Erdoğan, Sıkı Pazarlık Yapıp Gemi Projesini 4 Yıla Çekti - Son Dakika
Ekonomi

Erdoğan, Sıkı Pazarlık Yapıp Gemi Projesini 4 Yıla Çekti

Türkiye için çok önemli olan "Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu" projesinde konuşan Erdoğan, şirket sahibi Kalkavan'la pazarlık yaptı. Proje süresini 4 yıla çekti.

30.04.2016 18:56  Güncelleme: 08:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tuzla Sedef Tersanesi'nde "Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu'nun İnşa Başlangıç Töreni"nde konuştu. Konuşmasının sonunda projenin öneminden bahsederken şirket sahibi Nevzat Kalkavan'a seslenen Erdoğan, 5.5 yıl olan proje süresini pazarlık yaparak 4 yıla çekti. Pazarlık sırasında Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar da pazarlığa destek vererek "3 yıla" inmesini istedi. Daha sonra 4 yılda karara varıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tuzla Sedef Tersanesi'nde katıldığı "Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu'nun İnşa Başlangıç Töreni"nde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN ETKİN BİR ŞEKİLDE VARLIK GÖSTERMESİ GEREKİYOR"

Erdoğan, Türkiye'nin sınırları dışında da daha etkin şekilde varlık göstermesi gerektiğini belirterek şunları ifade etti:

"Güçlenen, gelişen Türkiye'nin giderek kendi sınırları dışında da daha etkin şekilde varlık göstermesi gerekiyor. Bir yandan ülkemize yönelik tehditlerin büyüdüğü, diğer yandan uluslararası alanda daha görünür olmak zorunda kaldığımız bir dönemde atılan bu adımı (Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu'nun inşası) esasen geç kalmış bir adım olarak görüyorum. Çünkü bu millet kendi göbeğini kendisi kesmek durumundadır, bunun başka çaresi yoktur."

"HAZIRLIKLARI SÜRATLENDİRMELİYİZ"

Türkiye'nin yeni konumuna uygun hazırlıkları hızlandırması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan şu şekilde konuştu:

"Savunma sanayi alanındaki mevcut projeleri hassasiyetle takip ederken, tehditler ve fırsatlar bakımından ülkemizin yeni konumuna uygun hazırlıkları da süratlendirmeliyiz. Açıkçası Türkiye'nin hala modern nükleer bir uçak gemisine sahip olmamasını büyük bir eksiklik olarak görüyorum. Semalarımızda hala kendi savaş uçaklarımızın uçmuyor olmasını eksikliğimiz olarak görüyorum. Fakat bugün bir yönden de mutluyum. Çünkü silahlı insansız hava araçlarının dün ve bugün yaptıkları tatbikatlarda aldıkları neticeden dolayı mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Hamdolsun bunu yakaladık, inşallah bunun gerisinin geleceğine inanıyorum."

"UÇAK GEMİSİ ÜRETMEDE İLK ADIM"

Sac kesme töreni yapılan amfibi hücum gemisini, dünyanın en seçkin uçak gemisini üretme yolunda atılan ilk adım olarak gördüğünü ifade eden Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün sac kesme törenine katıldığımız amfibi hücum gemimizi, dünyanın en seçkin uçak gemisini üretme yolunda attığımız bir ilk adım olarak görüyorum. İşte Atak helikopterlerimiz iç güvenlik operasyonlarında şu anda etkin şekilde kullanılıyor. Şu ana kadar 12 helikopterimizin üretimi tamamlandı. Altay tankının prototipi ortaya çıktı, yakında seri üretimi inşallah başlayacaktır ve insansız hava araçlarında oldukça ileri bir noktaya ulaştık, insansız hava araçlarının da devreye girmesiyle özellikle iç güvenlik operasyonlarında ciddi bir rahatlama sağlanacağına inanıyorum."

"TÜRKİYE DIŞA BAĞIMLILIĞA MAHKUM EDİLMİŞTİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye güçlü bir savunma sanayi altyapısı kurmak yerine, dışa bağımlılığa adeta mecbur ve mahkum edilmiştir. Bazıları bunu sadece NATO üyeliğimize bağlıyor. Ben o kadar basit ve masum olduğunu düşünmüyorum. Tıpkı 'Devrim' otomobillerinin üretimine ilişkin heyecanın çok basit bir sebeple söndürülmesinde olduğu gibi, savunma sanayi konusunda da farklı saiklerin devreye girdiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"SAVUNMA SANAYİ İHMAL EDİLMİŞ"

"Geçmişte ülkemizde yıllarca milliyetçilik adına, vatan sevgisi adına, ülkeyi koruma ve kollama adına öylesine anlamsız, öylesine boş işlerle uğraşıldı ki kimse asıl meselelere odaklanmadı, onlarla ilgilenmedi." diyen Erdoğan, bu ihmallerin başında savunma sanayinin geldiğinin altını çizdi.

"KENDİMİZE YETER HALE GELMELİYİZ"

Türkiye'nin kendine yeter hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Doğu ve Güneydoğu bölgemizde yaşanan çatışmalar bahane edilerek, parasıyla dahi bize satılmayan, verilmeyen silahlar mevcuttur şu anda. Bunlar NATO'ta beraber olduğumuz ülkeler, onu da söyleyeyim. Suriye'deki kriz sebebiyle ülkemize yönelik tehditler devam ederken, terör örgütlerine silah yardımı yapanlar, ne yazık ki dost Türkiye'ye bu desteğini vermiyorlar. Bundan sonra bana diyorlar ki telefonda 'Medya üzerinden bu konuşmaları yapmayalım.' Doğru, medya üzerinden yapmayalım da terör örgütüne sen ne üzerinden bu silahları gönderiyorsun? Onun için kendimize yetmeliyiz, kendimize yeter hale gelmeliyiz."

"5,5 YILI ÇEKİN ŞÖYLE 4'E FALAN"

Erdoğan, yüklenici firmaya geminin ne kadar zamanda bitirileceğini sorarken, şunları kaydetti:

"Metin (Kalkavan) düşünceli bakıyorsun. Nevzat (Kalkavan) Bey'e de soruyorum. Tabii İspanyollarla nasıl konuştunuz bilmiyorum ama 5,5 yılı ben uzun görüyorum. Bunun süresini biraz daha geri çekmemiz lazım. Çünkü bu millet tarihi böyle yazdı. Bunu düşünürsünüz. Ulaştırma Bakanımız ne diyor? Arkadan yine bir gemi inşaat sanayindeki ağabeyimiz, büyüğümüz bana çok enteresan bir işaret veriyor. '3 yılda biter' diyor. Herhalde kim olduğunu anlamışsınızdır, duayenlerinizden. Ben de inanıyorum ki bu 5,5 yılı biz geri çekeriz. Daha fazla çalışacağız ve bu 5,5 yılı geri çekeceğiz. Göreceksiniz, siz bu 5,5 yılı çekin şöyle 4'e filan, 4'e filan çektikten sonra... Genelkurmay Başkanım '3, haydi 4 olsun' diyor. Bakanım da '4' diyor. 4'e çektiğimiz andan itibaren size yeni siparişler geleceği gibi bizim de yeni siparişlerimiz olur. 4. Bu ara zaten 4 çok önemli. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geminin inşasının kazasız, belasız tamamlanmasını diledi.

TÖRENE KATILAN İSİMLER

Törene, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eski bakanlardan Mehmet Ağar da katıldı.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından sac kesim töreni yapıldı.

Erdoğan, Sıkı Pazarlık Yapıp Gemi Projesini 4 Yıla Çekti

Son Dakika Ekonomi Erdoğan, Sıkı Pazarlık Yapıp Gemi Projesini 4 Yıla Çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Bakan Göktaş:
    00:52 Bakan Göktaş: "Son 22 yılda kadın istihdamını yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıkardık"

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'da yaptığı ziyaretlerde kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi konularında yeni çalışmalar başlattıklarını açıkladı. Bakan Göktaş, son 22 yılda kadın istihdamının yüzde 25,3'ten yüzde 31,4'e çıktığını belirtti ve kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu
    00:48 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bursa'da ziyaretlerde bulundu

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde şehit yakınları, gaziler ve kadın kooperatifleri temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Göktaş, kadın istihdamının arttırılması ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

  • Cevdet Yılmaz:
    00:03 Cevdet Yılmaz: "Yerel Seçimler Vesilesiyle Makro Politikalarımız Konusunda Yapılan Tartışmalar, Spekülatif Birtakım Söylemlerden İbaret"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimler vesilesiyle bazı tartışmalar yaşandığını görüyoruz. Bunların hiçbir zemine sahip olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. Genel seçimlerle Meclis, hükümet belirlenir. Ulusal düzeyde politikalar belirlenir. Yerel seçimler ise şehrimizin yönetimiyle, yerel hizmetlerle ilgili seçimlerdir. Yerel seçimler vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

  • Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız
    23:45 Cevdet Yılmaz: Enflasyonla mücadelede planımızı yapmış durumdayız

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılı için yüzde 15'ler civarında bir enflasyon öngördüklerini, 2026 için ise tek haneli enflasyona dönüşü öngördüklerini belirtti. Yılmaz, ayrıca küresel ekonomide toparlanmanın yavaş ve düzensiz de olsa sürdüğünü ifade etti ve enflasyonla mücadele, mali disiplin, cari açığın azaltılması gibi konularda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

  • Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı
    23:20 Ticaret Bakanı: Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmaları tamamlandı

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Menemen Serbest Bölgesi'nin kurulma çalışmalarının tamamlandığını ve Cumhurbaşkanlığına sevk edileceğini açıkladı. Bakan Bolat ayrıca, Batı Anadolu Serbest Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve 200 fabrikanın kurulacağını belirtti. İzmir'in ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olması hedeflenirken, İzmir'in ihracat rakamlarının artırılması için çalışmalar yapılacağı ifade edildi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz:
    23:10 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz" dedi.


Advertisement