Erkekte Kırık Riski, Prostat Kanseri Riskinden Yüzde 27 Fazla' - Son Dakika
Güncel

Erkekte Kırık Riski, Prostat Kanseri Riskinden Yüzde 27 Fazla'

Erkekte Kırık Riski, Prostat Kanseri Riskinden Yüzde 27 Fazla\'

HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, dünyada 50 yaş üstü her 3 kadından ve her 5 erkekten birinin osteoporoza bağlı kırığa maruz kaldığını, erkekte kırık riskinin prostat kanseri riskinden yüzde 27 daha fazla olduğunu söyledi.

22.10.2016 16:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, dünyada 50 yaş üstü her 3 kadından ve her 5 erkekten birinin osteoporoza bağlı kırığa maruz kaldığını, erkekte kırık riskinin prostat kanseri riskinden yüzde 27 daha fazla olduğunu söyledi.

Amerika Endokrin Derneği, Avrupa Endokrinoloji Derneği ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından düzenlenen EndoBridge Kongresi, Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi'ndeki Cornelia Diamond Hotel'de başladı. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve yarın sona erecek kongrede diyabet, obezite, lipid bozuklukları, tiroid, kemik ve osteoporoz, hipofiz, böbreküstü bezi, nöroendokrin tümörler, kadın ve erkek üreme endokrinolojisi dahil olmak üzere tüm hormon ve metabolizma hastalıkları ele alınıyor. EndoBridge kongresine 29 ülkeden 420 uzman katıldı.

Kongrenin basın toplantısında konuşan EndoBridge Kurucu Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, dünyada 50 yaş üstü her 3 kadından ve her 5 erkekten birinin osteoporoza (kemik erimesi) bağlı kırığa maruz kaldığını, erkekte kırık riskinin prostat kanseri riskinden yüzde 27 daha fazla olduğunu söyledi.

YILLIK KIRIK SAYISI 9 MİLYON

Dünyada yıllık kırık sayısının yaklaşık 9 milyon olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldız, her üç saniyede bir kişide kırık olduğunu ifade etti. Bir kez kırık olduğunda ise yeniden kırık olma riskinin yüzde 85'den fazla olduğunu dile getiren Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, osteoporoz risk faktörlerine dikkati çekti. Genetik yatkınlık ve hareketsizliğin kırık riskini arttırdığını ifade eden Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız şunları söyledi:

"Sigara, alkol, uzun süreli steroid kullanımı, uzun süreli proton pompa inhibitörü (mide ilacı) kullanımı, düşük vücut ağırlığı, genç kadınlarda aşırı egzersiz, az beslenme ve adet görememe durumu ile düşme kırık oluşumunu etkileyen faktörler. Avrupa Birliği ülkelerinde osteoporoz tedavisinin yıllık maliyeti yaklaşık 40 milyar Euro. Bu rakamın yüzde 66'sını akut, yüzde 29'unu uzun dönem kırık bakımı, yüzde 5'ini ise osteoporoz ilaçları teşkil ediyor."

DİYABET VE KALP RAHATSIZLIĞINA BAĞLI ÖLÜM ORANI

Diyabet ve kalp damar hastalıklarına da değinen Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Diyabetli bireylerde kalp damar hastalıkları hem daha erken, hem çok daha sık görülüyor. Her 6 saniyede bir diyabetli birey yaşamını yitiriyor. Birleşmiş Milletlerin verilerine göre dünyada tüm nedenlere bağlı ölüm oranı her yıl bin kişide 7.8 kişi iken her yıl bin diyabetli bireyin 27'si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle kaybediliyor."

TİROİD KAYNAKLI HASTALIKLAR

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Gönen de konuşmasında özellikle tiroid hastalıklarına değindi. Tiroid modüllerinin belki de en sık karşılaşılan klinik problemlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Gönen, epidemiyolojik çalışmalarda elle yapılan muayene ile kadınların yüzde 5'i, erkeklerin yüzde 1'inde görüldüğünü, ultrasonla yapılan çalışmalarda kadınların yüzde 19- 68'inde saptanabileceğini ifade etti.

Tiroid hastalıklarından 'guatr'ın en önemli sebebinin iyot eksikliği olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Gönen, " Guatr, tiroid bezinin kanser olmayan büyüme sebeplerinden birisidir. En sık sebebi iyot eksikliğidir ve halen ülkemizde ve dünyada büyük bir sorundur. Kadınlarda 40'lı yaşlarda daha sık görülmektedir" dedi.

Graves hastalığının hipertiroidinin en sık sebebi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Sait Gönen, "Bezin aşırı hormon üretimiyle sonuçlanan vücut fonksiyonlarının hızlanmasıyla karakterizedir. Hastalık erkek ve kadınları etkiler ve en sık 20'li 30'lu yaşlarda ortaya çıkar. Sigara, gebelik, stres ortaya çıkmasını artırabilir" diye konuştu.

AŞIRI KİLODAN ÖLENLERİN SAYISI ARTTI

Avrupa Endokrinoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aart Jan Van Der Lely ise son 2 yılda aşırı kilodan ölenlerin sayısının yetersiz kilodan ölenlerin sayısını geçtiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Lely, birçok hastalığın önemli endokrin yönlerinin olduğunu, hastalığın sebebi veya tedavisinde hormonların söz konusu olduğunu belirtti.

- Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erkekte Kırık Riski, Prostat Kanseri Riskinden Yüzde 27 Fazla' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.


Advertisement