Erkekler, ?kadına Şiddete Hayır? Diyerek Koştu - Son Dakika
Güncel

Erkekler, ?kadına Şiddete Hayır? Diyerek Koştu

Erkekler, ?kadına Şiddete Hayır? Diyerek Koştu

Erkekler, 'kadına şiddete hayır' diyerek koştu Maltepe Belediyesi'nin düzenlediği organizasyonla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde erkekler, ellerinde karanfiller ve üzerinde 'kadına şiddete hayır' yazılı tişörtlerle koştu.

08.03.2015 12:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erkekler, 'kadına şiddete hayır' diyerek koştu

Maltepe Belediyesi'nin düzenlediği organizasyonla, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde erkekler, ellerinde karanfiller ve üzerinde 'kadına şiddete hayır' yazılı tişörtlerle koştu.

Maltepe Belediyesi, Birleşmiş Milletler'in (BM) 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Dayanışma Hareketi' olan 'HeforShe-KadıniçinErkek' kampanyasının Türkiye'de uygulanmasına öncülük etti. Bu kapsamda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde erkekler, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığı ve şiddeti ortadan kaldırmak ve duyarlılık oluşturmak için koştu.

ÖZGECAN TİŞÖRTLERİYLE KOŞTULAR

Sabahın erken saatlerinde Cevahir Hotel İstanbul Asia önünden başlayan koşuya, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın yanı sıra, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) HeForShe Temsilcisi Gizem Yarbil, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu'ndan Ayşe Yüksel, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) temsilcileri, Gezi Parkı anneleri adına Yıldız Bulut, Soma'da hayatını kaybeden madenci aileleri adına Havva Şen, çok sayıda siyasetçi, sanatçı, gazeteci, muhtarlar, sivil toplum örgütleri, sporcular ve vatandaşlar katıldı. Koşu öncesi katılımcılara, üzerinde Özgecan Aslan'ın fotoğrafı bulunan ve 'kadına şiddete hayır' yazılı 'HeForShe' kampanyası tişörtleri ile karanfil dağıtıldı. Yaklaşık 1 kilometrelik güzergahta yapılan koşu, Yalı Mahallesi Açık Basketbol Sahası önünde sona erdi.

'SOMUT ADIM ATTIK'

Koşu sonrası bir konuşma yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, 'Öncelikle BM tarafından dünya genelinde başlatılan ve Türkiye'de ilk kez yapılan bu projeye sahip çıktığınız için teşekkür ediyorum. Kadınları yılda bir kez hatırlıyoruz ama Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş'ın da dediği gibi 'Kadınlar insandır, biz erkekler ise insanoğlu.' Bu sözler gösteriyor ki Anadolu insanına, böylesi yüreklere saygı duymak gerekiyor. Herkes elini yüreğine koyarak, bu şiddetin önlenmesi için mücadele etmeli. Siyasi nutuklarla bu işler yürümüyor ve görüyoruz ki her siyasi nutuk atıldıkça kadınlar öldürülmeye, şiddet görmeye devam ediyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne bir gün kala bile, öldürülen kadın haberlerini okuyoruz. Bu sorun, idamla çözülmez. Ailenin en küçük bireyleri olan çocukların aile içinde eğitilmesi, hatta ailelerin de eğitilmesi gerekiyor. Biz de Maltepe Belediyesi olarak bu noktada somut bir adım attık ve belediye olarak evlenmek üzere başvuran çiftlere, evlilikte iletişim ve çatışma ile baş etme yöntemleriyle ilgili, danışmanlık hizmeti verilmesini karara bağladık. Bu vesileyle, annelerimizin, kadınlarımızın önünde saygıyla eğiliyorum? dedi.

TEKİN'DEN SİYASİ PARTİLERE ÇAĞRI

Kılıç'tan sonra söz alan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de, 'Kadınlar her türlü şiddet görüyor ancak bunları en önemlisi ekonomik şiddettir. Eğer kadınlar ekonomik özgürlüklerini ellerine alırsa bu şiddette de azalma olacak, hatta bitecektir. Buradan Meclis'te yer alan 3 partiye çağrı yapıyorum. CHP olarak salı günü, aile sigortasının yaygınlaştırılması için hazırladığımız kanun teklifini parlamentoya sunacağız. Gelin, buna destek verin. Aslında kadın cinayetleri bir diğer önemli sorunumuzu da gün yüzüne çıkartıyor. Bu da örgütsüzlüktür. Bu iş idamla değil, ciddi anlamda örgütlenme ve mücadeleyle çözülür' diye konuştu.

'ÖRGÜTLENMEK GEREKİYOR'

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise kadına yönelik şiddettin yüzde 1400 oranında arttığına dikkat çekerek, şunları söyledi: 'Kadının bedenine uzanan ellerle, emeğine uzanan eller aynı. Kayıt dışı çalıştırılan, hatta evde çalışması bir emek gücü olarak dahi görülmeyen, sömürülen ya da ucuz emekle çalıştırılan kadınlarımız var. Görüyoruz ki en kitlesel eylemlerde, örneğin Gezi'de, örneğin Yırca'daki zeytin ağacı katliamında, örneğin Soma'da hep kadınlar ön planda. Sendikalar, siyasi partiler ve diğer sivil toplum örgütlerinde örgütlenmek ve örgütlü mücadele, haklarımızın alınması açısından oldukça önemli.'

Gezi Parkı anneleri adına söz alan Yıldız Bulut, 'Şiddeti bir cinsiyet temelinde ele almak doğru değil. O zaman Ali İsmailleri, Berkinleri nereye koyacağız. Kızların okutulduğu, kız çocuklarının küçük yaştan itibaren evlendirilmediği, eğitim sisteminin ciddi bir biçimde ele alınarak sevginin, hoşgörünün, ahlakın egemen kılındığı bir noktaya getirilmesiyle bu sorunlar aşılabilir' diyerek bu konuda duyarsız kalanları eleştirdi. Soma'da hayatını kaybeden madenci aileleri adına konuşan Havva Şen ise, 'Şiddete hayır, kadınlar ve çocuklar şiddet görmesin istiyorum' dedi.

HEFORSHE NEDİR?

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından geliştirilen HeForShe, her yaştan erkeği toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları için değişimin savunucusu ve temsilcisi olmaya çağıran bir dayanışma hareketidir. Kampanya, erkekleri, her yaştan kadının karşılaştığı eşitsizlikler karşısında seslerini çıkarmaya ve harekete geçmeye teşvik eder. Kampanyanın genel hedefi, kadınlara ve kız çocuklarına karşı her türlü ayrımcılığı ve şiddeti ortadan kaldırmak için erkeklerin alması gereken sorumlulukla ilgili farkındalık yaratmak ve harekete geçilmesini sağlamaktır. Öte yandan Maltepe Belediyesi'nce Türkiye'de ilk kez uygulanan proje kapsamında, cinsiyet uzmanları tarafından eğitilecek Maltepe'nin 18 mahalle muhtarı, bir sene boyunca sahada erkekleri bu konuda bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve mobilize etmek için çalışacak.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erkekler, ?kadına Şiddete Hayır? Diyerek Koştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • 08:13 "Mahzen-30" Operasyonlarında Organize Suç Örgütü Çökertildi

    Batman merkezli 8 ilde Jandarma tarafından düzenlenen 'Mahzen-30' operasyonlarında elebaşılığını Doğan Güney'in yaptığı (Yurt Dışı Firar) 'Odacılar' olarak bilinen Organize Suç Örgütü çökertildi. Operasyonlarda organize suç örgütünün yöneticilerinden Yonca Onat'ın da aralarında bulunduğu 34 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonun başarısını sosyal medya hesabından duyurdu.

  • Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi
    07:54 Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması sonucu tahliye edilen binaların hasarı görüntülendi

    Gaziosmanpaşa'da dün meydana gelen toprak kaymasında hasar alan ve tahliye edilen binaların durumu günün ilk ışıklarıyla bir kez daha görüntülendi. Görüntülerde, toprak kaymasıyla birlikte sürüklenen molozlar ve devrilen ağaçlar da yer aldı.

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu
    07:37 Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu

    Bayburt'un Aşağı Pınarlı köyünde kurt saldırısından kaçan 60 büyükbaş hayvan, jandarmanın drone destekli arama çalışmasıyla bulundu. Köylülerin yardımıyla 57 hayvan ahırdan çok uzağa gitmeden bulunurken, 3 hayvanı bulamayan besiciler jandarmadan yardım istedi. Bayburt İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan drone ile arama çalışması sonucunda kayıp hayvanlar köyün dağlarında bulundu ve sahiplerine teslim edildi.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.


Advertisement