Erdoğan ?türkiye, Japon Dostlarımız Başta Olmak Üzere Herkes İçin Güvenli Bir Bölgedir? -2 - Son Dakika
Güncel

Erdoğan ?türkiye, Japon Dostlarımız Başta Olmak Üzere Herkes İçin Güvenli Bir Bölgedir? -2

Erdoğan ?türkiye, Japon Dostlarımız Başta Olmak Üzere Herkes İçin Güvenli Bir Bölgedir? -2

Erdoğan 'Türkiye, Japon dostlarımız başta olmak üzere herkes için güvenli bir bölgedir' Japonya'da Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından Japon iş adamları için düzenlenen seminerde konuşan Erdoğan, Japon iş adamlarına hitap etti.

08.10.2015 23:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erdoğan ' Türkiye, Japon dostlarımız başta olmak üzere herkes için güvenli bir bölgedir'

Japonya'da Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından Japon iş adamları için düzenlenen seminerde konuşan Erdoğan, Japon iş adamlarına hitap etti.

Erdoğan Geçen yıl ülkenize yaptığım ziyaretim sırasında Sayın Abe ile birlikte stratejik ortaklığımızın temel yapı taşlarından birini oluşturacak

Türkiye-Japonya ekonomik ortaklık anlaşması süreci açısından önemli bir adım attık. Bu anlaşmanın resmi müzakerelerinin 2014 yılında başlaması kararını aldık. Geçen ay bu müzakerelerin üçüncü turunun başarıyla yapılmasından ülkelerimiz adına memnuniyet duyuyorum diye konuştu.

İki ülkenin ticari ilişkilerine değinen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü

Özellikle ekonomik politikalarımızın merkezine istikrar, güven, şeffaflık ve öngörülebilirlik unsurlarını yerleştirdiğimiz bu dönemin olumlu sonuçlarını, küresel kriz döneminde dahil büyümemizi koruyarak aldık. 1984-2002 yıllarını kapsayan dönemde özellikle doğrudan yabancı sermaye yatırımı 15 milyar doların altındadır. Geçtiğimiz 13 yıllık dönemde ise yatırım ortamında gerçekleştirdiğimiz iyileştirmeler sonucu Türkiye'ye kümülatif olarak 149 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı geldi. Haziran 2015 itibarıyla

Türkiye'deki Japon doğrudan yatırımların toplamı 1,7 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımların 1,6 milyar doları, son 5 yılda gerçekleşti. Aslında diğer ülkeler üzerinden gelenlerle birlikte ülkemizdeki Japon yatırımlarının çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Yatırımların gıdadan otomotive, sigortadan bankacılığa sağlık sektörüne kadar geniş alana yayılması ve hızlanarak devam etmesi stratejik işbirliğimizin ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor. Buna rağmen sözünü ettiğimiz tutar, iki ülkenin potansiyeli dikkate alındığında oldukça yetersiz kalıyor. Japonya 2013'te yurt dışına yaklaşık 136 milyar dolar, 2014'te ise 114 milyar dolar yatırım yaptı. Türkiye'ye gelen miktar ise 2013'te 439 milyon dolar, 2014'te 212 milyon dolar seviyesinde kaldı. Bu rakamın çok daha üst seviyelerde olması gerektiğini düşünüyorum. Hedefimiz, Japonya'nın yurt dışı yatırımlarının, yüzde 1'ini, yani yılda asgari 1 milyar dolarını Türkiye'de gerçekleştirebilmesidir.

Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansımız başta olmak üzerek, tüm kurumlarımız sizlere her türlü kolaylığı sağlayacak, desteği verecektir diye konuşan Erdoğan,2010 yılı büyüme oranının yüzde 9,2 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti Türkiye ekonomisi 2014 yılın birinci çeyreğinde yüzde 1,6 olan beklentiyi aşarak yüzde 2,5 oranında, ikinci çeyreğinde ise yüzde 3,4 olan beklentinin üzerine çıkarak yüzde 3,8 oranında büyüme kaydetti. 2014 yılı sonunda ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 artarak yaklaşık 158 milyar dolar, ithalatımız ise yüzde 3,7 azalarak 240 milyar dolar oldu. Geçtiğimiz 12, 13 yılda Türkiye, yurt dışına yatırım yapan ülke durumuna ulaştı. Enerjide ithalat bağımlılığını azaltmak için diğer çalışmalarla birlikte nükleer güç santrallerini de devreye almayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Japonya ile birlikte hayata geçirmeyi öngördüğümüz Sinop Nükleer Güç Santrali projesine büyük önem veriyoruz. Bu proje stratejik ortaklığımız çerçevesinde uzun vadeye yayılan kapsamlı bir işbirliğini de beraberinde getirecektir. Santralin ilk ünitesinin cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te faaliyete geçmesi yönündeki temennimi bir kez daha vurgulamak isterim. Şu hususu özellikle dikkatlerinize getirmek istiyorum Türkiye'nin, önümüzdeki döneme ilişkin hedefleri nedeniyle büyük altyapı yatırımlarına ihtiyacımız bulunuyor. Altyapı yatırımları alanında Japonya ile işbirliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Bu işbirliğinin önemli boyutu finansmana erişimdir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'nin güvenli bir bölge olduğunu belirterek, Türkiye, özellikle terör örgütünün son zamanlardaki ortaya koyduğu yanlışlara düşmeyecek kadar, onlarla bu mücadeleyi başaramayacak kadar zayıf değil, onları tamamen halledebilecek güce, inisiyatife de sahiptir. Terör örgütü, sınırlı bir bölgede ve giderek zayıflayan bir etkiye sahiptir. İnşallah yakında bu sorunu tamamen çözmüş olacağız dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin güvenli bir liman olduğunu hatırlatarak, Ülkemizin G20 üyeliği ve hali hazırdaki G20 dönem başkanlığı, küresel ekonominin yönetiminde üstlendiğimiz sorumluluğun ifadesidir. Biliyorsunuz, 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da G20 Zirvesi'ni gerçekleştireceğiz ve bu yılki zirvenin özellikli başlıkları, temaları; bir uygulamadır, iki yatırımlardır, üç kapsayıcılıktır ve adımı buna yönelik atacağız. Özellikle de 2030 yılına kadar altyapı yatırımları itibarıyla 70 trilyon doları hedefleyen bir süreç söz konusu. Peki 'bu kaynaklar nasıl elde edilecek' dendiğinde, bu kaynakları elde edebilmek için özellikle kamu-özel dayanışması önem arz ediyor ve özel sektörün burada yer alması noktasında da kamunun özelin önünü açması, çok büyük bir inanıyorum ki altyapıyı oluşturacak ve bu altyapı yatırımları da hızla gelişecektir. OECD, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, D8, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyeliklerimiz, Türk dış politikasının çok boyutlu ve bölgesel ekonomik yöneliminin yansımasıdır. 2003'ten bu yana kararlılıkla hayata geçirilen yapısal reformlar, ihtiyatlı para ve maliye politikaları sayesinde Türkiye'nin makro ekonomik temeli güçlenmiştir. Tabii ki burada insan yönetimi, bilgi yönetimi, finans yönetimi çok önemlidir. Bunları başardığınız takdirde netice almak da kolay olur. dedi.

Erdoğan Japon iş adamları ile ilişkilere değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü

Japon yatırımcıların ülkemize geldiklerinde Ajansımıza en çok sordukları iki konunun; Türkiye'de Japon restoranları ve golf sahaları bulunup bulunmadığı olduğunu öğrendim. Her iki konuda da Japon dostlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak olanaklara sahip olduğumuzu burada vurgulamak isterim.

Bu vesileyle, Türkiye'nin belirli bir bölgesinde yaşanan terör hadiselerinin sizlerde ve tüm Japon halkında olumsuz bir intibaya yol açmamasını temenni ediyorum. Şundan emin olmanızı istiyorum; Türkiye, Japon dostlarımız başta olmak üzere herkes için güvenli bir bölgedir. Türkiye, özellikle bu terör örgütünün son zamanlardaki ortaya koyduğu yanlışlara düşmeyecek kadar, onlarla bu mücadeleyi başaramayacak kadar zayıf değil, onları da tamamen halledebilecek güce, inisiyatife de sahiptir. Terör örgütü sınırlı bir bölgede ve giderek zayıflayan bir etkiye sahiptir. İnşallah yakında bu sorunu tamamen çözmüş olacağız.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erdoğan ?türkiye, Japon Dostlarımız Başta Olmak Üzere Herkes İçin Güvenli Bir Bölgedir? -2 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'de motokuryenin ölümüne neden olan sürücü aranıyor
    11:33 Denizli'de motokuryenin ölümüne neden olan sürücü aranıyor

    Denizli'de siparişi teslim etmeye giderken hatalı sollama yapan otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden motokuryenin ölümüne neden olan sürücü, her yerde aranıyor. Kazanın ardından olay yerinden kaçan ve kısa bir süre sonra yakalanan araç sahibi kadının, kaza anında yolcu konumunda bulunduğu öğrenildi.

  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde İftar Yemeği Programı Düzenlendi
    11:33 Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde İftar Yemeği Programı Düzenlendi

    Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde düzenlenen iftar yemeği programında akademik ve idari personel bir araya geldi. Rektör Prof. Dr. Şükrü Beydemir, misafirlere teşekkür ederek ramazanın birlik ve beraberlik içerisinde geçmesi dileklerinde bulundu.

  • Çorum'da 4 araç sürücüsüne 58 bin TL ceza
    11:31 Çorum'da 4 araç sürücüsüne 58 bin TL ceza

    Çorum'da polis ekiplerince yapılan denetimlerde 4 araç sürücüsüne 58 bin 400 TL para cezası uygulandı. Çakar kullandığı tespit edilen bir otomobil ile trafik güvenliğini tehlikeye sokan 3 araç ve 1 motosiklete toplamda 58 bin 400 lira ceza uygulandı.

  • Gaziantep'te kara yolu kenarında bir kadın silahla öldürüldü
    11:31 Gaziantep'te kara yolu kenarında bir kadın silahla öldürüldü

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının silahla öldürüldüğü tespit edildi. Kimliği belirlenemeyen kadının cesedi otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Samsun'da bir kafede kumar oynayanlara para cezası
    11:30 Samsun'da bir kafede kumar oynayanlara para cezası

    Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan bir kafede kumar oynandığı tespit edilerek, 7 kişiye para cezası kesildi. İş yeri sorumlusu da gözaltına alındı. İş yerinde yapılan aramada kumar oynamada kullanılan gereçler ve 18 bin 650 lira ele geçirildi.

  • Adana'da Bar Operasyonunda 25 Ruhsatsız Silah Ele Geçirildi
    11:30 Adana'da Bar Operasyonunda 25 Ruhsatsız Silah Ele Geçirildi

    Adana Seyhan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bir barda bulunan ruhsatsız silahlarla ilgili operasyon düzenledi. Operasyonda 7 tabanca ve 18 av tüfeği ele geçirildi. Olayla ilgili 2 şüpheli gözaltına alındı.

  • Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    11:28 Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Samsun'un Atakum ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda İ.K. isimli şüpheli gözaltına alındı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda şüphelinin evinde uyuşturucu bulunduğu bilgisi elde edildi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü, İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Atakum İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan aramada 1155 adet sentetik ecza hapı ele geçirildi.

  • Çanakkale'de yapılan aramada 3 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi
    11:28 Çanakkale'de yapılan aramada 3 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde polis ekipleri tarafından bir şahsın ikametinde yapılan aramada, 3 adet ruhsatsız tabanca ile bir miktar uyuşturucu madde ele geçirildi. İ.C.K. isimli şahıs hakkında işlem yapıldı.

  • Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şampiyona Ödül Törenine Katıldı
    11:28 Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şampiyona Ödül Törenine Katıldı

    Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Erdemli Atış Poligonu'nda düzenlenen Ateşli Silahlar Türkiye Şampiyonası ve Para Atıcılık Tüm Dallar Türkiye Şampiyonası ödül törenine katıldı. Vali Pehlivan, tesisin Türkiye'de bir numara olduğunu belirterek, ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi. Mersin'in faaliyetlerle yıldızının giderek daha da parladığını vurgulayan Pehlivan, spor kenti olan Mersin'in altyapısının güçlü olduğunu ifade etti. Törende dereceye giren sporculara ödüller takdim edildi. Vali Pehlivan ve beraberindeki heyet, Atakaş Hatayspor'un antrenmanlarını yaptığı tesisleri de inceledi.

  • Çanakkale'de 7 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen yakalandı
    11:28 Çanakkale'de 7 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'de polis ekipleri tarafından bir araçta yapılan kontrolde Afganistan uyruklu 7 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler Yabancıları Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi. Ayrıca araçta bulunan sahte bin 500 Amerikan doları ile ilgili sahtecilik suçundan tahkikat başlatıldı. Göçmen kaçakçılığı suçundan 2 şüpheli tutuklandı.


Advertisement