Erkeğin Cinsel Organındaki Ağrı ve Eğriliğe Dikkat Edilmeli - Son Dakika
Sağlık

Erkeğin Cinsel Organındaki Ağrı ve Eğriliğe Dikkat Edilmeli

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Alıcı, "Peyronie hastalığı, dokunun esnekliğini yitirmesi ve sertleşmesi sonucu erkeklerin cinsel organında ağrı ve şekil bozukluğuna yol açan bir hastalıktır" diyor.

27.07.2015 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hastalığın başlangıcında sertleşme sırasında cinsel organda ağrı ve hafif eğrilme olduğunu kaydeden Alıcı, ağrı nedeniyle ilişkinin yarıda kesilebileceğini veya sertleşmenin sona erebileceğini söylüyor. Kişiye herhangi bir tedavi uygulanmadığında ise bir süre sonra ağrının kaybolduğunu ancak cinsel organ eğriliğinin giderek şiddetlendiğini vurgulayan Alıcı, “Eğriliğin olduğu yerde sert doku el ile hissedilebilir. Eğrilik çok arttığında (30 dereceden fazla olduğunda) ilişki mümkün olmayabilir. Zaman içerisinde şekil bozukluğu sonucu sertleşme sorunu ortaya çıkabilir. Bu durum kişinin ruhsal durumunu da olumsuz etkiler” diyerek, erkekleri tehdit eden bu hastalık hakkında merak edilenleri paylaşıyor.

KİMLER RİSK TAŞIYOR? 

Peyronie'nin oluşumu yaşlanma ve diyabet ile kolaylaşıyor. Orta yaş ve üzerindeki hastalarda yaş ile birlikte birkaç kattan oluşan cinsel organ kılıfının dokusu zayıflamaya başlar ve zorlanmalarla kılıfın katları arasında ayrılma ve kanama meydana gelir. Vücut kendi dokusunu iyileştirirken bu hasarlı bölgelerin esneme yeteneği kaybolur ve zaman içinde buraya kalsiyum birikir. Sertleşmiş olan bu kısım esnemediği için sertleşme sırasında cinsel organ bu tarafa doğru eğrilir.

AĞRI OLUYORSA...

Cinsel organda sertleşme sırasında ağrı oluyorsa veya eğrilik oluşuyorsa bir ürologa/androloga başvurulması gerekiyor. Erken dönemde başvuru yapıldığı takdirde ilaç tedavisi ile düzelme olabiliyor.  

NE ZAMAN CERRAHİ GEREKİR?

Hastalığın akut ve kronik dönem olmak üzere iki çeşidi var. Akut dönem hastalığın ilk 6 aylık dönemini kapsar ve genellikle ağrı ile birliktedir. Dokuda kalsiyum biriktiği ve ağrının olmadığı eğriliğin olduğu dönem ise kronik dönemdir. Hastalığın ilk dönemlerinde ağızdan kullanılan ilaçlarla tedavi denenir. Ancak bu ilaçların etkinliği çok düşük olduğundan artık çok önerilmez. Son yıllarda ise birtakım enjeksiyonlar daha etkin olarak kullanılır. Özellikle kişide ağrı şikayetinin olduğu dönemde bu ilaçlarla ağrı daha hızlı kaybolur ve eğrilik hastaların üçte birinde düzelebilir. İlaç tedavisine bir yıla kadar devam edilebilir. Sert dokunun oluştuğu ve ağrısız dönemde artık ilaç tedavisi yarar göstermez. Bu nedenle cerrahi tedavi gerekir. Cerrahi tedavi artık cinsel organdaki sertleşmiş dokunun gerilemediği ve cinsel organda şekil bozukluğu nedeniyle  ilişki kurmakta zorluk oluyorsa önerilir. 

EĞRİLİK 30 DERECEDEN FAZLA İSE...

İlişkiye engel olacak kadar cinsle organ eğriliği varsa eğriliğin derecesine (şiddetine) göre cerrahi yöntem belirlenir. 30 dereceden az olan eğriliklerde eğer cinsel organ  boyu yeterli ise uzun olan tarafa özel dikişler konularak cinsel organ düz hale getirilir. Cinsel organın boyu kısa veya eğriliğin derecesi 30 dereceden fazla ise kısa olan tarafta Peyronie plağı kesilerek cinsel organ düzleştirilir ve arada oluşan boşluğa özel yama konulur. Bu yama kişinin kendi damarlarından parça alarak elde edilebileceği gibi hazır materyaller de kullanılır. Yama ile cinsel organ kısalması önlenir ve eğrilik düzeltilir.

Kaynak: Hastane.com.tr

Son Dakika Sağlık Erkeğin Cinsel Organındaki Ağrı ve Eğriliğe Dikkat Edilmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor
    09:14 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor

    112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, acil durumlarda 112 eğitimlerine devam ediyor. Atatürk Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen son eğitimde öğrencilere acil durum kılavuzu da dağıtıldı. Eğitimlerde, hangi durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi'nin aranması gerektiği ve çalışma sistemi hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

  • Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
    07:43 Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı

    Dün yeni filmi Mavi Mağara'nın provalarına başlamaya hazırlanan oyuncu Kerem Bürsin, koronvirüse yakalandı. Oyuncunun tedavisi başlarken prova da ileri bir tarihe alındı.

  • Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?
    05:45 Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?

    Ünlü Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un bipolar bozuklukla ilişkilendirilmesi ve sağlık sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmalar. Van Gogh'un mektupları ve sanatında bulunan ipuçlarına dayanarak, bipolar bozukluk ve depresyon geçirdiği tespit edildi. Uzmanlar, Van Gogh'un hayatta olsaydı teşhis konulabileceğini ve daha iyi bir tedavi alabileceğini belirtiyor.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.


Advertisement