Ereğli Adı Antik Çağ'dan Geliyor - Son Dakika
Yerel

Ereğli Adı Antik Çağ'dan Geliyor

Ereğli Adı Antik Çağ\'dan Geliyor

Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda sunum yapan Prof. Dr. Metin Tuncel, Ereğli adının Antik Çağ’da Herakleia adından geldiğini belirtti.

04.04.2015 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nda sunum yapan Prof. Dr. Metin Tuncel, Ereğli adının Antik Çağ'da Herakleia adından geldiğini belirtti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu birbirinden farklı konularıyla kent tarihine ilgi duyanların dikkatini çekiyor. Sempozyumun ikinci gününde düzenlenen etkinlikte yine farklı konular katılımcıların ilgisine sunuldu. Prof. Dr. Metin Tuncel, Ereğli adının Antik Çağ'da Herakleia adından geldiğini belirtti.

Oruç Reis Salonu'nda düzenlenen ilk oturumda konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Tuncel, 'Türkiye'de Ereğli Adlı Yerleşmeler: Karamürsel Ereğlisi' adlı sunumunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'de bugüne kadar 6 tane Herakleia adından türemiş yer adı olduğuna vurgu yapan Tuncel, "Ancak bu sayının artacağını düşünüyorum. Şüphelendiğim bazı yerler de var" dedi. Erikli, Eriklice, Araklı gibi yer adlarının da Antik Çağ'dan kalmış olabileceğini belirten Tuncel, Karamürsel'deki Ereğli'nin de Herakleia'dan geldiğini vurguladı.

Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nureddin Kahraman ise 'Kocaeli ve Deprem' konulu sunumunda Türkiye'nin Avrasya ve Arap Levhası arasında kaldığını ve bu iki levhanın ülkemizi sıkıştırdığını söyledi. Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Özen ise '20. Yüzyıl Başlarında İzmit Sancağı'nda Tütün Üretiminde Karşılaşılan Sıkıntılar ve Tütün Kaçakçılığı' başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zübeyde Güneş Yağcı da 'Osmanlı Menzil Teşkilatı İçerisinde İzmit Menzili ve Önemi' adlı sunumunu yaptı. Menzil adının postacı ve ulakların bulunduğu yer anlamında kullanıldığını belirten Yağcı, menzillerin haberleşmede çok önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. İzmit menzilinin önemine değinen Yağcı, dönem dönem İzmit Menzilinin daha da güçlendirildiğini kaydetti. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ereğli Adı Antik Çağ'dan Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement