Ergenekon Davası Gerekçeli Kararı - Son Dakika
Güncel

Ergenekon Davası Gerekçeli Kararı

Gerekçeli karardan: "Alemdaroğlu, Ergenekon silahlı terör örgütünün üniversite yapılanmasından sorumlu yöneticisidir"

03.04.2014 19:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararında, 15 yıl 8 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılan eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu için, "Ergenekon silahlı terör örgütünün üniversite yapılanmasının sorumlu yöneticisidir" denildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararında, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun telefon görüşmeleri, evinde ele geçen belgeler ve yaptığı konuşmalar delil bölümünde yer aldı. Kararda, Alemdaroğlu'nun, Habip Ümit Sayın, Ferid İlsever, Doğu Perinçek gibi sanıklarla yaptıkları telefon görüşmeleri, evinde yapılan aramalarda ele geçen belgeler ve e-postasından elde edilen dökümanlar ve gizli tanık ifadelerine de yer verildi.

"Cumhuriyete Saygı Mitingi" adı altında Anıtkabir'e 25 Ekim 2003'te yapılan yürüyüşte  "Ordu Göreve" pankartı taşıyan açan bir kısım kişilerin İstanbul Üniversitesi öğrencisi olduğu da belirtildi.

"Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan, suç tarihi dikkate alınarak 765 sayılı TCK'nın 147. maddesi gereğince takdiri indirimler uygulanarak verilen 14 yıl 2 ay hapis cezasının gerekçesi olarak, Alemdaroğlu'nun 2003 ve 2004 yıllarında Cumhuriyetçi Çalışma Grubunun (CÇG) faaliyetleri doğrultusunda toplantılar ve mitinglere katılması ve yaptığı konuşmalar gösterildi.

Alemdaroğlu'nun "Ergenekon silahlı terör örgütünün üniversite yapılanmasından sorumlu yöneticisi olduğu" öne sürülürken, çok sayıda örgüt yöneticisi ve üyesi ile irtibatlı olduğu iddia edildi.

Kararda, şöyle denildi:

"Sanık Kemal Yalçın Alemdaroğlu, Ergenekon Silahlı Terör Örgütü'nün Üniversite yapılanmasından sorumlu yöneticisi olduğu, çok sayıda örgüt yöneticisi ve üyesi ile irtibatlı olduğu, örgütün 2003-2004 yıllarında CÇG kapsamında yapmayı planladığı darbe çalışmalarına iştirak ettiği, bu kapsamda CÇG'nin başında bulunan Şener Eruygur ve yukarıda adı geçen rektörler ile 19 Eylül 2003 tarihinde yapılan toplantıya katıldığı, bu gizli toplantıda 25 Ekim 2003 tarihinde 'Cumhuriyete Saygı Yürüyüşü' adı altında bir miting düzenlenmesinin kararlaştırıldığı, 25 Ekim 2003 tarihinde yapılan bu yürüyüşe Ergenekon terör örgütü mensuplarından Başkent Üniversitesi Rektörü sanık Mehmet Haberal, YÖK Başkanı sanık Kemal Gürüz, İnönü Üniversitesi Rektörü sanık Fatih Hilmioğlu, Uludağ Üniversitesi Rektörü sanık Mustafa Abbas Yurtkuran, 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü sanık Rıza Ferit Bernay ile birlikte mitinge katıldığı ve hatta bir kısım rektörlerin, rektörlük görevinin sağladığı imkanları kullanarak getirttikleri öğrenci ve akademik personel ile birlikte Cumhuriyete Saygı Yürüyüşüne katıldıkları, sanık Fatih Hilmioğlu'nun ise İnönü Üniversitesinden otobüsler kaldırarak öğrenci ve akademik personeli CÇG faaliyeti kapsamında yapılan bu mitinge taşıdığı, bu yürüyüşte İstanbul Üniversitesinin bir kısım öğrencileri tarafından 'Ordu Göreve' pankartları açıldığı..."

Alemdaroğlu'nun planlı CÇG faaliyetlerine katıldığı aktarılırken, "Gerek CÇG kapsamında yapılan darbe çalışmalarında, gerekse daha sonraki örgütsel faaliyetlerde yer aldığı anlaşılmıştır" denildi.

"Örgüt yöneticisinin emir ve talimat verme yetkisine haiz olduğu üyelerin, örgüt faaliyeti kapsamında işlemiş oldukları suçlardan sorumlu tutulabileceği" gerekçesiyle de sanık Ümit Sayın'ın işlediği kişisel verileri ele geçirme suçu göz önüne alınarak, Alemdaroğlu'na ayrıca 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildiği kaydedildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ergenekon Davası Gerekçeli Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement