Ergenekon'da Gerekçeli Karar Açıklandı - Son Dakika
Güncel

Ergenekon'da Gerekçeli Karar Açıklandı

Ergenekon\'da Gerekçeli Karar Açıklandı

Ergenekon davasında 16 bin 600 sayfalık karar metni açıklandı.

03.04.2014 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ergenekon davasının gerekçeli kararı açıklandı. 16 bin 600 sayfalık ve 3 kitap halinde yayınlanan gerekçeli kararda “Farklı isimleri olmasına rağmen Ergenekon Terör Örgütünün silahlı bir örgüt olduğu tespit edilmiştir.” ifadesine yer verildi. Derin devlet yapılanması hakkında ilk kez bir mahkemenin karar verdiği belirtildi. Mahkeme heyetine göre bu davanın bir askeri bir de sivil ayağı olduğu açıklandı. Ergenekon Terör Örgütünün Bülent Ecevit hükümeti ile Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan hükümetini hedef aldığı vurgulandı.

Ergenekon davasının gerekçeli kararında şu ifadelere yer verildi:

Ergenekon Terör Örgütünün kendisine özgür bir yapısı vardır. Perdeleme sistemi nedeniyle birimler arasında sınırlı bir iletişim yapısı vardır. Yapılan yargılamanda bu örgütün çok karışık bir ilişki yumağı olduğu görülmüştür. Bazı uzantılarına ulaşılmadığı görülmüştür.

Yargılanan örgütün terör örgütü olduğu tespit edilmiştir.

Derin devletle ilgili ilk kez yargı kararı verilmiştir. TSK’dan iktibas edilen örgüt üyelerini faaliyet gösterdiği herkesin kendi uzmanlık alanına göre örgüte yardım ettiği tespit edilmiştir.

GEREKÇELİ KARARIN AYRINTILARI

Ergenekon davasının gerekçeli kararında mahkeme, “Türkiye’de darbe olmamış gibi bir yaklaşım sergileniyor” ifadelerine yer verdi.

Gerekçeli kararın önsözünde, sanıkların yaptıkları savunmalarda ‘Ergenekon Terör Örgütü’nün faaliyetlerinden dolayı suçlandıkları hususunun görmezden gelindiği belirtilerek, “Türk ordusuna büyük bir buhran yapıldığı iddia edilmiş ve sanki Türkiye’de hiç darbe olmamış ve hükümetlerin görevi sekteye uğratılmamış gibi bir yaklaşım sergilenmiştir. Oysa ülkeyi darbeye götüren süreçte gelişen acılarla dolu olaylar ve bu olayların ardından gerçekleşen müdahalelerin izleri hala tam olarak silinmemiştir. Bu gerçekliği kim görmezden gelebilir” denildi.

Ergenekon davasında darbeye teşebbüs suçunun gerek 765 sayılı TCK’nın, gerekse 5237 sayılı TCK’nın yürürlükte olduğu her iki dönemde de gerçekleştiğini belirten mahkeme gerekçeli kararda, “İlk dönemde hükümetin başında olan Başbakan Bülent Ecevit’i başbakanlık görevinden el çekmeye zorlama ve AKP hükümetine karşı Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde yasadışı olarak oluşturulduğu anlaşılan Cumhuriyet Çalışma Grubu’nun faaliyetleri ve planlanıp yürürlüğe konulan Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz, Eldiven darbe planları çerçevesinde hükümeti cebren ıskata veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs edildiği görülmüştür. Bu dönemle ilgili birçok plan ve delilin ele geçirilmesi yanında zamanın Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın tuttuğu günlüklerin 2003-2004 yılına ait kısmı ile yine sanık Mustafa Balbay’ın tuttuğu dijital not/günlük mahiyetindeki çalışmalar suç içeren eylemlerin anlaşılmasına katkıda bulunmuştur” ifadelerine yer verdi.

İKİNCİ TEŞEBBÜS DANIŞTAY SALDIRISI İLE BAŞLADI

Cumhuriyet Gazetesi’ne bombalı saldırı ve Danıştay saldırısı ile ikinci dönemin başlatıldığını belirten mahkeme, “Bu eylemlerin hemen öncesinde kurulan nefret, şiddet ve darbe söylemleri içeren ve yasadışına çıkan sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri ile AKP hükümetinin görevlerini engelleme yönünde etkinlikler gösteren Ergenekon Silahlı Terör Örgütü’nün kontrolündeki diğer bir kısım sivil toplum çalışmalarının yapıldığı görülmüştür. Yapılan bu çalışmalar ile öncelikli olarak AK Parti orijinli birinin Cumhurbaşkanlığı’na seçtirilmemesi hedeflenmiştir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ergenekon'da Gerekçeli Karar Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement