Erkekler Aile Geçimini Eşleriyle Sepet Örerek Sağlıyor - Son Dakika
Yerel

Erkekler Aile Geçimini Eşleriyle Sepet Örerek Sağlıyor

Yaklaşık bir asırdır geleneksel sepetçilik mesleğinin sürdürüldüğü Nazilli'nin Arslanlı mahallesinde erkekler aile geçimini eşleriyle sepet örerek sağlıyor.

14.03.2015 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖKMEN ŞİRECİ - Yaklaşık bir asırdır geleneksel sepetçilik mesleğinin sürdürüldüğü Nazilli'nin Arslanlı mahallesinde erkekler aile geçimini eşleriyle sepet örerek sağlıyor.

Aslanlı Mahallesi Muhtarı İbrahim Topçuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallelerinde birçok ailenin sepetçilik mesleği ile uğraştığını söyledi.

Ailelerin yılın 9 ayı ürettikleri sepetleri, eylül, ekim ve kasım aylarında satarak para kazandığını dile getiren Topçuoğlu, sulak alanların kenarından toplanan kargıların soyulup kesilmesinin ardından örülerek farklı boylarda sepetler üretildiğini kaydetti.

El emeği ve tamamen organik bitkilerden üretilen sepetlere, kuru incirden süs eşyasına kadar çok çeşitli ürünleri koyup satan işletmelerin büyük ilgi gösterdiğini, Aydın'ın yanı sıra Ege Bölgesi ve Türkiye'nin diğer şehirlerinden talep olduğunu ifade eden Topçuoğlu, şunları söyledi:

"Sepetçilik mesleği mahallemizde yaklaşık yüz yıldır nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelmiş durumda. Erkekler boş vakitlerini kahvehaneye gitmek yerine eşleriyle birlikte sepet üreterek değerlendiriyor. Çocuklar da anne ve babalarına yardımcı oluyor. Aydın dışında, Ege Bölgesi ve Türkiye'nin diğer şehirlerinden de sipariş geliyor. Plastiğe göre organik olması nedeniyle işletmeler sepetlere yoğun ilgi gösteriyor."

Sepetçilikle gelen dayanışma

Topçuoğlu, kimi zaman komşuların dayanışmasıyla sürdürülen sepetçilik mesleğinin mahallede birlik ve beraberliğin pekişmesine katkı sağladığını anlattı.

Firmalardan yoğun talep gelmesi durumunda siparişi yetiştirebilmek için ailelerin birbirinden destek aldığını ifade eden Topçuoğlu, "Sepet, aile içerisinde tüm fertlerin işbirliğiyle üretiliyor. Erkek, kadın ve çocukların çorbada tuzu bulunuyor. Böylelikle tüm aile fertleri bu mesleği yürütebilmek için kenetleniyor. Ayrıca ailelere işletmelerden yoğun talep gelmesi durumunda komşuları yardımlarına koşuyor ve siparişleri bu şekilde tamamlayabiliyorlar. Sepetçilik mesleği böylelikle mahallemizde birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunun güçlendirilmesinde büyük rol oynamış oluyor" diye konuştu.

Topçuoğlu, sepetçilik mesleği sayesinde arazilerde zayi olacak kargıların da değerlendirilerek ekonomiye kazandırıldığını aktardı.

Nesilden nesile taşınıyor

Geçimini eşiyle birlikle sepet üreterek sağlayan 47 yaşındaki Mehmet Kıvrak, araziden topladıkları kargıları soyup, dibini çevirip, gövdesini çıkardıktan sonra keserek ördüklerini belirtti.

Yılın 9 ayı, 5 ile 25 kiloluk farklı kapasitelerde ürettikleri 3 bin sepeti depoladıklarını anlatan Kıvrak, kuru incir sezonunda bunları işletmelere sattıklarını kaydetti.

Mehmet Kıvrak'ın eşi 43 yaşındaki Şerife Kıvrak ise, atalarından devraldıkları sepetçilik mesleğini 27 yıldır sürdürdüklerini, eşiyle birlikte bu şekilde evinin geçimini sağladıklarını dile getirdi.

Sepetleri büyüklüğüne göre 2 liradan 15 liraya kadar değişen fiyatlarda sattıklarını belirten Kıvrak, mesleği çocuklarına öğreterek gelecek nesillere taşımak istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Erkekler Aile Geçimini Eşleriyle Sepet Örerek Sağlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement