Erken Menopoza "Erken" Teşhis - Son Dakika
Yerel

Erken Menopoza "Erken" Teşhis

Erken Menopoza "Erken" Teşhis

Dünyada her 100 kadından 3’ü erken menopoza giriyor.

17.10.2014 09:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyada her 100 kadından 3'ü erken menopoza giriyor. Erken menopoz hastalığı rahim kanseri gibi birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor.

Her kadının doğal bir süreç olarak yaşadığı menopoz erken geldiğinde kadınlar zor bir döneme giriyor. Bu dönem dikkatli takip edilmediğinde ise önemli sağlık sorunları baş gösteriyor. 18 Ekim Dünya Menopoz Günü'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli erken menopoz hastalığına dikkat çekerek tedavideki gelişmeleri anlattı.

Kadının yaşamında menopozun bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Nuri Ceydeli, "Bu özel döneme hazırlıklı olmak, yaratacağı zorlu etkileri azaltmak gerekiyor. Ancak zamanından önce erken menopoza girmek ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ülkemizde kadınlar ortalama 47, Avrupa'da ise 51 yaşında menopoza giriyor. Yumurtalık rezervinin sona ermesiyle ortaya çıkan menopozun, 40 yaşından önce olması durumunun erken menopoz olarak kabul ediliyor"dedi.

ALIŞKANLIKLAR ERKEN MENOPOZA GİRMEMİZİ ETKİLİYOR

Erken menopoz döneminde psikolojik değişiklikler, uykusuzluk, ani terlemeler, odaklanamama ya da agresif tavırlar en dikkat çekici belirtiler olduğunu dikkat çeken Op. Dr. Nuri Ceydeli, ailedeki anne ya da ablanın menopoza girdikleri yaşın bu faktörlerden biri olduğunu söylerken şunları söyledi: "Genetik yapı daha etkili ancak; beslenme, yaşam şekli, sigara alışkanlığı ya da stres gibi faktörler de menopoza girme yaşını etkiliyor. Örneğin, günde 20'den fazla sigara içen kadınların menopoz yaşı 1-2 yıl kadar öne çekilmektedir. Araştırmalar da, erken menopozun sebebinin yüzde 60'ının genetik olduğuna işaret ediyor ancak sigara, beslenme ve stres gibi faktörler de erken menopozda son derece etkili oluyor" diye konuştu.

Ailesinde erken menopoz yaşayan herkesin gerekli tıbbi kontrolleri aksattırmadan yaptırmasını öneren Dr. Ceydeli menopozu erken tahmin etmenin mümkün olduğunu belirtti. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Erken Menopoza 'Erken' Teşhis - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement