere açıklamalardan bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Benim ayrımcılıkla, eşitsizlikle alakam olmaz olamaz. Yine sözlerim çarpıtıldı. Ben 550 yerli ve milli vekil derken bu ülkeyle dertlenen insan dedim ama...Paralel devlet sadece malum yapı (cemaat) ile alakalı değil. Sözüm ona 'öz yönetim' diyerek Paralel yapılar oluşturma teşebbüslerine de müsaade etmeyiz. " dedi.

Erdoğan, terörle mücadele konsunda yapılan orantılı güç kullanma eleştirilerine yönelik olarak "Terörle mücadelede gereken neyse yapılır. Teröristlerin anladıkları dil neyse o şekilde mukabele edeceksiniz. Bu işin orantısı olmaz. Kandil'e operasyonlar niye yapılıyor? Ülkemizin, vatandaşımızın güvenliğine yönelik terör tehdidini ortadan kaldırmak için. Gereken cevap verilir" ifadelerini kullandı.

"PUTİN SÖZ VERDİ"

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye'de Türkiye'ye karşı herhangi bir olumsuzluğa göz yummayacakları sözünü verdiğini söyledi.

Uçakta soruları yanıtlarken "Esed ülkenin yüzde 15'ini kontrol edebiliyor. Şam'dan başlayıp Humus, Hama üzerinden Lazkiye'yle Akdeniz'e açılan bir butik devlet kurma peşinde" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

3'LÜ ADIM ATALIM

- Putin'le görüşmenizde hangi konular gündeme geldi?

İkili ilişkileri, ayrıca bölgesel konuları konuştuk. Bölgesel konuların başında da Suriye geliyor. Suriye meselesini de ele aldığımız ikili görüşmeye Dışişleri Bakanlarımız da katıldı. Putin şimdi BM Genel Kurulu için New York'a gidecek. Suriye meselesi gibi konular elbette orada da konuşulacak. Süreci Dışişleri Bakanlarımız aracılığıyla takip edeceğiz.

- Suriye konusunda Türkiye ile Rusya arasında görüş ayrılıkları da var. Bu çerçevede bir ilerleme kaydedilebildi mi?

Dışişleri Bakanlarımız geçen hafta Soçi'de bir görüşme yaptı. Bazı adımlar atılabilir mi diye bir düşüncemiz var. İlk etapta, Türkiye, ABD ve Rusya, üçlü bir adım atsalar; Dışişleri Bakanlarımız bu konuyu değerlendirmek üzere bir araya gelseler... Bilahare Suudi Arabistan ve İran'ın katılımları ile bu beşli de olabilir. Daha sonra buna Avrupa Birliği, Katar ve Ürdün de dahil olabilir. Bunları konuştuk. BM Genel Kurulu, konuya ilişkin değerlendirmeler için de bir vesile olabilir.

IŞİD'İ ŞAM DESTEKLİYOR

- Söz konusu 3 ülke bir araya geldiklerinde toplantının içeriği ne olacak?

Suriye'de konu genelde bir noktada kilitleniyor: Esad'li mi, Esad'siz bir Suriye mi? Kimileri Esad ile devam edilmesinden yana. Biz de diyoruz ki normalleşme için önce bir geçiş süreci olmalı. Sonrasında Suriye'de Esad'li bir yönetim düşünülemez. Çünkü Suriye'de muhalefetteki herkesin ortak kanaati şu: Esed ile bir şey yapılamaz. IŞİD, Esad'ten kopuk gibi gözükse de esasen kopuk değil. IŞİD'in en büyük destekçisi Şam rejimidir.

- Bunları muhataplarınıza anlattığınızda ne cevap alıyorsunuz?

Kanaatler kolay değişmiyor. Hafıza kayıtlarında ne varsa, ondan taviz vermeye yanaşmıyorlar. Mesela, Esed giderse DAİŞ'in geleceğini düşünenler var. Niçin DAİŞ gelsin? Esed giderse halk gelir. Suriye'nin yetişmiş insanları var. Onlara zemin oluşturmak lazım. Bizim ülkemizde de Avrupa ülkelerinde de Suriye'de elini taşın altına koyabilecek yetişmiş, kaliteli insanlar var. Kimileri bu gerçeği görmek yerine 'Esed giderse DAİŞ gelir' demekte ısrar ediyor. Şu anda Suriye'nin yüzde 35'i DAİŞ'in kontrolünde. Esed ülkenin yüzde 15'ini kontrol edebiliyor. Şam'dan başlayıp Humus, Hama üzerinden Lazkiye'yle Akdeniz'e açılan bir butik devlet kurma peşinde.

RUSYA'NIN TAVRI

- Rusya'nın Suriye'de askeri varlık gösterme girişimleri hız kazandı. Bu durum Türkiye'nin terörle mücadelesini nasıl etkiler?

Ruslar, 'Türkiye için terör konusunda herhangi bir olumsuzluğa biz asla göz yummayız' diyorlar. Biz de kendilerine Suriye ile 911 kilometre sınırımız olduğunu hatırlattık. Dolayısıyla bizim ülkemizin durumu elbette farklı. İcabında NATO ile farklı adımlar atabiliriz. Farklı hassasiyetlerimiz olabilir. Mesela, PYD bize göre Terör örgütü. Ama ABD, PYD'yi savunabiliyor.

- Rusya nasıl bakıyor PYD'ye?

ABD gibi bakmıyorlar. Ruslar tamamen DAİŞ'e odaklanmış durumda. PYD konusunda ABD'nin bulunduğu yerde değiller. Biz, DAİŞ, PKK, PYD dahil tüm terör örgütlerine karşı mücadele halindeyiz. Bize göre PYD, PKK ile ilintili.

- Kimileri, "Ortadoğu'da bir oyunun sonuna geliniyor. Türkiye'nin bölgede söz sahibi olması istenmiyor; rol çalmaması için de pres uygulanıyor" diyor. Bu görüşe katılıyor musunuz?

Bizim rol çalmak gibi bir derdimiz yok. Güç devşirme diye de bir derdimiz de yok. Soruna çözüm bulma derdindeyiz. Malum 911 kilometrelik sınırımız var, kaostan kaçanlar ülkemize geliyor. Terörden arındırılmış güvenli bölgeyi de yerlerinden yurtlarından olan bu insanlar için istiyoruz.

HDP'NİN BARAJDA KALMASI RİSK DEĞİL

HDP'nin 1 Kasım'da baraja takılması söz konusu olursa, bu ülkemiz açısından bir risk midir?

Tabii ki risk değildir. Demokrasilerde sandıktan çıkan neticeye razı olunur. Kaldı ki bahsettiğiniz parti 80 vekil çıkardı da ne oldu? Her tarafı yakıp yıkmadılar mı? Hangi parti olursa olsun, barajın altında kalan parti neticeyi kabullenmek durumundadır.

"TOPLU AÇILIŞ OLMAYACAK"

- 1 Kasım seçimleri için meydanlara inecek misiniz?

7 Haziran öncesinde birikmiş birçok resmi açılış vardı. Bunları yapmamız istendi. Şimdi o türden bir durum söz konusu değil. Ama özel sektörün yaptığı bazı ciddi yatırımlar var. Onlarla ilgili birkaç açılış olabilir. Ekim ayı içinde Strasbourg'da bir salon toplantısında vatandaşlarımızla bir araya geleceğim, Brüksel'de bir ödül törenine katılacağım, Japonya ziyaretim olacak. Almanya'da da vatandaşlarımızla buluşma olabilir. Ayrıca, Washington'a gidip külliyemizin açılışını da yapacağız inşallah.

"TERÖRİSTLE ANLADIĞI DİLDEN MUBABELE EDİLİR"

Türkiye'nin terör örgütüne operasyonları karşısında bazı Batılı yetkililerin "orantılı güç" çağrısı yapmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Terörle mücadelede gereken neyse yapılır. Teröristlerin anladıkları dil neyse o şekilde mukabele edeceksiniz. Bu işin orantısı olmaz. Kandil'e operasyonlar niye yapılıyor? Ülkemizin, vatandaşımızın güvenliğine yönelik terör tehdidini ortadan kaldırmak için. Bazı yerlerde sokağa çıkma yasağı ilanı da oralardaki vatandaşımızın güvenliği için yapılıyor. Amaç teröristleri ayıklamak.

Sivil kayıplar iddiasıyla terör örgütü ve uzantıları bölgede propaganda yapmaya çalışıyor. Halka tavsiyeniz nedir?

Terör konusunda dik duruş önemli. Bazı vilayetlerdeki vatandaşlarımızın terör karşısında dik durmalarını takdirle karşılıyorum. Bu diğer vilayetlere de yansımalı. 6-7 Ekim olaylarında ölenler siviller değil miydi? Terör örgütü ve uzantıları, yalan üzerinden algı operasyonu yapma derdinde. Yalanları tekrar etmek suretiyle, o yalanların adeta doğruymuş gibi algılanmasını sağlama peşindeler. Terör örgütünü arkasına alan malum parti yalanı bolca kullanıyor. Yalanlarla kendisine oy devşirmeye çalışıyor.

"ÖZYÖNETİM DE PARALEL YAPIDIR"

Sizin, "550 yerli ve milli vekil" biçimindeki ifadenizden rahatsız olan kesimler oldu. Bir gazete, Ak Parti'deki Kürt kökenli vekillerin fotoğraflarını basarak, bu durumun yerli ve milli tanımıyla örtüşmediğini savundu?

Bu, akıl tutulmasıdır. Benim o tanımımda asla ayrımcılık söz konusu değil. 'Yerli ve milli'den kastım, bu memleketin dertleriyle dertlenen insanlardır. Etnik köken, yerli ve milli olmaya mani değildir. Başbakanlığım döneminde Doğu'ya ve Güneydoğu'ya ne denli yatırım yapıldığını vatandaşlarım gayet iyi biliyor. Şimdi oralardaki bazı belediyelerse, hizmet yerine; güvenlik güçlerini engellemek için iş makineleriyle asfaltı yarmak, hendek kazmakla meşgul. 'Yerli ve milli' tanımından rahatsız olanlar, bundan ayrımcılık çıkarmaya kalkışanlar, milli kimdir gayrimilli kimdir farkında bile değiller. O tür başlıklar atanların kendileri yerli değil.

Siz, milli ve yerli ifadesinin etnisiteyle bir ilgisi olmadığını mı söylüyorsunuz?

Elbette ilgisi yok. Uzun zamandır dört başlığı hep işledim: Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Tek millet, toplumdaki tüm etnik unsurları kapsıyor. Tek bayrak diyoruz. Çünkü bizim tek bir milli bayrağımız var. Tek vatan diyoruz. 780 bin kilometrekarelik vatan toprakları üzerinde operasyon yapılmasına müsaade etmeyiz. Tek devlet diyoruz. Paralel devlet yapılanmalarına izin veremeyiz. Paralel devlet sadece malum yapı (cemaat) ile alakalı değil. Sözüm ona 'öz yönetim' diyerek Paralel yapılar oluşturma teşebbüslerine de müsaade etmeyiz.

Erdoğan: Özerklik de Paralel Yapıdır, Teröriste Anladığı Dil Kullanılır
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Erdoğan: Özerklik de Paralel Yapıdır, Teröriste Anladığı Dil Kullanılır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (102)

  • Siirtli: Seninleyiz Reis ! 16 77 Yanıtla
  • kasım: Esed için bu ısrar niye bize ne yav bütün dünyanın tersi düşünen bir kişi biz kendi huzurumuzu sağlamazken suriye derdi bize ne kahrolsun AKP 51 5 Yanıtla
  • azat: sen bu Türkiye de elini çektiğin zaman Türkiye huzur bulucak 51 5 Yanıtla
  • Seninleyiz Demirtaş: Senin hangi dine hizmet etiniz beli değil kaos ortamı yaratan sensin 38 10 Yanıtla
  • rte: kuliyen yalan rte 43 4 Yanıtla
  • lejyon: baskan yaptirmiyacaz yine 16 29 Yanıtla
  • AKP OLDU ELFATIHA: DENGESIS TAYYIP KAYBEDECEK TÜRKİYE KAZANACAK 30 12 Yanıtla Abbas Azeri Turk: AKP AKP AKP AKP AKP AKP AKP AKP AKP AKP AKP AKP AKP AKP AKP AKP AKP AKP 2 10
  • ...: Ahaa yarın da diyecek putin beni kandırdı. 36 5 Yanıtla
  • amedli ahmet: Seni çoooook seviyoruz buyük usta... 12 27 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı
    12:40 Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi dağıttı. Dağıtım töreninde İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin tarım arazilerinin etkin kullanımını hedeflediğini belirtti.

  • Kırgızistan Büyükelçisi Kayseri Belediye Başkanını Ziyaret Etti
    12:36 Kırgızistan Büyükelçisi Kayseri Belediye Başkanını Ziyaret Etti

    Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemi vurgulandı.

  • Ergene'de Bocce İlçe Birinciliği Müsabakaları Tamamlandı
    12:35 Ergene'de Bocce İlçe Birinciliği Müsabakaları Tamamlandı

    Tekirdağ'ın Ergene ilçesinde, Yeşiltepe Mahallesinde bulunan Deri Sanayicileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde düzenlenen küçük yıldızlar kız ve erkek bocce ilçe birinciliği müsabakaları tamamlandı. Müsabakalara 27 takım katıldı. Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Şenol Doğramacı, müsabakaların keyifli geçtiğini belirterek, okul takımlarını ve sporcu öğrencileri kutladı. Dereceye giren öğrencilere katılım belgesi ve hediyeler verildi.

  • Muğla Ege Yıldızları, Süper Lig maçlarını Alanya'da oynuyor
    12:35 Muğla Ege Yıldızları, Süper Lig maçlarını Alanya'da oynuyor

    Muğla Ege Yıldızları Spor Kulübü, Türkiye Kadınlar Hokey Süper Ligi Salon Sezonu'nu Türkiye Süper Ligi Şampiyonu olarak tamamladı. Ancak Muğla'da sahası olmadığı için maçlarını Alanya'da oynuyor. Son maçta Denizli Acıpayam Belediyespor'u 6-1 mağlup eden takım, Süper Lig B grubunda liderliğe yükseldi. Ancak kulüp başkanı ve antrenör Serkan Şen, Muğla'dan yeterince destek alamadıklarını belirterek diğer illerden teklifler aldıklarını söyledi.

  • Adıyaman Valisi Osman Varol Çelikhan ilçesinde ziyaretlerde bulundu
    12:34 Adıyaman Valisi Osman Varol Çelikhan ilçesinde ziyaretlerde bulundu

    Adıyaman Valisi Osman Varol, Çelikhan ilçesinde kalıcı afet konutları, geçici yaşam merkezi ve çarşıyı ziyaret ederek esnaf ve depremzedelerle bir araya geldi. Ayrıca, devam eden çalışmaları inceleyen Vali Varol, yetkililerden bilgi aldı.


Advertisement