Ergene Nehri'nde Kirlilik İddiası - Son Dakika
Yerel

Ergene Nehri'nde Kirlilik İddiası

Ergene Nehri\'nde Kirlilik İddiası

Üroloji ve Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman İnci, 2007 yılında yapılan bilimsel çalışmada Çorlu bölgesindeki ekinlerde ağır metal tespit edildiğini söyledi.

24.10.2014 14:10  Güncelleme: 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eski Trakya Üniversitesi Rektörü, Üroloji ve Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman İnci, Ergene Nehri'ndeki kirliliğe ilişkin, "O su ile üretilen tüm ürünlerde belirli ve net olarak ağır metaller toksik düzeyde olduğu kanıtlanmıştır" dedi.

İnci, TÜ Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen "17. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi"ndeki sunumunun ardından gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Ergene Nehri'ndeki kirliliğin devam ettiğini savundu.

Nehirden sulanan tarlaların kirlilikten etkilendiğini öne süren İnci, şöyle konuştu:

"Çeltik üreticileri son bir başvuru yaparak suç duyurusunda bulunmuşlar. Ben bu dosyayı alan savcımızdan özellikle rica ediyorum, lütfen suç duyurusunu ciddiye alsınlar, belgeleri ve bilimsel verileri, hukukun dosyalarına girmesine fırsat versinler. Artık o su ile üretilen tüm ürünlerde belirli ve net olarak ağır metaller toksik düzeyde olduğu kanıtlanmıştır. Bu yalnızca çeltiğe özgü değildir. Patateste, soğanda, biberden maydonoza, ayçiçeği ve buğdayda da tespit edilmiştir. Bu belgeli olarak yayımlandı."

-"Denetimlerin artırılması gerekiyor"

Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen ise ilçenin Ergene Nehri'nin çok yakınında olduğunu hatırlattı.

Son alınan örneğe göre, nehirdeki suyun "4. derece çok kirli su" hükmünde olduğunu belirten İşbilen, kirliliğin bitirilmesi için hukuken ve bilimsel yönde çalışmaların hızlı şekilde yapılması gerektiğini dile getirdi.

Bir gazetecinin, "Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, geçen yıl yaptığı açıklamada, '2013'te temiz sulu Ergene ve 2014'te de yüzülebilir Ergene' demişti, hayal mi oldu" sorusuna, "Evet hayal oldu. O zaman da bunun hayal olduğunu söyledik. Hala bugünkü rakamlarla 4. sınıf kirli su analizini yapıyorsak biz, bu iş hayaldir" yanıtını verdi.

Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Komisyonu Üyesi ve Ergene Platformu Dönem Sözcüsü Bülent Kaçar da nehirdeki kirliliğin sonlandırılması için hukuksal olarak bir mücadelenin içerisinde olduğunu söyledi.

Ergene Nehri'ne yönelik denetimlerin artırılması gerektiğini aktaran Kaçar, kimyasal arıtma tesislerin gündeme gelmesini istediklerini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ergene Nehri'nde Kirlilik İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement