Erdoğan ve Davutoğlu Arasındaki Hiç Bilinmeyen Kriz: Hazine Garantisi - Son Dakika
Ekonomi

Erdoğan ve Davutoğlu Arasındaki Hiç Bilinmeyen Kriz: Hazine Garantisi

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında büyük yatırımlar için uygulanan yüzde yüz Hazine garantisi uygulamasında da krizi yaşandığı ortaya çıktı.

08.05.2016 07:57  Güncelleme: 08:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanlığını ve dolayısıyla Başbakanlığı bırakmasına neden olan bir çok anlaşmazlık kamuoyuna yansıdı. Buna karşılık Ankara kulislerinde, Saray ile Başbakanlık arasında beliren yüksek basınç alanında daha önce hiç dışa yansımamış çok hassas bir konunun daha bulunduğu konuşuluyor.

NİSAN 2014'TE BÜYÜK PROJELER İÇİN HAZİNE GARANTİSİ UYGULAMASINA GEÇİLMİŞTİ

Malumunuz, 2001 krizinden sonra sıkı mali disiplin uygulamaları çerçevesinde Hazine Garantisi kavramı tarih olmuştu. Ancak küresel ekonominin daraldığı bir dönemde milyarlarca dolarlık projeleri yüklenen şirketler, borçlanma ve finansman konusunda büyük zorluklar çekince Nisan 2014'ten itibaren 1 milyar dolardan büyük projeler için yüzde 100 hazine garantisi uygulamasına geçildi.

Böylece, toplam maliyeti on milyarlarca dolar olan 3. Havalimanı, 3. Boğaz Köprüsü, Avrasya Tüp Geçit Projesi, Kanal İstanbul, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, Sağlık Bakanlığı'nın 14 ilde yaptırdığı 15 şehir hastanesi projesi gibi dev yatırımları üstlenen şirketler, borçlanma maliyeti ve finansman çeşitliliği konusunda önemli bir güvence elde etmiş oldular.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU BU KONUDA DA TERS DÜŞTÜ

Hürriyet muhabiri Neşe Karanfil'e gelen bilgilere göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geride bıraktığımız haftalarda bu konuda da Cumhurbaşkanı'nın genel yaklaşımları ile ters düştüğüne işaret ediyor.

DAVUTOĞLU HAZİNENİN GARANTİ MİKTARINI YÜZDE YÜZDEN, YÜZDE 80'E DÜŞÜRMEK İSTEMİŞ

Buna göre, kırılgan ekonomik verilerin neden olabileceği tahribattan endişe eden Davutoğlu ve ekonomi yönetimi, Hazine'nin yükünü hafifletmek için dev projelerdeki garanti miktarını yüzde 100'den, yüzde 80'e düşürmek istemiş. Hatta, Başbakan yaklaşık bir ay önce yapılan bir Bakanlar Kurulu'nda ilgili bakanlardan bu konuda bir çalışma yapmalarını talep etmiş...

Ancak bu talimat hızlı bir şekilde kulaktan kulağa yayılınca, böyle bir düzenlemenin dev projelerin zamanında yapılmasını engelleyebileceği ve maliyetleri yükselteceği görüşünü savunan çevreler devreyle girmiş.

HÜKÜMET KANADI FRENE BASMAK ZORUNDA KALMIŞ

Sonuçta Ankara'da bir ucu Saray'a uzanan bir dizi mekanizmanın işlemesi sonucu, hükümet kanadı Hazine'nin üzerinde çalıştığı, hatta gerekli gördüğü 'garantileri yüzde 20 düşürme' fikrinde frene basmış.

Erdoğan ve Davutoğlu Arasındaki Hiç Bilinmeyen Kriz: Hazine Garantisi

Son Dakika Ekonomi Erdoğan ve Davutoğlu Arasındaki Hiç Bilinmeyen Kriz: Hazine Garantisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement