Erdoğan-Putin Görüşmesinin Yankıları - Son Dakika
Ekonomi

Erdoğan-Putin Görüşmesinin Yankıları

Erdoğan-Putin Görüşmesinin Yankıları

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmenin ardından, ilişkilerdeki bütün kısıtlamaların kaldırılmasının olumlu sonuçlarının gelecek aylar içinde alınmaya başlanacağını bildirdi.

10.08.2016 17:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmenin ardından, ilişkilerdeki bütün kısıtlamaların kaldırılmasının olumlu sonuçlarının gelecek aylar içinde alınmaya başlanacağını bildirdi.

Özaydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasında 24 Kasım 2015'te Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle gerilen ilişkiler sonrası, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin, bu yılın 6 aylık döneminde geçen yılın aynı döneminde yüzde 35 azalarak, 13 milyar dolardan 8,5 milyar dolara gerilediğini anımsattı.

Bu dönemde Türkiye'yi ziyaret eden Rus turist sayısının yüzde 87,4 gerilediğini belirten Özaydemir, şöyle konuştu:

"Rus turist sayısı 1 milyon 454 bin 618'den 183 bin 828'e düştü. Ancak Rusya ile yaşanan bu siyasi kriz ve iş kaybı, Türkiye'nin atlattığı 15 Temmuz darbe girişimi süreciyle yepyeni bir boyut kazandı. 2016 yılı her iki ülke için kayıp bir yıl gözükse bile ilişkilerimizi yeniden gözden geçirme ve daha da geliştirme için fırsat sunan bir yıl olacak. 2017 yılı ise bizler için ümit vermekte. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından oluşan atmosferle Türkiye ve Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfa da açılmakta olduğunu görüyoruz. 9 Ağustos'ta gerçekleşen St. Petersburg zirvesinde 2019'a kadar sürecek bir orta vadeli program üzerinde iki ülke anlaşmaya vardı. İlişkilerdeki bütün kısıtlamaların kaldırılmasının olumlu sonuçlarını önümüzdeki aylar içinde almaya başlayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin attığı adımı çok önemsiyoruz, destekliyoruz."

Savaş Özaydemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Putin arasında görüşülen konu başlıklarına bakıldığında enerjiden tarıma, savunma sanayiinden turizme kadar birçok sektörün gelişimi adına birlikte adım atılacağını kaydetti.

İki ülke arasında dikkat edilmesi gereken konuların bulunduğuna işaret eden Özaydemir, "İki ülke arasında yeniden dizayn edilen ilişkilerde Suriye başlığı gayet önemli. İki ülke, Suriye sorununda farklı politikalar izlerken, bu farklılığın ülke ilişkilerine yansımaması için büyük çaba harcamalı. Bu noktada ortak bir akıl geliştirme ve ortak bir yol bulmada çaba harcanması gerekmekte." diye konuştu.

"Rusya, Türkiye'nin en önemli partneri konumunda"

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler de 9 aydır dondurulmuş durumdaki Rusya ile ilişkilerin, başta kendisi olmak üzere, çok fazla iş adamının mağduriyetine neden olduğunu belirtti.

İş adamlarının ekonomik anlamda zarar gördüğüne değinen Güler, şunları söyledi:

"Bu son süreç, çok önemli. Rusya, Kazakistan ve Belarus ile ortalama 200 milyon nüfusu etkileyen bir ülke. Rusya, Türkiye'nin ve Eskişehir'in en önemli partneri konumunda. Domates, narenciye satamaz olduk. İnşaat sektöründe kapatma noktasına gelen firmalarımız oldu. Söz konusu sektörler, dünkü buluşmanın ardından yeniden harekete geçti. 2016 yılında turizm gelirlerinde ve turist sayısında inanılmaz düşüş yaşandı. Ancak, dünkü anlaşma doğrultusunda charter seferleri hızla hareket geçiyor. Bu yaz sezonunu kaçırsak da 2017 yılında her şey daha iyi olacak. 2017 yılında Türkiye'nin en önemli partnerinin Rusya olacağı açıkça ortada."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Erdoğan-Putin Görüşmesinin Yankıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kripto Para Borsası FTX'in Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    20:04 Kripto Para Borsası FTX'in Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklamaktan suçlu bulunmasının ardından çıkarıldığı mahkeme tarafından 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Savcılar, Bankman-Fried'in tarihin en büyük mali dolandırıcılıklarından birini gerçekleştirdiğini ve müşteri fonunu kendi amaçları için kullandığını ifade etti. Yargıç Kaplan, Bankman-Fried'ı 7 suçtan suçlu buldu ve 25 yıl hapis cezasına çarptırdı.


Advertisement